Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dankzij lockdown wordt liedjesschrijfster romancier

Vóór corona was ze druk met haar werk als zangdocente en dirigente en trad ze veelvuldig op als singer-songwriter. Daar kwam begin 2020 ineens een eind aan door corona. In dat zwarte gat begon Marjon Weerink met het schrijven van een roman. En dat boek ligt er nu. Donderdag 14 april kwam het boek 'Op het verkeerde spoor' uit en woensdag 20 april is de presentatie in de Hengelose bieb.

'Dit is hét moment'

Als gevolg van de lockdown had de Hengelose in één klap niets meer te doen. Ze vertelt: “Ik wilde eigenlijk al heel lang een boek schrijven, maar dat zijn van die plannen die heel lang blijven liggen, als je niet begint. Door corona kwam ik thuis te zitten en toen dacht ik: dit is hét moment.”

Weerink heeft als songwriter wel ervaring met schrijven: “Een liedje is ook een verhaal met een begin en een eind, net als een roman. In een liedje is het soms lastig dat je met zo weinig mogelijk woorden zoveel moet zeggen. Bij een boek heb je juist de tijd en de ruimte om alles uit te vergroten.”

Gestrand

Als muzikant en schrijver van het korte werk had ze geen idee waar ze precies aan begon: “Mijn eerste poging tot het schrijven van een roman is helemaal mislukt. Ik ben gestrand na dertigduizend woorden en het verhaal was echt ruk. Volgens mij moet je dan ook accepteren dat het er soms niet in zit en dat je pas kan schrijven, wanneer je er echt zin in hebt. Mijn boek ‘Op het verkeerde spoor’ kwam er zo uitgerold. Ik ben gewoon gaan zitten, heb de computer opgestart en ben gaan typen.”

icon_main_info_white_glyph

Op het verkeerde spoor

Karst-Jan mag dan met een gouden lepel in zijn mond geboren zijn, dat betekent niet dat hij lui is. Het probleem is alleen dat zijn studie niet zo bij hem past. Gezelligheid en mooie meiden, dát past bij hem. Dat verandert echter als zijn blik die van een vrouw op het perron kruist. Hij ervaart een chemie als nooit tevoren, maar als hij eindelijk uit zijn trein stapt, rijdt die van haar net weg. Samen met studente journalistiek Suzanne zet hij alles op alles om dit mysterieuze meisje te vinden.

Feelgoodroman

Het is een echte feelgoodroman, legt Weerink uit: "Het boek met je blij maken, er zit geen boodschap achter. Die vorm werkt goed om aan de situatie om je heen te ontsnappen. Zelf vind ik het ook heerlijk om zulke boeken te lezen: je hoeft nergens aan te denken en het leest lekker weg.”

Marjon had voor corona een druk leven als muzikante: “Ik zong op huwelijksfeestjes en bij borrels. Ik gaf zanglessen en ik dirigeerde koren. Dat viel twee jaar geleden grotendeels stil, maar gelukkig kan ik dit nu allemaal weer oppakken. ”

Podiumbeest

Toch blijft ze ook boeken schrijven. Een tweede boek ligt al bij de uitgever, vertelt Marjon Weerink trots. "Er is met uitgever Zomer & Keuning net gebrainstormd over de titel. Waarschijnlijk gaat het boek ‘Podiumbeest’ heten. Hit gaat over de wereld van muziek, wat natuurlijk helemaal bij me past.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.