Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rigtersbleek legt rekening voor competitie-exit tóch bij spelers vrouwenteam

De boete die de KNVB Rigtersbleek oplegde, nadat de bond het eerste vrouwenelftal van de Enschedese voetbalclub uit de competitie haalde, wordt verhaald op de overgebleven spelers. Het bestuur van de club vindt dat het team verwijtbaar is voor die rigoureuze stap van de voetbalbond. Wat het team precies verweten wordt, is onduidelijk.

Dat de KNVB het vrouwenelftal van Rigtersbleek de rode kaart had gegeven, werd vorige week bekend. In een gesprek over achtergronden en oorzaken met voorzitter Sara Nijenhuis leek de club nog af te stevenen op een gezamenlijke oplossing. In de dagen nadien zijn de panelen verschoven. De spelers van Vrouwen I krijgen ieder een rekening van 114 euro, maar zeggen niet te weten wat hen precies wordt aangerekend. Overigens hebben de trainers zich solidair verklaard met het team; zij betalen ook een deel van de opgelegde boete.

Team verantwoordelijk

Voorzitter Nijenhuis voerde in een gesprek met 1Twente een aantal redenen voor dat veranderde standpunt van het bestuur aan. De spelers valt, volgens het bestuur, wel wat te verwijten. “Er zijn zaken naar boven gekomen over het team.” Over de precieze aard daarvan wilde zij niets zeggen. “Dat vind ik in dit stadium niet sjiek.”

Analoog aan de clubregeling dat spelers ook zelf de door de KNVB opgelegde boete voor gele en rode kaarten betalen, is nu besloten om ook de boete voor uitsluiting van de rest van de competitie te verhalen op de spelers. Nijenhuis erkent dat daarmee het team verantwoordelijk wordt gehouden voor die stap van de KNVB. “Dat ligt ook bij spelers, ja.”

Rigtersbleek vrouwen einde competitie facebook
Lees ook
Klap voor vrouwenvoetbal in Enschede: KNVB zet eerste elftal Rigtersbleek uit competitie

Tenslotte is het zo, stelt de voorzitter, dat Rigtersbleek een vrijwilligersorganisatie is. Als de club de boete zou betalen, zou dat feitelijk uit de gezamenlijke contributies van alle leden komen. Ook dat vindt de club bezwaarlijk.

Wel boete, onduidelijk waarom

Spelers zeggen niet te weten wat hen nou precies wordt aangerekend. Daarmee is wat hen betreft de boete er een waarbij de overtreding ontbreekt. In februari vond er weliswaar een gesprek plaats met de trainers van het team, maar dat ging volgens de spelers die wij spraken vooral over de vraag of zij nog wel door wilden. De sfeer was niet best, de basis was te smal, er waren blessures, wedstrijden werden gemist, wedstrijddagen waren lang - er werd in heel het land gespeeld. Kortom: de lol was er al een hele tijd af. Het was 'voetballen op het tandvlees'.

In dat gesprek heeft het team, volgens een aantal spelers, aangegeven dat het niet meer ging. Zij wilden stoppen. Dat verzoek werd bij het bestuur neergelegd, maar dat stak een stokje voor die teamwens. De boodschap, volgens de spelers via de trainers gebracht: het team had een slechte instelling en moest de boete zelf betalen, als zij zouden stoppen.

Rigtersbleek Vrouwen 1 en voorzitter Sara Nijenhuis fotobewerking 1 Twente
Het eerste vrouwenteam van VV Rigtersbleek, rechts clubvoorzitter Sara Nijenhuis
Beeld: Facebook / 1Twente

Het eerste vrouwenelftal, dat als enige in Enschede uitkwam in de eerste klasse, heeft daarop nog twee wedstrijden gespeeld (en er drie moeten afzeggen omdat er te weinig spelers beschikbaar waren) voordat de KNVB de stekker eruit trok. Het bestuur heeft, volgens een aantal spelers, nooit een helpende hand gereikt of met het team over de situatie gesproken.

