Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sterftecijfers in Twentse zorgcentra beduidend lager dan bij vorige golf

Statistiek  Ernst Bergboer
De sterftecijfers in Twentse verpleeg- en verzorgingshuizen zijn beduidend lager dan vorig jaar
Beeld: Ernst Bergboer

Anders dan landelijke media vandaag kopten, overlijden er in Twentse verzorgings- en verpleeghuizen aanmerkelijk minder mensen aan corona dan tijdens de vorige golf. Dat zeggen de bestuurders van die instellingen in een gezamenlijke verklaring.

Uit landelijk onderzoek zou blijken dat het aantal coronagerelateerde sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen inmiddels net zo hoog liggen als tijdens de tweede besmettingsgolf. Die tweede golf was ongeveer een jaar geleden - van september 2020 tot begin 2021.

‘Klachten anders en milder’

De Twentse zorgcentra stellen wel een flinke stijging in het aantal besmettingen vast, maar het aantal mensen dat aan corona of coronagerelateerde klachten overlijdt, is beduidend lager dan vorig jaar.

De vaccinatiegraag onder bewoners ligt boven de 90 procent, zo stellen de bestuurders in hun gezamenlijke verklaring. De klachten bij cliënten lijken dan ook ‘anders van aard en vooralsnog milder’.

Boosterprik

Om het aantal besmettingen en de risico’s in te dammen is er inmiddels wel begonnen met de booster-vaccinatie voor bewoners. In de komende dagen krijgen alle bewoners die dat willen opnieuw een prik.

De Twentse zorgbestuurders noemen die boosterprik een belangrijk wapen in de strijd tegen corona, die ervoor zorgt dat cliënten in een kwetsbare levensfase zoveel mogelijk beschermd zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.