Verkeer
Stuur appje
Zoek

Duurzaamheidsgoeroe Maurice Beijk: 'Ik gun iedereen een goede crisis'

Als we Maurice Beijk mogen geloven leven we in een prachtige tijd. De duurzaamheidsgoeroe gunt iedereen namelijk een goede crisis. Nou, dan kunnen we anno 2021 onze lol op: coronacrisis, energiecrisis, milieucrisis, crises in overvloed. Hengeloër Beijk had in Hengeloos Peil speciale aandacht voor de energietransitie: De Nijverheid, de wijk waar hij vlakbij woont, moet over 9 jaar als eerste Hengelose wijk van het gas af.

Oerkrachten

"Mijn grootste crisis was zo'n twintig jaar geleden het overlijden van onze dochter. Daardoor kwamen er bij mij zoveel oerkrachten vrij, dat ik deels met m'n eigen handen een huis heb gebouwd. Een woning die geen energie kost, maar oplevert. Met zonnepanelen, een warmtepomp en allemaal elementen, waarvoor ik de inspiratie uit de natuur haalde. Hoe knap is het dat termieten in hun heuvel de temperatuur het hele jaar door op constant niveau weten te houden? Daar moeten wij mensen lering uit trekken. Biomimicry heet die wetenschap en die ben ik de afgelopen twintig jaar gaan omarmen."

“'Hoe knap is het dat termieten in hun heuvel de temperatuur het hele jaar door op constant niveau weten te houden? Daar moeten wij mensen lering uit trekken.'”

Pipi Langkous

In gesprekken met Beijk vliegen de oneliners en steekwoorden-die-blijven-plakken je om de oren. Van 'Bouwen met oude meuk is leuk' tot 'Ik doe liever aan voordenken dan aan nadenken'. Een van zijn grote voorbeelden is Pipi Langkous, wiens credo luidt: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'. Zo bouwde hij samen met een innovatieve architect het nieuwe kantoorpand van zijn werkgever Herman Reinten langs de A1 bij Borne: "Dat pand is voor tachtig procent opgebouwd uit afval. Neem alleen al de muren. Die bestaan uit gehalveerde stoeptegels. De systeemplafondplaten komen uit andere kantoren, zijn volledig gereinigd en opnieuw gespoten en zitten nu hier aan het plafond."

Koppelkansen

Als het gesprek op de wijk De Nijverheid komt, lacht Beijk als een boer met kiespijn: "Die hele RES (Regionale Energiestrategie, red.) is door Den Haag over de schutting gegooid, richting de lagere overheden. Ooit, in de jaren na de oorlog, gingen we langzaam over van kolen op gas, nu moeten we ineens met stoom en kokend water van het gas af. De alternatieven? Eerst maar eens heel goed isoleren." De invoering van het warmtenet is volgens hem een optie, maar kijk dan wel naar de 'koppelkansen', zoals hij het noemt: "Een kwestie van integraal denken. Als de straat dan toch openligt, gooi je er direct een gelijkstroomnetwerk (zie kader, red.) in. En pak de renovatie van de riolering aan en vervang de straatlantaarns voor energiezuinige LED-modellen."

icon_main_info_white_glyph

Gelijkstroom

Duurzame energieopwekkers leveren gelijkstroom en onze apparaten draaien erop. Waarom is de stroom die door het elektriciteitsnet loopt en uit de stopcontacten komt dan nog steeds wisselstroom? Hier vind je het antwoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.