Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wat doen al die camera's ineens langs invalswegen van Enschede? 'Na rapportage gaat alle data weg'

Whats App Image 2022 08 31 at 11 17 32
Langs tien invalswegen van Enschede registreren camera's een week lang de verkeersstromen, waaronder aan de Oldenzaalsestraat.
Beeld: Peter van der Vloet

Op tien plekken in Enschede hangen sinds vorige week ineens camera's. En dat levert, onder meer op social media, vragen op bij inwoners. Maar die hoeven zich volgens de gemeente geen zorgen te maken over hun privacy, omdat de data slechts gebruikt worden voor een onderzoek naar verkeersstromen in Enschede.

De meest concrete aanleiding voor het verkeersonderzoek is de overlast van vrachtverkeer op de singel. Dat is de gemeente Enschede al langere tijd een doorn in het oog. Sommige partijen, zoals D66, pleitten eerder al eens voor een verbod op vrachtverkeer op de singels. 'Maar bij het verder uitwerken van het onderzoek bleek al snel dat ook het inzicht in doorgaande stromen personenauto's interessant is voor het inzichtelijk maken van het verkeer', aldus een gemeentewoordvoerster.

Over de singel of dwars door de stad?

Op tien punten rondom de singel zijn vorige week camera's aangebracht. Het gaat om de Gronausestraat, Kuipersdijk, Zuiderval, Burgemeester van Veenlaan, Haaksbergerstraat, Westerval, Parkweg, Hengelosestraat, Deurningerstraat en Oldenzaalsestraat. Op deze belangrijke invalswegen worden sinds zaterdag 3 september tot en met vrijdag 9 september alle voertuigen in beide richtingen vastgelegd.

Lees verder onder het kaartje

Op maandag, dinsdag en woensdag hangen er drie extra camera's in het binnensingelgebied. Het gaat om de Oldenzaalsestraat, De Ruyterlaan en Raiffeissenstraat. De data die door deze camera's worden opgehaald geven inzicht in welke mate het doorgaand verkeer in Enschede via de singel rijdt of juist dwars door de binnenstad. Saillant is dat uitgerekend de doorgaande route langs de De Ruyterlaan sinds deze week is afgesloten vanwege de uitbreiding van de Stadscampus.

Gemeente krijgt kentekens niet

De verkeerscamera's leggen locaties, tijdstippen, kentekens en type voertuigen (personenauto of vrachtwagen) vast. 'Deze data worden ingewonnen door Bureau de Groot Volker, dat het enkel en alleen voor het onderzoek gebruikt en na rapportage aan ons weer weggooit', aldus de gemeentewoordvoerster.

De gemeente krijgt slechts inzicht in voertuigtype, locaties en tijdstippen, maar heeft en krijgt geen toegang tot de geregistreerde kentekendata. Het doen van verkeersonderzoek is niet vergunningsplichtig. Gezien de omvang van het aantal aanwonenden is gekozen voor een generieke aankondiging in de gemeentelijke nieuwsbrief en op de website van de gemeente.

icon_main_info_white_glyph

Twee kruisingen onder de loep

Ook rondom de kruisingen Lasondersingel/H.B. Blijdensteinlaan en Boddenkampsingel/Boddenkampweg kunnen voorbijgangers camera's aantreffen. Deze camera's maken gedurende één werkdag opnames om de verkeerssituatie te onderzoeken, maar registreren geen kentekens of snelheid. De camerabeelden worden na afloop van het onderzoek vernietigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.