Hengelo
Video

SP Hengelo wil overlast industrie in kaart brengen

Een te hoog gehalte van de kankerverwekkende stof benzeen in de lucht, glazen die in de kast staan te rinkelen en teveel zwaar vrachtverkeer op de Breemarsweg. De SP wil graag dat het overleg tussen bewoners van Hengelo-Zuid en vertegenwoordigers van de industrie weer wordt opgestart, nu de klachten over industriële neveneffecten lijken toe te nemen. Raadslid Vincent Mulder sprak er dinsdag 9 november over bij 1Twente Vandaag.

'Breder trekken'

Op vragen van de partij aan het college van B en W over deze klachten kreeg de partij als antwoord dat de gemeente van plan is een bijeenkomst te organiseren met omwonenden over 'de situatie bij de Asfalt Centrale Hengelo', maar de SP wil dit graag breder trekken. "Wij willen graag zoveel mogelijk mensen met uiteenlopende klachten aan tafel hebben. Volgens mij hebben de bedrijven ook belang bij een goede verstandhouding met de omwonenden", aldus raadslid Vincent Mulder.

Teveel benzeen in de lucht

Mulder vervolgt: "Aanleiding voor die bijeenkomst zijn meerdere klachten die de gemeente kreeg van bewoners over dit bedrijf. Ook bleek na metingen van de Omgevingsdienst Twente dat de uitstoot van de kankerverwekkende stof benzeen ruim boven de norm ligt. Ik wil niet direct paniek zaaien, maar ik wil wel graag duidelijkheid krijgen. Hoe gevaarlijk is dit en wat gaat het bedrijf hiertegen doen?" Benzeen komt vrij bij het recyclen van oud asfalt. Een deel van de 35 asfaltcentrales in Nederland stoot al jaren structureel te veel van de kankerverwekkende stof benzeen uit.

icon_main_quote_red_glyph

"Ik ben ter plekke wezen kijken en heb meegemaakt dat bij iemand zonder aanwijsbare reden de glazen in de kast stonden te trillen."

Vincent Mulder, raadslid SP

'Zoiets bloedt dood'

In 2008 is er na klachten van overlast (stank, lawaai en stof) op initiatief van de SP een overleg in het leven geroepen tussen bewoners en vertegenwoordigers van de industrie met als doel te zorgen voor vermindering van de klachten. Dat verliep enige tijd prima. Mulder: "Maar na verloop van tijd bloedt zoiets dood. Deels nemen klachten af, maar mogelijk speelt ook mee dat initiatiefnemers verhuizen of door een zekere mate van gewenning aan de klachten. Wij vinden dat zo'n overleggroep een nieuwe kans verdient."

Trillingen

Om een beeld te krijgen van wat er leeft vraagt de SP alle bewoners die mogelijk hinder ondervinden van de industrie in Hengelo-Zuid zich te melden. Naast klachten die betrekking hebben op de asfaltcentrale zijn er ook klachten van bewoners aan de Breemarsweg over zwaar vrachtverkeer. Daarnaast is na klachten van bewoners van een flat aan de Wethouder Kampstraat verhuurder Welbions begonnen met een onderzoek naar de oorzaken van trillingen in de woningen en scheuren in de muren. Mulder: "Ik ben ter plekke wezen kijken en heb meegemaakt dat bij iemand zonder aanwijsbare reden de glazen in de kast stonden te trillen."

Mensen kunnen hun klachten kwijt op de site van de SP Hengelo

Asfaltcentrale hengelo
Uit metingen is gebleken dat de Asfalt Central Hengelo te veel van de kankerverwekkende stof benzeen uitstoot. © Google Streetview

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.