Hengelo

De Nijverheid door de jaren heen

Door de jaren heen is er veel veranderd in de wijk De Nijverheid. Toch zijn er plekken die onveranderd zijn gebleven. Op de foto’s hieronder zijn zowel de verschillen als de overeenkomsten goed te zien. Deze productie is gemaakt door Windesheimstudent Axel Emmink, in het kader van een project in samenwerking met 1Twente (zie kader).

Oude fotos 1 magdalenalaan
De Magdalenalaan bij het spoor. De linker foto is gemaakt in het jaar 1937. De stoep aan de rechterkant is verwijderd en heeft plaatsgemaakt voor parkeerplekken. De hekken aan de kant van de huizen zijn eveneens verwijderd. De huizen zijn echter dezelfde, waardoor de foto's natuurlijk sterk op elkaar lijken. © Museum Hengelo/1Twente

Grootste verschil: het drukkere straatbeeld. Vroeger zag je af en toe een fietser voorbijkomen, tegenwoordig staan de straten vol geparkeerde auto’s. Wat ook niet onopgemerkt blijft is het verschil in 'groen'; destijds waren er veel groene veldjes, maar was het kaler langs de wegen. Nu zien we door de bebouwing veel van die veldjes niet meer terug, maar staan er meer bomen langs de wegen. Ook omdat de boompjes uit de beginjaren nu tot wasdom zijn gekomen. Hieronder zeven foto’s van vroeger en nu.

Oude fotos 2 klokstee
Een grote verandering aan de Oelerweg. De oude Tuindorpschool heeft plaats moeten maken voor woonzorgcentrum de Klokstee. De linker foto is genomen rond het jaar 1990.
Oude fotos 3 krabbenbosplein
Het Krabbenbosplein heeft ook een flinke verandering ondergaan. De eerste foto is gemaakt in het jaar 1940. Het plein heeft tegenwoordig een rotonde met in het midden een kunstwerk in de vorm van een dennenboom. Vroeger werd het pleintje veel bezocht door jongeren, die daar hun vertier zochten. Nu is het een druk punt met veel verkeer.
Oude fotos 4 onder de kap
Op de plek waar vroeger de school voor speciaal onderwijs Onder de kap gelokaliseerd was, bevindt zich nu een andere school voor speciaal onderwijs De Kapstok. De twee bomen bij de ingang karakteriseren de locatie. De linker foto is gemaakt in 1994.
Oude fotos 5 wilderinkplein
Het pleintje aan de Wilderinkstraat is vrijwel onveranderd gebleven. Het poortje is nog intact en het speeltuintje aan de linkerkant is er ook nog. Wel zien we dat de straat iets is verbreed om de weg toegankelijker te maken voor auto’s. De linker foto is genomen rond 1925.
Oude fotos 6 speeltuin
Speeltuin De Nijverheid aan de Paulinastraat heeft voor veel bewoners een speciaal plekje in het hart. Op de foto links is te zien hoe de speeltuin er in 1991 bij lag. Hoewel de speeltuin inmiddels niet meer zo uitgebreid is als voorheen, is het nog altijd een plek waar kinderen zich uit kunnen leven. Voor een hapje en een drankje kunnen kinderen en ouders nu terecht bij beheerder Hans Zandstra in het naastgelegen Noaberhuus. Tegenwoordig wordt de plek ook gebruikt door de jeu-de-boulesvereniging.
Oude fotos 7 wilderinkschool
"Opnieuw een school. De linker foto is genomen rond 1940. Het gebouw van de oude Wilderinkschool is mooi intact gebleven. Het is echter geen school meer, maar het dient nu als een zorgvilla voor ouderen met dementie. Er is plek voor twintig bewoners en het heet nu ‘Het Wilderinkhuis ‘Dagelijks Leven’’. Appie Schutten zat op de Wilderinkschool, waar hij goed moest opletten. “Ik heb een normale tijd gehad, maar we hadden strenge leraren. Als je niet oplette, kreeg je een draai om de oren.”
icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.