Twente
Video

Twents Kwartearken: Brakmans Johanneskerkje en het Twentse woord van de week oetzied

Tja wat betekent oetzied. Een deelnemer van onze straatquiz kwam er niet uit en dacht daarom misschien wel dat dit Twentse woord niet bestaat of wellicht verkeerd is gespeld. Volgens onze juf Adrie vergiste de man zich deerlijk en komt oetzied in alle belangrijke Twentse woordenlijsten voor.

Leppeljoarn

We konden meer woorden bijschrijven op de lange lijst die we inmiddels hebben opgebouwd. In aflevering 56 van het Twents Kwartearken vroeg onze juf aandacht voor de woorden alteroasie, leppeljoarn en stunteren. Wil je weten wat ze betekenen, kijk dan even naar bijgevoegde video.

Johanneskerkje

In het museum trekt Edwin Plokker een schilderij van het Johanneskerkje van de muur. Het stukje huisvlijt is van schrijver Willem Brakman die het schilderij op de cover van zijn eerste boek Ansichten uit Amerika zette. De geboren Hagenaar Brakman woonde in Boekelo en kwam als huisarts naar Twente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.