Enschede
Video

Het doek valt voor het Kerstcircus in het Volkspark: ‘Ik ben er ziek van’

“Ziek, boos en wanhopig voor de toekomst”. Dat zijn de woorden van Atze Lubach, directeur van het Kerstcircus nadat hij in het weekend besloot de circusvoorstellingen in het Volkspark te annuleren en de tent weer af te breken. “Dit jaar voor de twee keer in successie weer geen kerstcircus”, zegt hij met pijn in het hart.

Hard gelag

Het is een hard gelag voor de organisatie van het traditionele Kerstcircus in het Volkspark. Een week geleden sprak hij nog hoopvol de volgende woorden in een videoboodschap: ‘Het is eind november en we zijn gestart met de opbouw. Kerstcircus Enschede, Eerste Kerstdag gaan we van start en we hebben er ongelooflijk veel zin in.’

Twee dagen later – zaterdag dus - kwam er een nieuwe video met de pijnlijke mededeling dat het doek is gevallen.

Te duur

Lubach en zijn mensen rekenden op twee voorstellingen per dag. Tot vijf uur ’s middags was nog best mogelijk geweest. “Maar toen hoorden we de tent maar tot een derde van de capaciteit mochten vullen. Ja, dat kan niet, daar zijn de producties veel te duur voor”, aldus de directeur.

Dreun

De pandemie en de onzekerheid wat het volgend jaar winter gaat worden, voedt die twijfel. “Vorig jaar wisten we het ruim van te voren. Nu waren we bezig de tent op te bouwen, was alle muziek al opgenomen, stonden 62 groepen artiesten klaar en waren we dus heel dicht voor de eindstreep. En dan moet je de stekker eruit halen. Dit is een dreun.”

Circustent Volkspark Foto Coen Krukkert
De opbouw van de circustent in het Volkspark was al begonnen © Coen Krukkert

Hoogtijdagen

Corona bedreigt volgens Lubach het hele circuswezen. De hoogtijdagen voor het circus zijn de dagen rond kerst. “Er staan dan in heel Nederland dertig circussen op de planning. Dit is de tijd dat je met de hele familie van het circus kunt genieten. Overal zie je nu dat het niet doorgaat.”

Dat de maatregelen in eerste instantie tot 19 december duren en dat zijn voorstellingen 25 december zouden beginnen, was voor hem geen reden om toch door te zetten. “Nee, de factoren zijn te onbekend en de kosten te hoog om dat besluit te nemen.”

Entreebewijs

De circusdirecteur is niet verzekerd, ‘maar er komt een regeling, waar we hopelijk gebruik van kunnen maken’. De mensen die al een kaartje in de voorverkoop bestelden, kunnen dat entreebewijs tot betere tijden bewaren. “Als ze het geld terug willen hebben, zullen we daarvoor kiezen.”

Hij hoopt volgend jaar in het Volkspark terug te zijn. “Het mooiste is het maken van een show. Ik wil gewoon weer in de piste staan. Ik hunker ernaar.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.