De warmteprijzen van Ennatuurlijk zijn gekoppeld aan de gasprijzen. Door een algehele stijging van 'directe en indirecte kosten' zegt de warmteleverancier in Enschede de prijzen met 54 procent 'voor een gemiddeld gezin' te moeten verhogen. Aan de (digitale) balie van de gemeente hebben zich veel bezorgde inwoners gemeld. "Wij zijn van mening dat nu alle aandacht moet gaan naar het nemen van maatregelen die de effecten van prijsstijgingen kunnen dempen", schrijft wethouder Jeroen Diepemaat in een brief aan de gemeenteraad.
Deadline gemist
Met het uitstellen van de besluitvorming over de Transitievisie Warmte wordt de opgelegde landelijke deadline ruim overschreden. Het Rijk heeft bepaald dat het plan, waarin per woonwijk wordt uitgelegd hoe deze van het aardgas kan worden gehaald, eind 2021 vastgesteld had moeten zijn.
Als de gemeenteraad met stoom en kokend water deze maand nog een besluit neemt, is dat volgens wethouder Diepemaat een verkeerde boodschap naar bezorgde inwoners. "Een boodschap die aangeeft dat wij de zorgen van onze inwoners minder serieus lijken te nemen dan onze verplichting naar het Rijk om een vastgestelde Transitievisie Warmte te hebben. Dit is uiteraard niet het geval."
Energiearmoede aanpakken
Er zal een brief naar het kabinet worden gestuurd, waarin het college de uitstel van het 'van het gas af plan' zal uitleggen. Van deze gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt, om een lobby voor maatregelen tegen energiearmoede te starten. Door de gestegen prijzen van gas, steenkool, en aardolie hebben vrijwel alle huishoudens te maken met stijgende energiekosten. Vooral huishoudens met een kleine portemonnee worden daardoor hard getroffen.
Wij zijn van mening dat nu alle aandacht moet gaan naar het nemen van maatregelen die de effecten van prijsstijgingen kunnen dempen
Wethouder Jeroen Diepemaat in een brief aan de gemeenteraadEnschede pleit er samen met Hengelo en Almelo voor dat er extra Rijksmiddelen beschikbaar komen waarmee huishoudens met lage inkomens toch in staat zijn om verduurzamingsmaatregelen voor de langere termijn uit te voeren, zoals isolatie of een warmtepomp. Recent heeft de gemeente al 2,6 miljoen euro ontvangen voor de aanpak van energiearmoede. Welzijnsorganisatie Alifa heeft zelf een loket geopend.
Lees verder onder de video
Zeker 12 wijken op warmtenet
Uitstel van de warmtevisie betekent overigens geen afstel. Het college verwacht dat het document voor de zomer opnieuw aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. De uitstel kan dan ook vooral gezien worden als een signaal naar het Rijk, want zoals wethouder in de raadsbrief zelf stelt hebben de tariefstijgingen 'feitelijk geen relatie met de behandeling en vaststelling van de Transitievisie Warmte'.
Het warmtenet is een belangrijke pijler in het 'van het gas af plan' van Enschede. Op dit moment is de wijk Twekkelerveld al een pilot, al zit er nog niet veel schot in de zaak. De wijken Roombeek, Mekkelholt, Deppenbroek, Helmerhoek, Wesselerbrink en Varvik-Diekman wil de gemeente ook op het warmtenet aansluiten. Daarvoor moet er voor 2030 een uitgetekend plan liggen. De warmtenetplannen voor Bothoven, ’t Zwering, Boswinkel, Cromhoffsbleek-Kotman en City volgen voor 2040.