Verkeer
Stuur appje
Zoek
Vrouwenvoetbal pixabay

KNVB erkent probleem binnen Twents vrouwenvoetbal, landelijk gaat het juist prima

Het vrouwenelftal van amateurvereniging Rigtersbleek werd onlangs uit de competitie gezet, waarmee het hoogst spelende dameselftal uit Enschede en omstreken verdween. De voorzitter van deze club luidde vervolgens de noodklok. Volgens haar konden er niet genoeg speelsters op de been worden gebracht en speelt de KNVB daarin een negatieve rol. 1Twente deed naar aanleiding van deze uitspraken navraag bij de KNVB. De voetbalbond weerlegt een deel van de beweringen maar benoemt wél de probleemsituatie binnen het Twentse vrouwenvoetbal.

icon_main_info_white_glyph

Opbouw artikel

In dit artikel wordt als eerste licht geschenen op de situatie bij Rigtersbleek. Hetgeen wat zich daar afspeelt en de bijbehorende uitspraken die zijn gedaan worden benoemd. De reactie van de KNVB wordt hier vervolgens tegen afgezet in een korte analyse.

Vervolgens gaat de KNVB in op het probleem wat betreft vrouwenvoetbal in de regio. Aanvullend op die reactie doet Henk Bolhaar, van de Twentse ledenraad van de KNVB, een oproep aan de voetbalclubs in de streek.

Rigtersbleek

Omdat het vrouwenelftal van Rigtersbleek gedurende het voetbalseizoenseizoen vaak dames tekort kwam, hebben ze een aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Hiervoor betaalden ze de prijs die bestond uit een boete van 1500 euro en verwijdering uit de landelijke eerste klas. Volgens voorzitter Sara Nijenhuis was er geen 'massa' in het vrouwenteam. "We hadden veel blessures en geen poule speelsters waaruit we konden putten."

Rigtersbleek vrouwen einde competitie facebook
Lees ook
Klap voor vrouwenvoetbal in Enschede: KNVB zet eerste elftal Rigtersbleek uit competitie

Meer vrouwelijke voetballers

Nijenhuis stelt dat ze zich wat in de steek gelaten voelt door de KNVB. De voetbalbond liet het volgens de voorzitter na om het vrouwenvoetbal aantrekkelijker maken.

De voetbalbond laat in hun reactie blijken dat er helemaal geen reden is om zo te denken. Er komen namelijk steeds meer vrouwelijke senioren bij. Dit geldt voor zowel heel Nederland als voor Regio 6, waar Twente en de Achterhoek in valt.

Stijging aantal vrouwelijke voetballers
Ten opzichte van 2018 is het aantal vrouwelijke voetballers in het land en de regio met ongeveer 25 procent toegenomen
Beeld: KNVB

Jeugd

Er zijn tijdens de laatste jaren geen specifieke campagnes gevoerd om het senioren vrouwenvoetbal te promoten. De KNVB heeft in hun promotiecampagnes de aandacht verlegd naar een zorgwekkendere groep binnen de sport.

Bij de junioren ziet de KNVB namelijk juist een vrij hoge uitstroom. Op het gebied van vrouwenvoetbal gaat het om de dames onder de 19. Mede vanwege deze uitstroom wil de KNVB de competitieopzet van de meiden van 13 tot en met 20, de komende jaren aanpassen.

11710 voetbal
Beeld: KNVB

De trainer van het dames seniorenteam van Rigtersbleek oefende kritiek uit op de KNVB vanwege het jeugdbeleid. De voetbalbond maakt het lastig om talentvolle dames van de onder 17 elftallen door te schuiven naar de senioren. Zelfs als de speelsters dit zelf wilden werd dit reglementair geblokkeerd.

Uit de reactie van de KNVB blijkt dat jonge speelsters over het algemeen zo lang mogelijk bij de jeugd willen blijven spelen. "Ze willen tegen en mét teamgenoten spelen," aldus de voetbalbond.

Twents probleem

Ondanks het feit dat er juist veel meer vrouwenvoetballers zijn dan jaren terug, is het voor de Twentse vereniging lastig om een vrouwenelftal op de been te houden. De KNVB onderstreept dit probleem en geeft er ook een verklaring voor:

"In het algemeen herkennen wij dat een aantal amateurclubs, specifiek ook uit de regio Twente, ervaren dat het moeilijk is om één of meerdere teams op de been te krijgen en te houden. De ervaring leert dat dit vaak komt door reisafstanden en versplintering van leden. Met name op hoog niveau ervaren speelsters vaak lange reisafstanden voor uitwedstrijden. Daarnaast zijn er steeds meer clubs die meisjes- en vrouwenvoetbal aanbieden, waardoor het lastig is om een “massa” aan leden te creëren bij één club."

Versplintering

De nekslag van het vrouwenvoetbal in de regio lijkt het aantal verenigingen te zijn die deze sport willen aanbieden. Twaalf clubs in Enschede bieden het vrouwenvoetbal aan. Slechts vier ervan krijgen het voor elkaar om met twee volwaardige vrouwenteams in de competitie te eindigen.

Volgens Henk Bolhaar van de Twentse ledenraad van de KNVB, moeten de voetbalclubs in de regio veel beter met elkaar samenwerken op het gebied van vrouwenvoetbal.

"Ik heb in de ledenraad al heel vaak de oproep gedaan om dit soort samenwerkingsverbanden op te zetten. In Delden hebben ze dit wél gedaan. Twee rivaliserende clubs vormen samen een stichting waar al het lokale meisjesvoetbal in zit. Als je net zoals Rigtersbleek maar één dameselftal hebt ben je veel te kwetsbaar," zegt Bolhaar.

Fusieclubs

Als het aan Bolhaar ligt worden er in de regio fusies gedaan om de vrouwenafdelingen van de clubs meer massa te geven. Indien die fusies er komen verdwijnen daarmee wél een aantal onderlinge tegenstanders in de competities. De Enschedeër verwacht niet dat problemen oplevert. "Er zijn voldoende tegenstanders om tegen te spelen en ook in de huidige situatie moeten teams soms wat verder reizen."

Wat wél een probleem oplevert is het eergevoel van de clubs. Volgens Bolhaar kijken de clubs te veel naar de eigen situatie in plaats van het collectieve probleem. "De samenwerkingsverbanden moeten van de clubs zelf komen, niemand kan ze ertoe dwingen om samen te werken," zegt het raadslid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.