Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Commotie rond uitspraken FvD-lijsttrekker (en agent) uit Hengelo: deel politiek sluit partij nu al uit

Brian Geerthuis Ernst Bergboer
Brian Geertshuis, lijsttrekker voor Forum voor Democratie in Hengelo
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

In Hengelo is flink wat commotie ontstaan over uitspraken van Forum voor Democratie-lijsttrekker Brian Geertshuis op het internet. Op een forum zei hij te hopen dat de verantwoordelijken voor het coronabeleid met 'de kop op het hakblok' komen. Voor sommige lokale fracties nu al reden om FvD uit te sluiten van samenwerking na de verkiezingen. Omdat Geertshuis in het dagelijks leven actief is als politieagent (niet in Hengelo) worden de uitspraken ook door zijn werkgever onderzocht. Geertshuis zelf is zich van geen kwaad bewust.

'Smeerlappen'

Op een forum voor Porsche-liefhebbers noemde de Hengeloër de verantwoordelijken van het coronabeleid ‘smeerlappen’. Dat deed hij onder de accountnaam Brian951. ‘Ik kijk uit naar de dag dat de smeerlappen die deze waanzin over ons uitrollen met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi’s gebeurde dat uiteindelijk’, schreef hij op 15 augustus. Ook liet hij zich op het forum onder meer uit over coronavaccinaties. De uitspraken zijn getraceerd en gepubliceerd door TC Tubantia.

Spookhuis

De publicatie heeft in de Hengelose politiek direct tot reacties geleid. In de regionale krant spreekt VVD-lijsttrekker Mitchell Boers zich fel uit tegen uitlatingen van Geertshuis. “Dit hoort niet thuis in de politiek en al helemaal niet bij de politie”, aldus Boers in TC Tubantia. “Wij gaan zeker niet samenwerken met ze. Dit kan gewoon niet.” Op landelijk niveau hebben partijbesturen van onder meer GroenLinks en D66 hun lokale afdelingen al geadviseerd om niet met Forum voor Democratie (of PVV) in zee te gaan.

Het CDA en ProHengelo hebben zich op social media uitgesproken en de Hengelose PvdA-fractie is met een statement gekomen. “Het bevestigt onze opvatting dat samenwerking met deze club is uitgesloten”, aldus lijsttrekker Marie-José Luttikholt in het persbericht. Ze noemt de uitspraken walgelijk en vergelijkt FvD met een spookhuis. “Je weet dat de narigheid er aan komt, maar toch schrik je er telkens van.” Ook vindt Luttikholt de uitspraken niet passend voor een politieman. In Den Haag noemde Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz de uitspraken 'op de grens van het betamelijke'.

Werkgever doet onderzoek

De politie Oost-Nederland laat bij RTV Oost weten dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de uitlatingen van haar werknemer op het internetforum. “Iedereen die bij de politie werkt is vrij om persoonlijke standpunten te hebben en deze uit te dragen”, zegt districtschef Karlijn Baalman tegen de regionale omroep.

“We zijn een politie voor iedereen, ongeacht welke politieke voorkeuren iemand heeft”

Beroepscode

“Er is wel een grens, namelijk als een collega met het uitdragen van persoonlijke standpunten de wet of de beroepscode van de politie overtreedt.” Dat laatste vormt momenteel onderdeel van het onderzoek. Baalman: “Wij kiezen geen positie met betrekking tot politieke partijen en hun standpunten. We zijn een politie voor iedereen, ongeacht welke politieke voorkeuren iemand heeft.”

Beeldspraak

In een verklaring aan 1Twente bestrijdt Brian Geertshuis dat hij een ‘schuilnaam’ gebruikte op het forum, maar dat het slechts een accountnaam is. Hij bevestigt dat de genoemde reacties van hem zijn, maar heeft geen spijt van zijn toenmalige woordkeuze. “Het gaat hier om beeldspraak. Natuurlijk wil ik niet letterlijk dat er mensen worden onthoofd, dat zou natuurlijk ridicuul zijn. Ik sprak de wens uit dat de verantwoordelijken voor dit desastreuze coronabeleid ter verantwoording worden geroepen."

“Ik weet met welke bedoeling en in welke context ik dit in een verhitte discussie heb gezegd”

'Geweld keur ik resoluut af'

Of hij daarvoor niet beter andere woorden had kunnen gebruiken? “Dat zou achteraf praten zijn. Ik weet met welke bedoeling en in welke context ik dit in een verhitte discussie heb gezegd. Ik zou nooit oproepen tot geweld en dat keur ik natuurlijk resoluut af.” Over hoe de uitspraken liggen ten opzichte van zijn dagelijkse functie als agent wil Geertshuis inhoudelijk niets zeggen. Dat is een interne zaak bij de politie.

De landelijke afdeling van FvD zegt in een reactie aan Tubantia dat er intern onderzoek wordt gedaan en indien er sprake is van bedreigingen, dat de partij daar afstand van neemt. Forum zegt echter niet mee te doen aan 'trial by media'.

Wat vind jij belangrijk in Hengelo? Praat mee door deze enquête in te vullen!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.