Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lokaal Hengelo: 'Nijverheid is in 2030 nog niet aardgasvrij'

De gemeente Hengelo staat voor een grote uitdaging. De wijk De Nijverheid moet in 2030 namelijk als eerste van de stad van het aardgas af zijn. Het is een ingewikkelde puzzel, die nog lang niet uitgevogeld is. Lokaal Hengelo diende vorige week schriftelijke vragen in bij het college van B en W over dit onderwerp. Namens die partij schoof Roel Jaarsma dinsdag 14 december aan bij 1Twente Vandaag.

Helse klus

"Ik denk dat het een helse, zo niet onmogelijke klus wordt", opent de fractievertegenwoordiger. "De Nijverheid is een diverse wijk met een mix van huur- en koopwoningen. Ook zijn sommige huizen goed geïsoleerd, terwijl andere helemaal niet geïsoleerd zijn. Ook zijn er bewoners die redelijk goed in de slappe was zitten en bewoners die nauwelijks iets te besteden hebben. Al die dingen samen maakt het ontzettend moeilijk om voor één oplossing te kiezen."

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.

Aanleg warmtenet

Met de beschikbare restwarmte van de in de omgeving gevestigde bedrijven Twence en Nobian (voorheen Akzo), valt het te begrijpen dat de gemeente vol voor de aanleg van een warmtenet gaat. Het nadeel is wel dat de prijzen van het warmtenet nu nog gekoppeld zijn aan de aardgasprijs. Jaarsma: "Sterker nog, als je de prijzen naast elkaar zet in een grafiek, zie je dat de prijs van het warmtenet steeds verder stijgt, terwijl de aardgasprijs gelijk blijft. En daar moet je vanaf. Je moet het voor alle mensen interessant maken om het warmtenet te omarmen."

“Je moet het voor alle mensen interessant maken om het warmtenet te omarmen.”

Biogas

Lokaal Hengelo wil dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden voor biogas. Uit de natte fractie van gescheiden afval kan volgens Jaarsma 'namelijk een enorme hoeveelheid energie gehaald worden': "Dat biogas kun je dan via de aardgasleidingen die al onder de huizen liggen naar de bewoners brengen. Het is en blijft gas, maar stoot veel minder CO2 uit dan aardgas."

Aardgasvrij in 2030?

Jaarsma is niet al te optimistisch over het doel van de gemeente om De Nijverheid in 2030 aardgasvrij te hebben: "Ik ben bang dat het project in De Nijverheid nog lang gaat duren en dat 2030 niet gehaald gaat worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.