Verkeer
Stuur appje
Zoek

Han Daals (BurgerBelangen Hengelo): 'Kijk eerst naar de inhoud, dan pas naar de poppetjes'

Han Daals was op veel voorbereid, maar niet op het feit dat zijn partij BurgerBelangen vorige week als grootste uit de bus zou komen bij de verkiezingen. "We hadden nooit verwacht dat we zouden winnen, laat staan zo afgetekend. Voor het eerst in onze 35-jarige geschiedenis zitten wij nu aan het stuur, waar het om de coalitievorming gaat."

Rijles

Hij lacht op de vraag interviewer Niels Veurink: "Of ik al rijles heb gehad? Nauwelijks. Pas op de dag na de verkiezingen kreeg ik de eerste. We hebben ons die dag direct maar eens laten informeren over hoe zo'n proces nou precies werkt. Gelukkig hebben we wel wat oud-gedienden in de partij, die een beetje weten hoe de hazen lopen (bijvoorbeeld oud-wethouder Wieger Mulder, red.), maar de winst was zo onwerkelijk dat we nergens op voorbereid waren."

Stemwijzer

De partij heeft de overwinning (van 3 naar 7 zetels) te danken aan 'de poppetjes en de inhoud', legt Daals exact een week later uit aan tafel bij 1Twente Vandaag: "Mensen stemmen, als die mogelijkheid er is, vaak op de vertrouwde gezichten uit de wijk, maar veel kiezers kwamen ook bij ons uit na het invullen van de Stemwijzer. Dat hoorden we later van hen."

“Er zijn ongetwijfeld thema's waarop we elkaar in hoofdlijnen allemaal zullen vinden. Als we op die thema's nu eens vooraf afspraken maken, dan hoeven we daar in de raad niet meer over te soebatten.”

Andere volgorde

In de periode tussen verkiezingen en installatie van een nieuw college is het gebruikelijk dat er eerst wordt gekeken naar welke partijen het best bij elkaar passen en dan pas naar de inhoud. Daals wil dat graag omdraaien: "Eerst moet je als raad samen bepalen waar je naar toe wilt en dan vertaal je dat naar de samenstelling: welke partijen gaan de coalitie vormen en wie worden de wethouders? En niet andersom."

Watergraaf stefan kuks FOTO WATERSCHAP VECHTSTROMEN
Lees ook
Watergraaf Stefan Kuks wordt informateur in Hengelo

Stefan Kuks

Eén poppetje is al wel gepresenteerd. Dat is informateur Stefan Kuks. Donderdagavond kwam de naam van de watergraaf uit Daals hoge hoed. Aan tafel bij 1Twente Vandaag, enkele uren voor de bekendmaking, kon de lijsttrekker hier nog niets over loslaten, behalve dat het om een 'politiek ongebonden bestuurder' ging. Drie uur later, in de Hengelose raadszaal, zegt Daals: “We zijn blij dat we in Stefan Kuks iemand gevonden hebben die boven de partijen staat. Wij hebben het volste vertrouwen dat hij de informatieopdracht tot een goed einde kan brengen.”

Raadsbrede afspraken

Uiteraard moet hij dat zeggen, maar makkelijk zal het niet worden. Als de informatiefase al goed wordt afgerond, zal het in de formatie toch ingewikkeld kunnen worden. BurgerBelangen heeft een paar speerpunten die niet onderhandelbaar zijn (zie kader). Vier min of meer gelijkgestemde partijen samen zal maximaal 19 zetels opleveren; dat is genoeg voor een meerderheid, maar dan moeten ze allemaal aan boord blijven de komende 4 jaar.

Daarom zou Han Daals graag zien dat er naast een coalitieakkoord op verschillende thema's raadsbrede afspraken gemaakt worden: "Er zijn ongetwijfeld thema's waarop we elkaar in hoofdlijnen allemaal zullen vinden. Denk aan het belang van de wijkcentra voor de leefbaarheid van de wijken. Als we op die thema's nu eens vooraf afspraken maken, dan hoeven we daar in de raad niet meer over te soebatten."

Als er genoeg van dat soort afspraken worden gemaakt, hoeft de coalitie mogelijk niet eens zo'n duidelijke meerderheid te hebben.

icon_main_info_white_glyph

Geen windmolens

Enkele speerpunten van BurgerBelangen zijn het terugbrengen van de maximumsnelheid op wegen in de wijken naar 30 km/uur, het voorkomen dat er hoge windmolens in Hengelo komen te staan en een betere communicatie van de gemeente met haar inwoners. Daals: "Dat zijn zaken die niet onderhandelbaar zijn wat mij betreft. Ik ben absoluut niet tegen windmolens, maar zet ze geclusterd neer op windrijke plekken en niet een of twee langs de snelwegen rond Hengelo."

Geen wethouder

Daals liet voor de verkiezingen al weten sowieso niet in te zijn voor een wethouderspost: "Ik wil graag een rol blijven spelen in de raad als fractievoorzitter van een grote fractie. Voor een wethouderspost hebben we iemand in op het oog, maar we moeten ook kijken hoe het proces gaat verlopen. En of onze kandidaat dan nog op die plek past."

Zwolle

Zelf zal Daals ook meer tijd in de politiek gaan steken dan hij de afgelopen jaren deed. Daarom heeft hij bij z'n werkgever, een MBO-school in Zwolle, al gevraagd of hij iets minder uren voor de klas mag staan. De inwoner van Tuindorp 't Lansink doceert commerciële dienstverlening aan het Deltion College.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.