Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Te weinig steun voor bedelverbod in Enschede: 'Mensen die hulp nodig hebben niet criminaliseren'

Er komt voorlopig geen officieel 'bedelverbod' in Enschede. De gemeenteraad heeft maandagavond met een minimale meerderheid (20 tegen 19) het voorstel van Burgerbelangen (BBE) verworpen. De lokale partij wil met name af van '(georganiseerde) bedelaars' uit het straatbeeld van de binnenstad, maar veel partijen vinden het voorstel onnodig of stigmatiserend.

Video: terugblik op de digitale raadsvergadering met o.a. het vliegvelddebat en het bedelverbod.

Eerst onderzoek nodig

BBE-raadslid Barry Overink had zijn motie voor het bedelverbod al ruim twee maanden geleden aangekondigd. Omdat raadsvergaderingen sindsdien uitliepen tot na de afgesproken eindtijd van 23.00 uur, is de stemming telkens doorgeschoven. Maandagavond kwam het er eindelijk van, maar zonder resultaat. Dat is opvallend, want vrijwel alle partijen ondersteunen een onderzoek naar overlast van bedelaars. Volgens burgemeester Theo Bovens is zo'n onderzoek sowieso nodig, voordat er tot een verbod overgegaan zou kunnen worden.

Problemen met woordgebruik

Toch is er onvoldoende steun en dat heeft vooral te maken met de strekking van de motie. "We zijn bang dat we mensen die onze hulp nodig hebben criminaliseren", aldus PvdA-fractieleider Yara Hümmels. De SP zegt grote problemen te hebben met een zinsnede in de motie, waarin Overink de overlast linkt aan Oost-Europese bendes en Roma-families. ChristenUnie en EnschedeAnders wilden dat de titel van de motie, 'bedelverbod', zou worden veranderd.

Losse euro02
Lees ook
Mag je straks nog vragen om een ‘losse euro’? BBE wil een bedelverbod in Enschede

D66 trekt steun in

BBE-raadslid Barry Overink was tot een aantal aanpassingen niet bereid. Hij zegt genoeg gesprekken te hebben gevoerd met ondernemers en handhavers om te weten waar het probleem zit. "Dit verbod richt zich heel duidelijk op het vragen om geld op hinderlijke en intimiderende wijze." Hij refereert daarmee naar eigen zeggen niet naar mensen die slechts om een 'losse euro' vragen.

Het feit dat Overink zijn motie niet wilde aanpassen op verzoek van andere fracties, betekende ook dat D66 haar steun introk. BBE, VVD, CDA, PVV, DPE, Groep Versteeg komen daarmee één zetel tekort voor een onderzoek naar een bedelverbod. In 2014 stelde toenmalig burgemeester Peter den Oudsten zo'n verbod ook al voor. Ook toen kwam die er niet, omdat de gemeenteraad hem terugfloot.

Begging gf3a738cc7 1920
Foto ter illustratie
Beeld: Pexels
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.