Hengelo

Voorman FvD Hengelo heeft handen vrij na opstappen bij politie

Brian Geertshuis, lijsttrekker van Forum voor Democratie in Hengelo, heeft ontslag genomen bij z'n werkgever Politie Oost-Nederland. Volgens Geertshuis waren 'zowel zijn werkgever als hij niet gebaat bij een voortdurende strijd'. De Hengeloër kwam eerder dit jaar in opspraak vanwege uitspraken die hij online had gedaan. Zo zou hij de verantwoordelijken voor het coronabeleid graag met 'de kop op het hakblok' zien.

Brian Geerthuis close up Ernst Bergboer
Brian Geertshuis: "Stel dat ik wil oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dan heb ik die vrijheid nu." © Ernst Bergboer / 1Twente

Hakblok

Eerder liet Geertshuis al weten geen spijt te hebben van zijn woordkeuze: “Het gaat hier om beeldspraak. Natuurlijk wil ik niet letterlijk dat er mensen worden onthoofd, dat zou natuurlijk ridicuul zijn. Ik sprak de wens uit dat de verantwoordelijken voor dit desastreuze coronabeleid ter verantwoording worden geroepen."

Strijd

Na gesprekken met z'n werkgever heeft Geertshuis afgelopen weekend zelf besloten ontslag te nemen: "Het is niet in ons beider belang om deze strijd te laten voortduren. Laat ik het zo stellen: we passen niet meer bij elkaar." Geertshuis legt een link met artikelen die in de media verschenen en de dynamiek die dat ten gevolg had: "Daarin werden zaken uit hun context gehaald en wel in die mate dat ik het gevoel had dat ik me niet meer kon verdedigen."

Dierenwelzijn

Geertshuis werkte als hoofdagent bij de politie Noordoost-Twente en was belast met dierenwelzijn. Hij trad onder meer op tegen illegale broodfokkers en andere misstanden rondom dieren. Hij gaat het werk absoluut missen: "Ik vond mijn werk fantastisch, maar soms geeft het leven je een beuk een andere richting op. Of ik na 4 jaar weer terug zou kunnen keren bij de politie? Nee, dat denk ik niet."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik vond mijn werk fantastisch, maar soms geeft het leven je een beuk een andere richting op."

Brian Geertshuis, lijsttrekker Forum voor Democratie Hengelo

Eed

Een voordeel heeft dit alles ook, laat de lijsttrekker weten: "Ik hoef geen rekening meer te houden met de eed die ik als agent ooit heb afgelegd. Hoewel ik nog steeds vind dat ik naar eer en geweten heb gehandeld, vond mijn werkgever dat het hier en daar is gaan schuren."

Handen vrij

Hij vervolgt: "Ik heb nu de handen vrij om politiek te bedrijven, zoals ik vind dat zou moeten. Stel dat ik wil oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dan heb ik die vrijheid nu. Als politieagent word je geacht de wet te verdedigen, maar ik vind dat de 'coronawetten' op onrechtmatige wijze tot stand zijn gekomen. Vanaf nu kan ik ook dat zeggen, zonder een blad voor m'n mond te hoeven nemen."

Voorbeeldfunctie

De politie reageert via een persbericht. Daarin zegt districtschef van de politie Karlijn Baalman onder meer: "Politiemensen hebben een voorbeeldfunctie in de samenleving. We verwachten van hen dat zij zich in gedrag en in uitingen verbindend en neutraal opstellen in lijn met de beroepscode. Recent werden wij geconfronteerd met mogelijk overschrijdende uitspraken die door een politiemedewerker zouden zijn gedaan op een internetforum. Wij hebben hier onderzoek naar gedaan. Hieruit is gebleken dat de uitspraken inderdaad door een politiemedewerker zijn gedaan en indruisen tegen onze beroepscode. In onderling overleg met de medewerker is besloten de arbeidsovereenkomst wederzijds te beëindigen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.