Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Een supermarkt voor de armen? “Dit is ongelooflijke betutteling”

239965 Voedsel
De gemeente Hengelo heeft plannen voor het optuigen van een supermarkt voor minima. In de winkel zijn voornamelijk goedkope en gezonde producten te koop, om een gezonde leefstijl te stimuleren.
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo heeft plannen voor het optuigen van een supermarkt voor de armen: Super Sociaal. SP-raadslid Vincent Mulder noemt het plan 'ongelooflijke betutteling,' zei hij in 1Twente Vandaag.

Het college van B en W wil miljoenen bezuinigen op alle sociale uitgaven en wil dit doel onder meer bereiken door nog meer in te zetten op preventie. Een speciale supermarkt voor minima valt daar ook onder. Het doel is tweeledig: inwoners die tijdelijk te weinig inkomsten hebben, kunnen er terecht om goedkoop boodschappen te kunnen doen. Ook moet het een gezonde leefstijl aanjagen, want in de supermarkt voor minima zijn straks vooral gezonde producten te koop.

SP-raadslid Vincent Mulder heeft geen goed woord over voor de gedachte achter het plan: "Mensen kunnen een keuze maken uit een beperkt aantal producten om zo de leefstijl van die mensen daarmee te beïnvloeden. Allerlei frikandellen of kroketten zouden daar niet gekocht kunnen worden. Dat vind ik een ongelooflijke betutteling."

“Allerlei frikandellen of kroketten zouden daar niet gekocht kunnen worden. Dat vind ik een ongelooflijke betutteling”

Géén voedselbank

"Super Sociaal is géén voedselbank en geeft géén producten gratis weg," schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad met verschillende scenario's om bezuinigingen op sociale uitgaven te realiseren. "Iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat er wel of niet gekocht wordt. Super Sociaal is dus te vergelijken met een reguliere supermarkt, men betaalt alleen minder dan in een andere winkel en qua aanbod kunnen we gezonde(re) keuzes stimuleren."

De supermarkt opereert als een non-profit organisatie, dus zonder winstoogmerk. Voor de aanvoer en aankoop van de producten wordt gebruik gemaakt van financiële, materiële en immateriële steun van gemeente, sponsors, leveranciers, bedrijven en donateurs.

Het college van B en W gaat een aantal scenario's, waar het idee voor de minima-supermarkt ook onder valt, verder uitwerken en komt na de zomer met een transitieplan voor het sociaal domein. De gemeenteraad zal er dan verder over debatteren.

Externe link: Ongezond gedrag heeft diepere oorzaken dan armoede (artikel Parool)

icon_main_info_white_glyph

Super Sociaal

Super Sociaal is de naam van eenzelfde initiatief in de stad Helmond. Daar draait inmiddels al jaren een supermarkt voor minima. Mensen die een inkomen hebben op of net boven het bijstandsniveau, betalen voor de producten zeventig procent van de supermarktprijs. Mensen die leefgeld hebben ver onder het minimum, betalen slechts twintig procent van de supermarktprijs.

Exploitatie

Het plan voor een speciale supermarkt voor armen roept op voorhand de nodige vragen op die nog niet beantwoord kunnen worden. Wie gaat het initiatief exploiteren en wat wordt de positie van de voedselbank die eenzelfde doelgroep bedient? In Hengelo was er begin dit jaar nog veel te doen over subsidie van 45.000 per jaar aan Voedselbank Midden-Twente. Die kwam er uiteindelijk onder voorwaarden. Dankzij het extra geld kon de voedselbank verhuizen naar een nieuwe locatie.

20220708 item03 Vincent Mulder Scenarios sociaal domein
Lees ook
SP Hengelo botst met PvdA over 'miljoenenbezuiniging' op Wmo en jeugdzorg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.