Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Aanleg Zuiderspoorbeek begonnen; waar ooit de treinen liepen stroomt straks het water

Enschede heeft al sinds mensenheugenis een haat-liefdeverhouding met water. Reden daarvan is de bouw van de stad op een stuwwal met hoogteverschillen van wel 40 meter. Daarom lopen bij extreme regenval delen van de stad onder water. Om dit te voorkomen worden er weer beken aangelegd. Na de Roombeek en de Stadsbeek is nu de Zuiderspoorbeek aan de beurt.

Biodiversiteit

Op de hoek van de Haaksbergerstraat en het Blekerpad in de wijk Horstlanden-Veldkamp zijn deze week de eerste graafwerkzaamheden begonnen. Waar ooit de Zuiderspoorlijn liep voor de bevoorrading van de toenmalige bedrijven komt nu een bovengrondse waterloop met veel belendend groen. En daar is landschapsarchitect Marina Eenschoten trots op: “Met de komst van de beek kunnen we langs de oevers veel bloemen, planten en bomen toevoegen en dus ook meer biodiversiteit aan de stad."

Wateroverlast

Samen met waterdeskundige Koen Wagelaar ontwikkelde Eenschoten de plannen voor de ontwikkeling van de nieuwe beek. Wagelaar: “In 2010 en 2013 hebben we gezien wat die wateroverlast betekent. We hebben in Enschede een gemengd riool, dat betekent dat schoon water en regenwater bij elkaar wordt afgevoerd. In 2015 hebben we tien locaties vastgesteld waar bij extreme regenbuien problemen optreden en daar is dit er een van.”

“Via de Westerval verlaat het water de stad”

Volkspark

“Het water loopt in de toekomst langs het Blekerpad richting het Volkspark waar het water geparkeerd wordt in verlagingen. Als die vervolgens ook overlopen dan stroomt het water onder de Pathmossingel door en verlaat het de stad via de Westerval", aldus Wagelaar. Dat gedeelte wordt volgens de planning na de zomer aangelegd.

Vorig jaar werd al de Stadsbeek geopend, die heeft eenzelfde afwaterende functie en loopt dwars door Stadsveld.

Gedempt

In het verleden beschikte Enschede over stadsgrachten en vele beken; water dat gebuikt werd voor met name de textielindustrie. Mede door het verdwijnen van deze industrie en de opkomende bebouwing werden veel van deze wateren gedempt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.