Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De koek is op voor Enschedese schaatskampioene: 'Alles behaald waar ik als meisje van droomde'

Het gaat niet meer. Drievoudig Olympisch kampioene Jorien ter Mors heeft niet meer de ambitie om tot de besten van de wereld te horen. En daarom hangt de schaatsster, die in Enschede werd geboren en er opgroeide, op 32-jarige leeftijd haar schaatsen in de wilgen. "Je moet eerlijk zijn naar jezelf. Als ik iets doe dan wil ik er ook voor de volle 100 procent voor gaan."

Afgelopen weekend maakte Jorien ter Mors haar afscheid bekend bij de NOS en op Twitter. Dat deed de langebaanschaatsster en shorttrackster vlak voordat ze voor de allerlaatste keer de ijsbaan van Thialf op ging op de NK Sprint. Haar zestienjarige internationale carrière sloot Ter Mors in stijl af: ze werd eerste op de 1.000 meter. "Het was een solide race", zegt ze een dag later nuchter in 1Twente Vandaag. "Het was op karakter en mentale wilskracht dat ik daar een goede race reed. Maar dat kan ik niet meer elke keer opbrengen." Ze kijkt tevreden terug. "Ik heb alles behaald waar ik als meisje van droomde."

Lege tribunes

Dat de in Enschede geboren schaatsster zich niet kwalificeerde voor de Olympische Winterspelen die over twee weken van start gaan in Beijing is van belangrijke invloed geweest op haar keuze om nu te stoppen. Ook al betekende dat afgelopen zondag een afscheid voor de lege tribunes van het Thialfstadion in Heerenveen. "Dat was wel heel jammer. Ik had dat wel anders voor ogen gehad en heeft me doen twijfelen om nog even door te gaan. Maar dat is niet een reden om nog iets langer door te schaatsen."

icon_main_info_white_glyph

Drie keer Olympisch goud

Met de winst op de 1.000 meter bij de NK Sprint in Thialf komt voor Jorien ter Mors een lange schaatscarrière vol met prijzen ten einde. Hoogtepunten waren de drie gouden medailles op de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014 (1500 meter en ploegenachtervolging) en Pyeongchang in 2018 (1500 meter). Bij de laatste Olympische Spelen won ze ook een bronzen shorttrackmedaille op de 3000 meter aflossing. Daarnaast won Ter Mors bij het langebaanschaatsen zes WK-medailles (3x goud, 3x brons) en een zilveren EK-medaille. Bij het shorttrack won ze twee zilveren medailles op de WK en haalde ze tien keer het erepodium op de Europese Kampioenschappen (6x goud, 1x zilver, 3x brons).

Nieuwe achtbaan

Waar Ter Mors zich na haar carrière op gaat richten, wil ze nog niet zeggen. "Ik zit vol ideeën, maar die zijn nog niet concreet", zegt ze. Ze vergelijkt de nieuwe stappen in haar leven met een bezoek aan een pretpark. "Ik heb net de Goliath gehad en stap nu weer in een andere achtbaan." Helemaal uit het oog verdwijnt ze in ieder geval niet. Ter Mors zal komende maand voor de NOS de shorttrackwedstrijden op de Olympische Winterspelen analyseren.

Levenslessen

Ter Mors kijkt tevreden terug op haar carrière. "Het heeft me gemaakt tot wie ik ben. Ik heb geleerd dat hoe diep je ook zit, je komt er altijd weer bovenop." Ze heeft belangrijke levenslessen geleerd. "Het is een vergrootglas waar je onder ligt. Als het niet goed gaat word je erop afgerekend, vervolgens win je weer iets en ben je weer de koningin van het ijs."

Voor Enschede, waar haar moeder en zus nog wonen, bewaart Jorien ter Mors een speciaal plekje in haar hart. "Daar ben ik opgegroeid en de kleine schaatser geworden die uiteindelijk groots is geworden in Heerenveen." En natuurlijk vergeet ze de huldiging op een overvol Ei van Ko, na de Olympische Winterspelen van 2018, nooit. "De herinneringen van de huldiging staan in mijn geheugen gegrift."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.