Verkeer
Stuur appje
Zoek

Melktank van acht meter hoog wordt omgebouwd tot enorme slimme regenton op UT-campus

Een grote melktank die gebruikt wordt als regenton. Dat wekt vragen op. Richard Bults, projectcoördinator van de Universiteit van Twente, is bezig om een oplossing te bieden voor wateroverlast in Enschede. Vandaag werd een prototype met een capaciteit van 35.000 liter geplaatst op de campus van de Universiteit van Twente.

Wateroverlast

Deze grote regenton dient als buffer voor de riolering in Enschede. Door zware regenval komt het water op de straat en kan het riool niet al het water opvangen. Hierdoor ontstaat wateroverlast in de stad. De XXL-regenton is volgens Richard Bults één van de oplossingen voor dit probleem.

Image 2022 08 22 120401 qhgf
Lees ook
De slimme waterton: nieuw wapen in de strijd tegen verdroging en wateroverlast

Weersverwachting

Wat is dan het verschil met een ‘normale’ regenton? ‘’Een normale regenton is onbruikbaar als buffer als die vol zit. Gelukkig hebben we nu de slimme regenton, die kan je op basis van de weersverwachting leeg laten lopen.’’, vertelt Richard Bults.
Als het KNMI code geel afgeeft, wordt de regenton op voorhand leeggemaakt. Het water komt bijvoorbeeld in een infiltratiekrat en kan op deze manier langzaam in de bodem verdwijnen.

“Kleine slimme regentonnen verspreiden door heel Enschede is nog niet genoeg om het water tegen te houden”. Bults hoopt dat deze oplossing zich uit gaat breiden en dat er meer enorme stalen regentonnen een plek krijgen in Enschede.

Dossier Enschede aan Zee

Meer weten over wateroverlast in Enschede? Bekijk het dossier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.