Hengelo
Cultuur

Herboren Waterorgel Hengelo heeft eindelijk weer vrienden

Zo'n tweehonderd mensen, genodigden en nieuwsgierige passanten, waren woensdagavond getuige van de wedergeboorte van het Hengelose waterorgel. Het ding stamt uit 2009, moest in 2015 weg bij het FBK-Stadion, omdat de vijver daar gedempt werd, maar werd van de schroothoop gered en volledig gerestaureerd.

Queen en Elton John

Wethouder Gerard Gerrits verrichtte de openingshandeling door op een knop op de laptop te drukken. Daarna ontrolde zich een kleurrijk spektakel op de klanken van onder meer Queen en Elton John. Voorzitter van de Stichting Waterorgel Hengelo Benno Goosen was onder de indruk: "Onze licht- en geluidstechnicus Mathijs Hummel heeft er iets prachtigs van gemaakt. En dan te beseffen dat hij vanmiddag hier nog tot z'n buik in het water stond, omdat de verlichting haperde."

icon_main_quote_red_glyph

"Onze licht- en geluidstechnicus Mathijs Hummel heeft er iets prachtigs van gemaakt. En dan te beseffen dat hij vanmiddag hier nog tot z'n buik in het water stond, omdat de verlichting haperde."

Benno Goosen, voorzitter Stichting Waterorgel Hengelo

Drees Kroes

In zijn openingswoord bij Paviljoen De Ontmoeting in het Prins Bernhardplantsoen haalde Goosen onder meer Drees Kroes aan, die gerust de geestelijk vader van het orgel genoemd kan worden. Kroes was, als oprichter van de Stichting FC Twente Scoren in de Wijk, de man die het waterorgel liet bouwen. "Drees vroeg mij jaren geleden om mee te denken hoe we het waterorgel een tweede leven konden geven, nadat het weg moest bij het FBK Stadion." Hij lacht: "Als je met Drees Kroes in aanraking komt, heb je altijd werk. Maar als je ziet wat er hier nu staat en hoe de mensen genieten, is het dat allemaal waard geweest."

icon_main_info_white_glyph

Vrienden van het Waterorgel

Mensen die jaarlijks een bijdrage willen leveren voor de instandhouding van het waterorgel kunnen lid worden van de Vrienden van het Waterorgel. Info: waterorgelhengelo.nl

Stapel oud ijzer

Memorabel waren de gesprekken met de politiek. Weinigen zagen er heil in om te investeren in deze 'stapel oud ijzer'. Goosen: "De eerste gesprekken met wethouder Gerrits verliepen niet bepaald goed. In de raad was het vooral Marie-José Luttikholt (die op de nominatie staat om wethouder te worden, red.) die ons op weg geholpen heeft. We merkten dat een wegroestend waterorgel weinig vrienden heeft, maar de paar vrienden die we vonden, bleken uiteindelijk goud waard."

'Effect is veel sterker'

Terug naar woensdagavond. De tweehonderd bezoekers zien twee shows. De eerste om kwart over negen is de moeite waard, maar de tweede van kwart voor tien is volgens menigeen 'adembenemend'. Sommigen vragen zich af of het exact dezelfde voorstelling betreft. "Ja," zegt Benno Goosen, "maar doordat het nu bijna donker is, is het effect veel sterker. Je hoort echter precies dezelfde nummers en de fonteinen spuiten even hoog."

Een klein minpuntje zou je het geluidsniveau kunnen noemen. Een bezoeker had luidere muziek verwacht: "Daardoor was het niet zo overrompelend als ik gehoopt had. Daar zou nog aan gewerkt kunnen worden, maar misschien heeft dat te maken met de vergunning, dat het gewoon niet harder mocht?"


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.