Enschede
Video

Zondagavondrellen in Enschede: "Het viel reuze mee"

Enschede neemt de schade op nadat zondagavond rellende jongeren door de binnenstad trokken. Burgemeester Theo Bovens trad handhavend op met een noodbevel, waardoor niemand meer het stadserf op mocht zonder duidelijke bestemming. Daarna kon de stad worden schoongeveegd.

“Het valt reuzemee. Binnen anderhalf uur hadden we het weer rustig. Complimenten aan de politie”, kijkt burgemeester Theo Bovens terug.

Het waren geen demonstranten, meent de burgemeester. “Dit waren vooral jongeren tussen 14 en 16 jaar die uit waren op rellen, plunderen en vechten”, oordeelt hij. Die wijsheid haalt hij van social media waar de groepen aankondigden te willen rellen. “Dit had absoluut niets met mensen die het oneens zijn met maatregelen. Hier moest je tegen optreden en een lijn trekken.” Dat deden Bovens en de politie ook.

Dreigend

De jongeren werd zondagavond rond 18.00 uur al gevraagd naar huis te gaan. Dat lukte niet met zachte hand. De situatie werd juist dreigender en er werd vuurwerk afgestoken. Daarop werd het noodbevel uitgevaardigd en veegde de ME de straten schoon.

Ee enkele verbrande scooter

“We konden plundering en brandstichting voorkomen. Er waren wat bloembakken en fietsen kapot en hier en daar lag een verbrande scooter. De schade viel reuze mee en was niet te vergelijke met wat in Rotterdam gebeurde.”

Opvoeders

Bovens deed vervolgens een oproep aan de opvoeders van de jongeren om er het met de jongeren over te hebben. “Spreek ze aan. Wat hier gebeurde lag in de privésituatie waar mensen zich in bevinden. Je mag nooit goedkeuren dat ze naar stenen of vuurwerk grijpen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.