Enschede

Dit moet je weten over het eerste balkonfestival van Enschede

Het wemelt van de balkonscènes volgend weekeinde in Enschede en ze zijn allemaal anders. Op het nieuwe Balkonfestival (24 en 25 juni) trekken tientallen muzikanten, zangers en theatermakers op zaterdag en zondag de blik naar boven.

275042 balkon
Grote en kleine balkons, van monumentaal tot nagelnieuw dienen als podium voor gelouterde profs, jong talent en ervaren amateurs van binnen en buiten te stad. Zij brengen muziek en zang in allerlei genres, met een vleugje theater.

Op initiatief van Diet Gerritsen (Muziekwerkplaats) en Audry Hoemakers (Cultuur in Twente) klinkt op zaterdag een serenade - een groet aan de binnenstad bij het vallen van de avond. De zondag staat in het teken van een aubade: een saluut in de morgenstond, met de wijk Bothoven als decor.

Verrassing
Het verrassingselement wordt versterkt doordat van tevoren niet bekend is welke artiesten op welk balkon optreden. Wie niks wil missen, koopt daarom een polsbandje en sluit aan bij een van de (begeleide) tochten langs alle locaties. Maar sommige optredens zijn openbaar. Voor de selectie van de balkons is samengewerkt met het Architectuurcentrum Twente, dat er ook achtergrondinformatie bij levert.

Klassieker
De hoogte rondom watertoren Hoog en Droog biedt als stadsbalkon de entourage voor een miniversie van Shakespeare's Romeo en Julia, met de beroemd geworden balkonscène, al werd die pas later toegevoegd.

Jong NBE Overijssel (talenten van conservatoria die worden begeleid door het Nederlands Blazers Ensemble), Theatervereniging NEST van de UT, de Freinetschool De Bothoven en het Turkse ensemble UlaÅ YeÅil met Funda Yilmaz spelen hier samen het gemaskerde bal waarmee Shakespeare's klassieker begint.

Praktisch
- Passe-partouts kosten 22 euro
- Op zaterdag 24 juni geeft het Orkest van het Oosten het startsein op het rijk gedecoreerde bordes van het stadhuis (Langestraat 24).
- Lengte route circa 1,5 kilometer, het beste lopend af te leggen. Duur circa 2 uur en 45 minuten.
- Polsbandje geeft recht op een programmaboekje, toegang tot alle locaties, begeleiding door een gids in een groep van max. 50 personen en een hapje en drankje na afloop.
- Start elk kwartier tussen 18.30 en 19.30 uur.
- Verkoop polsbandjes à ⬠12,50 vanaf 17.00 uur (contant) of in de voorverkoop bij Concordia.
- De wandelroute van zondag 25 juni begint vanaf 10 uur bij villa De Bank, met majestueus balkon, en eindigt bij de watertoren. Lengte circa 0,9 kilometer, duur circa 3 uur.
- Bij een polsbandje is inbegrepen een ontbijt, toegang tot alle locaties, eem programmaboekje met alle info en vervoer per paardentram voor wie slecht ter been is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.