Enschede

Zo vader, zo zoon bij Schuring Naaimachines

Wie in de jaren 50, 60 van de vorige eeuw een gezinnetje wilde stichten, had om te beginnen een naaimachine nodig. Daarom had Enschede een stuk of vijf naaimachinewinkels.

394283 naaimachines
Pfaff zat aan de Kalanderstraat, in het pand waar zich later slager Freddie de Leeuw vestigde en nog later opticien Fielmann. Deze winkel kreeg in 1961 een nieuwe filiaalhouder: Harry Schuring uit Den Bosch. Volgens zijn zoon Michel (49), de tegenwoordige eigenaar van Schuring Naaimachines, ging daaraan een reeks aan toevalligheden vooraf.

Technisch
Zijn vader was niet bepaald een gedoodverfde naaimachineman, maar wel uitermate technisch. Een Brabander die op zân 13de kappersleerling werd en op zân 16de loopjongen bij de importeur van Pfaff huishoud en industriële naaimachines.

De loopjongen viel op omdat hij in de pauzes aan zijn conditie werkte. Liep de trappen in pittig tempo op en neer. Zoân energieke jongeling moesten ze maar eens een opleiding tot zelfstandig monteur aanbieden, was de filosofie.

Noodtempo
En zo kreeg Harry Schuring een opleiding van twee maanden bij de Pfaff-fabriek in Duitsland, waarna hij als monteur aan de slag kon. Ook daarin ontwikkelde hij zich in een noodtempo. Met als gevolg dat ze hem de vrijgekomen baan aanboden van filiaalhouder van de Pfaff-winkel in Enschede.

Hong Kong
Zijn zoon moest nog geboren worden, maar hij kent de verhalen. Dat zijn vader eerst een kamer huurde van de eigenaar van Chinees restaurant Hong Kong. En dat hij in een half jaar 10 kilo aankwam, doordat hij elke dag bij zijn huisbaas ging eten.

PfaffHet waren zware tijden: overdag de winkel draaiende houden, naaimachines verkopen en repareren, en âs avonds adressen in Twente af om klanten te vinden die interesse in het product hadden getoond doordat ze een bonnetje in De Margriet hadden ingevuld. Toch lukte het en in 1969 nam Harry Schuring de winkel over en liet de naam Pfaff vallen. Zijn eigen naam kwam op de gevel.

Militaire dienst
In 1976 verhuisde de winkel naar de Beltstraat en bijna twintig jaar daarna naar de Korte Hengelosestraat. Toen zoon Michel in 1991 uit militaire dienst kwam en niet goed wist wat te doen, vroeg zijn vader hem de naaimachinehandel te proberen. Twee jaar later deed Harry Schuring de zaak over aan zijn zoon. Hij bleef hem lange tijd op de achtergrond ondersteunen.

Prijzen
Anno 2019 zit Schuring een jaar of acht in een veel groter pand aan de overkant van de straat, met een enorme collectie naaimachines, variërend in prijs van een kleine 200 tot 13.000 euro. Met een uitgebreider assortiment fournituren, met workshopruimtes. Want er worden nu ook technische cursussen gegeven op het gebied van naaien.

Michel Schuring is manager, maar zelf spreekt hij van manusje-van-alles. Hij verkoopt, repareert en organiseert. En als er koffie moet komen, draait hij ook daar zijn hand niet voor om.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.