Sport
Voetbal
FC Twente
Video

FC Twente brengt eerbetoon aan Jody Lukoki en wil trieste gevoelens omzetten in 'willen winnen'

FC Twente-trainer Ron Jans reageert verslagen op het overlijden van Jody Lukoki, met wie hij eerder een jaar werkte bij PEC Zwolle. Begin dit seizoen werden de twee herenigd, maar raakte Lukoki zwaar geblesseerd. De aanvaller moest in februari zelfs bij de club vertrekken nadat hij werd veroordeeld voor huiselijk geweld. Gisteren kwam het bericht dat de speler plotseling is overleden. "Je gelooft het eerst niet, maar het is helaas waar."

Gisteren en vandaag staan bij FC Twente in het teken van rouw. Want hoewel Jody Lukoki al een tijdje geen deel meer uitmaakt van de selectie, kwam het overlijden uiteraard als een klap voor de spelers die afgelopen zomer samen met de aanvaller aan het seizoen begonnen. Virgil Misidjan is zelfs één van zijn beste vrienden. De twee speelden samen in Bulgarije, bij Ludogorets. En ook voor een speler als Vaclav Cerny die een hele tijd gelijktijdig, van dezelfde blessure, revalideerde was het contact closer.

'Liep weleens in een paar sloten tegelijk'

Ook Jans kent Lukoki al langer. De twee werkten eerder een jaar samen bij Zwolle en daar heeft de trainer leuke herinneringen aan. "Hij herinnert zich zijn pupil altijd vrolijk en vriendelijk. Maar ook wel een beetje naïef. "Hij liep ook weleens in een paar sloten tegelijk." Jans treedt niet in detail, maar voegt eraan toe: "Jody liep weleens tegen dingen aan dat je denkt: dat is niet goed. Maar we herinneren hem allemaal als een vrolijke, vriendelijke jongen. Hij kwam binnen en er was een lach."

Morgenavond voor de thuiswedstrijd tegen FC Groningen volgt er een eerbetoon vanuit de groep. Lukoki heeft dan misschien geen wedstrijdminuten gemaakt vanwege de kruisbandblessure die hij meteen na zijn komst opliep en club en speler gingen dit jaar vroegtijdig uit elkaar vanwege de veroordeling wegens huiselijk geweld voor de aanvaller, maar voor Jans was het niet lastig om te bedenken of zo'n eerbetoon er moet komen. "Ik wil hem herinneren zoals ik hem heb meegemaakt. Wat er toen met zijn vriendin is gebeurd kan niet, maar we doen allemaal wel eens dingen die niet zo handig of goed zijn in het leven."

Lukoki lach zwartwit still
"Hij kwam binnen en er was een lach," zegt Ron Jans over Lukoki © Still video 1Twente

Gevoel omzetten

Daarna treedt FC Twente dus 'gewoon' aan tegen FC Groningen. Ondanks het verdriet. Jans hoopt dat die trieste gevoelens omgezet kunnen worden in 'willen winnen'. Er zijn geen spelers die vanwege het heftige nieuws aangeven hebben niet te kunnen spelen. "Iedereen speelt, of iemand moet het alsnog aangeven," zegt Jans daarover. "Uiteindelijk moet je in het leven voor zulke dingen niet weglopen. Als ik naar boven kijken en zou zeggen: Jody, heb je liever dat we winnen van Groningen of verliezen? Dan wil hij dat we winnen."

De trainer hoopt dat er door het delen van dit verlies een kracht wordt opgeroepen. Want de wedstrijd tegen FC Groningen is een hele belangrijke. Met twee punten voorsprong op AZ heeft FC Twente de vierde plaats, en daarmee rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal, nog in eigen hand. "We moeten sportief weer een topprestatie leveren. Volle bak gaan."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.