Enschede

Enschede heeft paar miljoen over van steunregeling TONK: 'Aan het kijken wat we kunnen doen'

Een groot deel van de coronasteun die te besteden was voor huishoudens (en ondernemers) in Enschede, is nog altijd onbenut. Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Omdat het steunpakket inmiddels is beëindigd staat het geld 'geparkeerd' in afwachting van een alternatieve besteding.

Nul euro Ernst Bergboer
© Ernst Bergboer

Het gaat om de gelden die zijn ontvangen in het kader van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten, ofwel TONK. Het steunpakket is bedoeld voor huishoudens - en dus ook zelfstandige ondernemers - die kunnen aantonen dat zij door de coronacrisis met een terugval in inkomsten te maken hebben. Het gaat daarbij om een tegemoetkoming van maximaal 500 euro per maand in woonlasten zoals huur, aflossing hypotheek en gas, water en licht.

Slechts 10 procent uitgegeven

De TONK-regeling is ingevoerd door het Rijk, maar gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Enschede heeft zodoende ruim 3,2 miljoen euro gekregen om huishoudens en zzp'ers tussen 1 januari en 30 september dit jaar te ondersteunen in hun woonlasten.

Maar of het nu ligt aan een geringe bekendheid of aan iets anders: er is nog geen 10 procent van de beschikbare gelden uitgegeven. De gemeente Enschede laat op vragen van 1Twente weten dat er nog 2.985.000 euro 'over' is. Dat betekent dat er ongeveer 540 maximale maandbedragen zijn uitgekeerd.

Alternatieve besteding

Volgens een woordvoerster van de gemeente Enschede is het beeld dat er weinig gebruik gemaakt is van de TONK-gelden vergelijkbaar met andere gemeenten. Omdat de gelden niet geoormerkt zijn en de aanvraagperiode is verlopen, staat het gemeente in principe vrij om het ergens anders voor te gebruiken.

Dat er geld overgebleven is, wil niet betekenen dat het in de gemeentelijke spaarpot is gestopt. "Op dit moment wordt er in overleg met het Ondernemersloket gekeken hoe we de ondersteuning kunnen voortzetten", aldus de gemeentewoordvoerster. Omdat er nieuwe zware coronamaatregelen dreigen, zouden zzp'ers ook opnieuw in de problemen kunnen komen. "We weten echt niet wat er de komende tijd nog gaat gebeuren."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.