Hengelo

Hengelose lijsttrekkers PvdA en CDA doen oproep: 'Stem op een vrouw!'

De lijsttrekkers van PvdA en CDA Hengelo doen vandaag, op internationale vrouwendag, een oproep aan de kiezer om volgende week op een vrouw te stemmen. Marie-José Luttikholt (PvdA) en Hanneke Steen (CDA) vinden dat er meer vrouwen in de gemeenteraad zitting moeten hebben. "Nu is maar 37% vrouw en dat percentage dreigt straks te dalen naar 30%."

Luttikholt Pvd A Steen CDA Vrouwendag Hengelo FOTOS ERNST BERGBOER 1 TWENTE
Marie-José Luttikholt (links) en Hanneke Steen vinden dat er meer vrouwen in de gemeenteraad zitting moeten hebben. "Nu is maar 37% vrouw en dat percentage dreigt straks te dalen naar 30%." © Ernst Bergboer / 1Twente

'Stap terug in de tijd'

"De gemeenteraad in Hengelo bestaat op dit moment voor maar 37% uit vrouwen en als we de kieslijsten aanhouden en van alle partijen de bovenste vijf kandidaten nemen, bestaat de raad straks voor nog maar 30% uit vrouwen. Dat is een stap terug in de tijd. Alleen de kiezer kan hier nog verandering in brengen, door op een vrouw te stemmen”, aldus Steen en Luttikholt. In de top 5 van CDA Hengelo staan twee vrouwen en in de top 5 van de PvdA drie.

Kiesrecht voor vrouwen

Elk jaar staat 8 maart in het teken van de emancipatie van vrouwen. Internationale wereldvrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan, doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. Deze beweging eiste onder andere algemeen kiesrecht voor vrouwen.

icon_main_quote_red_glyph

"Stem op een vrouw! Dat is goed voor het debat, goed voor de besluitvorming en dus goed voor Hengelo.”

Marie-José Luttikholt en Hanneke Steen, lijsttrekkers PvdA en CDA

Aletta Jacobs, Suze Groeneweg en Wilhelmina Drucker

Pas bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1920 konden vrouwen daadwerkelijk voor het eerst stemmen. Luttikholt: “Dat wij als vrouwen politiek actief kunnen zijn, hebben we te danken aan deze strijd en aan moedige vrouwen zoals Aletta Jacobs, Suze Groeneweg en Wilhelmina Drucker. Toch zie je dat vrouwen nog steeds niet goed vertegenwoordigd zijn in de politiek, ook niet in Hengelo.”

'50% vrouwen graag'

Steen valt haar bij: “We streven ernaar dat de gemeenteraad straks ook voor 50% uit vrouwen bestaat. We hebben daarom een duidelijke oproep aan de Hengeloërs. Het aantal vrouwen in onze raad was al niet best, maar dreigt nu nog beroerder te worden. Dat zouden we niet moeten willen. Dus stem op een vrouw, zodat het aantal vrouwen en mannen vanaf de nieuwe raadsperiode evenredig is verdeeld. Dat is goed voor het debat, goed voor de besluitvorming en dus goed voor Hengelo.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.