Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bestuur van 1Twente stapt op: gebrek aan structurele financiering nekt gezonde bedrijfsvoering

Het voltallige bestuur van regionale omroep 1Twente is opgestapt. Aanleiding is het zoveelste uitstel van een politieke beslissing over structurele financiering van de publieke omroep. “Wij kunnen hier geen verantwoordelijkheid meer voor nemen. Dit is onbestuurbaar”, stelt bestuursvoorzitter Corine Böhmers. De fracties van EnschedeAnders en de PVV stelden maandagavond vragen aan het college.

In december vorig jaar gaf de Enschedese gemeenteraad het college opdracht voor de zomer te komen met een voorstel voor structurele financiering van de lokale omroep. Het nieuwe coalitieakkoord voorziet een dergelijk voorstel niet voor het einde van dit jaar. Daarmee was voor het 1Twente-bestuur de maat vol. Maandag kondigde dat bestuur in een mail aan de gemeenteraad aan dat het per 1 juli aftreedt.

Vier ton

“Omdat hier in dit huis de daadkracht ontbreekt om te zorgen voor structurele ondersteuning”, hield PVV-fractieleider Heutink zijn raadscollega’s en het college voor. “Wat heeft de wethouder nodig om ervoor te zorgen dat er zometeen vier ton op de plank ligt?”

Visser, fractieleider van Enschede Anders, wees op die aangenomen motie van december. “Opdracht was om voor de zomer met nieuw beleid en een financieel voorstel te komen. We zijn nu een half jaar verder. Nu nog een half jaar uitstel? Er moet duidelijkheid komen.”

Voorstel en debat in september

Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg onderstreepte desgevraagd de waarde van de omroep. Hij noemde 1Twente een ‘krachtige omroep’, belangrijk ook als opleidingsinstituut, die ‘jaarlijks prijzen in de wacht sleept’. De gevraagde vier ton zegde hij niet toe. “Niet zomaar en niet nu.” In het coalitieakkoord is voorzien in ondersteuning van de omroep voor dit jaar, per 1 januari 2023 moet structurele financiering geregeld zijn. Wel hintte hij - tussen neus en lippen - op een aanvullende bijdrage van twee ton voor dit jaar.

Margriet Visser Ernst Bergboer 2022 07 04 184130 gbei
Onder meer Margriet Visser, fractievoorzitter van EnschedeAnders, stelde het college vragen naar aanleiding van het opstappen van het bestuur van 1Twente
Beeld: Ernst Bergboer

Het college spreekt morgen - dinsdag - over twee onderzoeken die gedaan zijn naar de maatschappelijke meerwaarde en de boekhouding van 1Twente. Die maakten onderdeel uit van de raadsbeslissing voor structurele financiering. De gemeenteraad wil vervolgens snel een voorstel.

De wethouder zei alleen toe dat er in elk geval ruim voor het einde van het jaar, wanneer de gemeentebegroting wordt vastgesteld - lees: september -, over een voorstel gedebatteerd kan worden. In het college-voorstel zullen twee of drie opties worden gegeven. Daarin zal het gaan om bedragen van tussen de twee en de vier ton.

Het is uiteindelijk de gemeenteraad die gaat over de vraag hoe groot die structurele bijdrage zal zijn en voor hoelang die verstrekt gaat worden.

Structureel een paar maanden vooruit kijken

1Twente worstelt al sinds haar oprichting in 2007 met financiering. De zak geld voor publieke omroepen gaat voor negentig procent naar de landelijke partijen. Gemeenten hebben een wettelijke plicht om te zorgen voor een lokale publieke omroep en krijgen daarvoor een relatief klein bedrag - voor Enschede 140.000 euro - van het Rijk.

Corine Böhmers 1 Ernst Bergboer
Voorzitter Corine Böhmers lichtte maandag in 1Twente Vandaag toe waarom het bestuur van de omroep besloot zich terug te trekken (zie ook de video bovenaan dit artikel)
Beeld: Ernst Bergboer

Dat rijksgeld wordt de laatste jaren weliswaar doorgesluisd naar 1Twente, maar dat is bij lange na niet voldoende om de begroting rond te krijgen. De rest wordt bijeengescharreld uit fondsen en opdrachten. Concreet betekent dat onder meer dat de lokale omroep telkens maar enkele maanden vooruit kan kijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.