Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eendracht-Excelsior zorgt voor primeur bij Waterorgel Hengelo nieuwe stijl: live muziek en theater

230928 waterorgel hengelo FOTO ST WATERORGEL HENGELO
Beeld: ST. WATERORGEL HENGELO

Voor het eerst in de moderne geschiedenis van het Hengelose waterorgel klinkt er zaterdag 14 oktober livemuziek bij het spetterende apparaat. Daarvoor gaat Muziekvereniging Eendracht-Excelsior zorgen. Theatergroep Barst verzorgt die avond enkele korte scenes uit hun aanstaande kerstshow.

Show van een uur

Benno Goosen, voorzitter van de Stichting Waterorgel Hengelo, is er blij mee: "In het verleden, toen het orgel in de vijver bij het FBK Stadion stond, werd er ook wel eens live gespeeld, maar met het vernieuwde orgel kan beeld en geluid veel beter op elkaar aangesloten worden. Daarbij was het destijds een show van zo'n 20 minuten, nu gaan Harmonieorkest Vision, onderdeel van Eendracht-Excelsior, en theatergroep Barst samen een uur vullen."

Koningsdag

Waar destijds Muziekvereniging Armonia de muziek speelde, is het nu dus de fusieclub Eendracht-Excelsior. Goosen: "Zij kwamen zelf naar mij toe met dit idee en het lijkt me geweldig. Ons laatste optreden was met Koningsdag en we moeten natuurlijk wel aan de weg blijven timmeren."

Waterorgel hengelo bataafse kamp 2022 STILL
Lees ook
Herboren Waterorgel Hengelo heeft eindelijk weer vrienden

Verbouwing

Dat aan de weg timmeren is lastig, zolang de verbouwing van de Bataafse Kamp nog niet gereed is, weet Goosen: "We moeten er rekening mee houden dat toeschouwers maar beperkte ruimte hebben. Helemaal wanneer op het grasveld links van de vijver ook nog eens een muziekorkest en een theatergroep plek gaan innemen."

De voorzitter verwacht een enorme opkomst. "De entree is gratis en de twee verenigingen en de Vrienden van het Waterorgel zullen hun achterban uitnodigen, dus ik ben bang dat we dranghekken moeten regelen", grapt Goosen.

icon_main_info_white_glyph

Opmaat

Van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 oktober zijn er dagelijks al shows van twintig minuten tussen 19.00 en 20.50 uur in het park de Bataafse Kamp, zodat de Hengeloërs al enigszins opgewarmd worden voor de finale op zaterdag 14 oktober. De voorstelling met Eendracht-Excelsior en Barst is van 19.30 tot 20.30 uur. Zoals gezegd is de entree gratis.

Laaghangende takken

De laaghangende takken boven het plantsoen moeten een dezer dagen nog wel gesnoeid worden, vertelt Goosen. "En dat is géén grap. Ze hangen nu tot een meter boven het maaiveld. Om de verwachtte honderden bezoekers te kunnen herbergen en te zorgen dat ze goed zicht hebben op het orgel en het orkest moet daar nog wel iemand rond met de snoeischaar."

Goosen verheugt zich op de shows in oktober: "Voordeel van shows in het najaar is dat het al vroeg donker is. Dan komt met name de lichtshow nog beter tot z'n recht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.