Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede stopt pilot met cameratoezicht bij fietstunnel: systeem werkt niet op alle telefoons

Fietstunnel boswinkel screenshotrepo
Beeld: 1Twente

Er komt geen vervolg op het 'slimme cameratoezicht' dat de laatste tijd is getest bij de fietstunnel aan de Belgiëlaan in Enschede. De gemeente stopt de pilot, omdat het technisch niet mogelijk is om een betrouwbaar camerasysteem te ontwikkelen dat eventuele incidenten in beeld brengt en bovendien rekening houdt met de privacyaspecten van voorbijgangers.

In 2020 gaf het college van Enschede de opdracht om onderzoek te doen naar een 'slim camerasysteem'. Dit gebeurde naar aanleiding van een aantal incidenten (waaronder roofovervallen) in en nabij de twee fietstunnels onder de A35 van en naar Enschede-Zuid.

Alleen filmen bij toestemming

Het aantal zware delicten rondom de fietstunnels bleken volgens toenmalig burgemeester Onno van Veldhuizen niet voldoende basis te geven om 'vaste camera's' te plaatsen. Cameratoezicht is zwaar middel, omdat het inbreuk maakt op de privacy van voorbijgangers. Alleen onder bepaalde voorwaarden wordt er toestemming gegeven.

20230417 Fietstunnel Sparrendaal Enschede Foto  1Twente Henk ten Harkel
Lees ook
Camera-app voor fietstunnels in Enschede laat op zich wachten: problemen met Samsung-telefoons

Als oplossing vroeg het Enschedese college UT-professor Stefano Stramigioli om een applicatie voor mobiele telefoons te ontwikkelen die de bezwaren omzeilt. Het idee was simpel: inwoners geven via de app toestemming om gefilmd te worden als ze de fietstunnel naderen. De app maakt automatisch contact met de camera's. Als de passage van de tunnel 'te lang' duurt slaat de applicatie alarm, omdat er dan mogelijk iets aan de hand is.

Probleem met Samsung-telefoons

De eerste resultaten van de pilot waren hoopgevend. Echter bleek het camerasysteem door bepaalde besturingssystemen - met name telefoons van het merk Samsung - niet herkend te worden. Hierdoor werden de camera's ook niet geactiveerd. Het technische probleem blijkt onoverbrugbaar, waardoor het systeem voor ongeveer de helft van de telefoongebruikers niet betrouwbaar is.

Fietstunnel boswinkel screenshotrepo
Lees ook
Raad dwingt burgemeester tot 'onuitvoerbaar' cameratoezicht bij fietstunnels in Enschede

Dit betekent dat het camerasysteem wordt verwijderd bij de fietstunnel aan de Belgiëlaan en dat het systeem niet wordt uitgebreid naar de tunnel aan de Oude Dijk. Voorlopig blijft het dus bij de inzet van vrijwillige burgerwachten en de hoge lichtmasten die in een eerder stadium zijn geplaatst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.