Nijenhuis erkent dat het een zwaar jaar was voor het vrouwenvoetbal bij Rigtersbleek.

Eerst betalen, dan een transfer

Ook een aantal ouders laakt de handelswijze van het bestuur van Rigtersbleek. Volgens hen is er vanuit het bestuur in de aanloop en de huidige nasleep geen echte poging gedaan om gezamenlijk te zoeken naar een oplossing.

Financiële blokkade Rigtersbleek
Een van de spelers van het eerste vrouwenteam van VV Rigtersbleek ontdekte dat uitschrijven bij de club, en daarmee inschrijving bij een andere, niet ging: er stond nog een rekening open
Beeld: Facebook / 1Twente

Problematisch, vinden zij, is ook dat hun dochters zich niet kunnen inschrijven bij een andere club voordat de boete is betaald. Pas dan is uitschrijven bij Rigtersbleek mogelijk.

Gesprek (en sluiting transfertermijn) pas over een paar weken

Enkele spelers en ouders stellen dat recente pogingen om met het bestuur in gesprek te gaan zijn afgehouden. De zaak zou te emotioneel liggen. Volgens Nijenhuis heeft het bestuur in de afgelopen dagen een aantal onkiese en bedreigende berichten van ouders gehad.

Het bestuur wil wel in gesprek, maar pas na afloop van de competitie, over enkele weken, als de gemoederen zijn bedaard. En nadat alles is afgehandeld, stelt Nijenhuis. Concreet: als de boete is betaald.

Saillante bijkomstigheid: op 15 juni sluit de transfermogelijkheid. Ook voor vrouwen die uitkomen in de eerste klasse.

Nijenhuis stelt nadrukkelijk de kwestie buitengewoon vervelend te vinden en er in de tussentijd alles aan te doen om een nieuwe club voor de spelers te vinden, waar zij zich verder kunnen ontwikkelen.

‘Boete werkt demotiverend’

De bestuursvoorzitter van VV Rigtersbleek wijst ook naar de KNVB, die in haar ogen meer kan doen om de ontwikkeling van vrouwenvoetbal bij amateurclubs te stimuleren. Daarbij werkt de boete omdat het eerste vrouwenelftal uit de competitie werd gehaald niet mee.

Ontwikkeling kan alleen als er clubs zijn die ambitie hebben. De dreiging van een draai om de oren als die ambitie onverhoopt strandt, is demotiverend, zo stelt Nijenhuis. Clubs bedenken zich wel drie keer voordat ze het avontuur met serieus vrouwenvoetbal aangaan; meiden die zich als voetballer willen ontwikkelen, komen na hard werken in problemen. Voor het komende seizoen zal er dan ook geen vrouwenteam van Rigtersbleek op de voetbalvelden verschijnen.

De rol van de KNVB

De KNVB laat in een reactie weten dat er inderdaad een boete wordt opgelegd als teams voortijdig de competitie verlaten. Dat is om competitievervalsing te voorkomen - andere teams kunnen immers benadeeld worden wanneer een club halverwege afhaakt. Maar de reglementen laten de tuchtcommissie ruimte om rekening te houden met specifieke omstandigheden en een lagere boete op te leggen, of daar zelfs van af te zien.

In het algemeen geldt dat de hoogte van de standaardboete mede samenhangt met het niveau waarop een team uitkomt en het moment waarop het uit de competitie stapt. Of wordt gezet. Samengevat: hoe hoger het niveau en hoe later in het seizoen, hoe hoger het boetebedrag. De tuchtcommissie handelt daarin onafhankelijk van de KNVB.

Om welke redenen de tuchtcommissie Rigtersbleek een boete oplegde en waarom die 1.500 euro bedraagt, is ons op dit moment niet bekend. Die vraag is wel uitgezet bij de tuchtcommissie van de voetbalbond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.