Verkeer
Stuur appje
Zoek

Extinction Rebellion-dominee maakt zondag z'n debuut in Hengelo: 'Dat activisme is een uiting van mijn geloof'

Dit weekend gaat dominee Remco van Mulligen (43) voor het eerst voor in de Remonstrantse Gemeente Twente in Hengelo. Een gemeente die slechts honderd leden telt, waarvan er maar veertig wekelijks de dienst bezoeken. Een klein clubje mensen dus, maar wel heel betrokken en vrij van kerkelijke dogma's. Net als de nieuwe dominee, die er als activist een dubbelleven op na houdt.

De in Amersfoort woonachtige Van Mulligen, die in het verleden als journalist voor het Nederlands Dagblad werkte, vindt dat het een het ander niet in de weg hoeft te zitten: "Remonstrant en demonstrant kan prima samengaan. Bij mij hangt geloven altijd samen met gerechtigheid en goed zijn voor de wereld om je heen. Ik ben niet van huis uit christelijk, dus ik heb het geloof zelf ook op een dag ontdekt en wat me daarin juist raakte, was wat Jezus zegt over gerechtigheid."

Klimaat en Palestina

Twee onderwerpen, klimaat en Palestina, zijn al twintig jaar prominent aanwezig in zijn leven, vertelde hij twee weken geleden tegen 1Twente: "Toch had ik twee jaar geleden niet verwacht dat ik op demonstraties zou spreken of op de A12 zou lopen. Ik ben best een braaf type, al zeg ik het zelf, maar dit is de wending die mijn leven nam en ik ben daar blij mee. Het heeft me geleerd mijn nek uit te steken voor wat ik belangrijk vind."

“Als tiener vond ik geloven iets voor domme mensen.”

Hij studeerde theologie, terwijl hij voor het Nederlands Dagblad werkte en ook al een gezin had. "Toen ik in 2023 afstudeerde, was ik net weg bij de krant. Als journalist kun je geen activist zijn, wordt wel eens gezegd, maar ik denk dat je geen goeie journalist kunt zijn als er niet ook een kleine beetje een activist in je zit. Het blijft daarentegen puzzelen hoe je ook oog blijft houden voor de andere kant van een verhaal. Dat je objectief blijft. Daarom heb ik lang nagedacht of ik mee zou doen aan zo'n A12-blokkade. Als journalist kun je dat denk ik niet doen. Toen ik de pen had neergelegd, kon het wel. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad."

Discussie

Of de Twentse gelovigen ook enthousiast zijn over een activistische dominee? "Ik verwacht het wel. Er zijn veel progressieve mensen in onze kerk, die graag uiting geven aan hun betrokkenheid. Waarom spreken de meeste kerken zich bijvoorbeeld niet uit tegen het Israëlische beleid ten opzichte van Gaza? Het minste wat je kunt doen is er over praten met elkaar. Het is fijn dat er hierover in onze kerk gediscussieerd kan worden."

icon_main_info_white_glyph

Vrouwen en homo's

De Remonstrantse Kerk kan met recht het meest progressieve kerkgenootschap van Nederland genoemd worden. Als eerste hadden ze er een vrouwelijke predikant en ze zegenen al sinds mensenheugenis homohuwelijken in. Slechts 5.000 leden telt de kerk in Nederland, verdeeld over veertig kerkelijke gemeenten. Hengelo is middelgroot met honderd 'schaapjes'.

Van Mulligen staat te springen om zijn kudde te leren kennen. Op hun beurt zullen ze hem leren kennen en dan horen ze dat hij pas op latere leeftijd tot het geloof kwam: "Als student journalistiek werd ik verliefd op iemand die gelovig is en dat raakte me. We hebben veel goeie gesprekken gevoerd, maar meer dan vriendschappelijk werd onze relatie niet. Wél heb ik het geloof meegenomen uit die vriendschap."

'Geloven is geen zwaktebod'

"Als tiener vond ik geloven iets voor domme mensen. Je weet niet hoe iets zit en omdat je toch antwoorden wilt hebben, ga je - simpel gezegd - maar geloven. Later kwam ik erachter: geloven is een heel serieuze optie en helemaal geen zwaktebod."

icon_main_info_white_glyph

'Mijn vrouw gelooft niet'

Hij begon z'n religieuze leven niet als remonstrant: "Nee, ik zat lange tijd bij de katholieke kerk. Tijdens mijn in 2016 opgepakte studie theologie heb ik beetje voor beetje de journalistiek achter me gelaten en besloten dat ik in en voor de kerk wilde werken. Toen pas kwam de vraag 'voor welke kerk dan?'. De katholieke kerk heeft veel mooie kanten, maar met de conservatieve leer kon ik me niet verenigingen. Hoe er wordt gekeken naar vrouwen, naar andersgeaarden, naar gescheiden mensen, zoals mijn eigen ouders. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Remonstranten. Die vriendin van toen is nog altijd een vriendin, maar ik ben al heel lang met een andere vrouw getrouwd. Die niet gelovig is."

Op de vraag wie er moet zorgen voor die betere wereld, geeft hij een filosofisch antwoord: "Wie er aan de knoppen zit, de mens of God? Misschien wel iets er tussenin. De moslims zeggen altijd 'bind eerst je kameel vast en vertrouw dan op God'. Dat vind ik een mooi gezegde. Want om nou te denken dat God de aarde wel gaat redden, voordat het klimaat de boel echt om zeept helpt, dat vind ik een heel vernietigende manier van geloven. Dat is zo passief."

250424 remco dominee KLEIN EIGEN
Lees ook
Demonstrant Extinction Rebellion wordt dominee bij de Remonstranten in Hengelo

Zondag gaat Van Mulligen voor het eerst voor in de Remonstrantse Gemeente Twente aan de Woltersweg 11 in Hengelo ("Vanaf 10.30 uur en iedereen is welkom!") en het weekend erop gaat hij naar de Rode Lijn-actie in Den Haag: "Omdat ons kabinet geen rode lijn wil trekken in het conflict tussen Israël en Hamas, gaan wij dat voor hen doen." Er is overigens elke zondag een dienst, maar niet altijd leidt Van Mulligen die: "Als ik er niet ben, gaat pastoraal werker Peter of een collega elders uit het land voor."

Meer weten over de keuzes van Remco van Mulligen, over zijn andere baan en over waarom hij niet naar Hengelo verhuist? Luister het hele gesprek terug in de video of lees het artikel hierboven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.