Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Na meer dan vier jaar soebatten heeft Enschede een energieplan

Kronos Schukkinkweg 03
Het zonnepark van Kronos Solar aan de Schukkinkweg is een van de weinige afgeronde energieprojecten op Enschedese bodem in de afgelopen jaren.
Beeld: Wilco Louwes

Het heeft even geduurd, maar hij ligt er: de energievisie van Enschede. Het document, waarin de stad haar bijdrage aan de duurzame energiedoelen beschrijft, is dinsdagavond door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Dat betekent onder meer dat corporatie Enschede Energie verder kan met de realisatie van zonneparken.

De totstandkoming van de energievisie is een project van een heel lange adem. In het voorjaar van 2017 werd aan de hand van het project Enschede Wekt Op begonnen met een stadsdialoog. In de jaren daarna zou er een concreet plan moeten worden opgeleverd, maar de afgelopen periode werd dat meerdere keren uitgesteld.

Afgelopen zomer nog afgeschoten

Het uitstel van de energievisie is mede de reden dat Enschede deze coalitieperiode haar doelstellingen (van 8 naar 16 procent duurzame energie) bij lange na niet heeft gehaald. Afgelopen zomer, toen er eindelijk een plan ter besluitvorming voorlag, stemde vrijwel de gehele raad het document in een chaotische vergadering weg.

Pexels pixabay 33062
Lees ook
Coalitie in Enschede rammelt: raad zet streep door ‘mega windmolens’ én de energievisie

Voor veel progressieve partijen gaf het (uiteindelijk) onmogelijk maken van windturbines van meer dan 150 meter hoogte de doorslag. De meer conservatieve partijen waren juist niet blij dat er überhaupt nog grote windmolens mogelijk waren. Uiteindelijk stemden de gedesillusioneerde Burgerbelangen en VVD als enige partijen wel in met de energievisie.

'Beter iets dan niets'

Het afgelopen half jaar is er voor wat betreft de energiedoelen hard aan de verhoudingen in de coalitie gewerkt. Tot er meer duidelijkheid is over eventuele gezondheidsrisico's (er loopt een onderzoek van het RIVM) blijven grote windturbines uitgesloten op Enschedees grondgebied. Wel zijn er 'kleine' molens van maximaal 35 meter tiphoogte mogelijk, maar die zijn vooral geschikt voor boerenerven of bedrijven.

Onder het motto 'iets is beter dan niets' gaan coalitiepartijen D66, PvdA en ChristenUnie akkoord. Hun instemming betekent dat er ook duidelijke kaders liggen voor de aanleg van zonneparken. Zonder die kaders moeten er door initiatiefnemers zoals Enschede Energie omslachtige procedures worden doorlopen en komt een subsidie van de Rijksoverheid in gevaar.

GroenLinks en CDA gaan mee

Enschede Energie kan nu verder met het ontwikkelen van zonneparken. Met name in het zuidelijke buitengebied (buurtschap Broekheurne) wordt al langere tijd nagedacht over de aanleg van een groot zonnepark. Op dit moment wordt er ook met bewoners van de buurtschap hierover gesproken.

De Energievisie is ook ondersteund door GroenLinks en het CDA. De andere partijen stemden tegen, met name omdat er volgens hun een goed communicatieplan ontbreekt of vanwege de (ontbrekende) kaders rond het plaatsen van 35 meter hoge windmolens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.