Enschede

Wim ter Riet: langstzittende Enschedese eigenaar van een vakgarage

Omdat hij nog geen 21 jaar oud was, had hij een zogenaamde handlichting van de rechter nodig. Die kreeg Wim ter Riet en zo kon hij in 1967 Garage Ter Riet beginnen aan de Esstraat. Met 3000 gulden spaargeld en zeven onderbroeken die zijn vrouw als voormalig chef bij Peek & Cloppenburg inbracht.

401883 Wim ter Riet
Omdat hij nog geen 21 jaar oud was, had hij een zogenaamde handlichting van de rechter nodig. Die kreeg Wim ter Riet en zo kon hij in 1967 Garage Ter Riet beginnen aan de Esstraat. Met 3000 gulden spaargeld en zeven onderbroeken die zijn vrouw als voormalig chef bij Peek & Cloppenburg inbracht.

Hij rolde als vanzelf de autowereld in. Zijn vader Willem zijn oom Gerrit runden samen sinds 1953 het touringcarbedrijf Gebroeders Ter Riet. En hij was als kind niet bij die bussen weg te slaan. Toen hij twaalf jaar oud was verplaatste hij die voertuigen al bij het bedrijf aan de Kottendijk. Hij mocht ze op de juiste plekken klaarzetten voor vertrek. Keren, inparkeren hij deed het moeiteloos. In de jaren 50 werden die bussen niet alleen gebruikt voor vakantiereisjes. De gebroeders haalden gastarbeiders voor de textiel uit Spanje. Ze vervoerden werknemers van Vredestein die in Groningen, Friesland en Drenthe woonden en door de week in Enschede in de kost zaten. Ze verplaatsten de Enschedese werknemers van de KNZ naar Hengelo. Althans âs winters. In de zomer gingen ze op de fiets. Ze reden de voetballers van de Enschedese Boys en âSportclubâ naar uitwedstrijden. En dan moesten de bussen eerst geprepareerd met kaarttafeltjes. Dat deden voetballers onderweg: kaarten.

Verkocht
Midden jaren 60 werd het touringcarbedrijf verkocht. De garage aan de Beltstraat, die zijn vader toen begon, viel na een paar jaar om. De curator vroeg de jonge Wim een oogje op het pand te houden. Daar bleven klanten komen die Wim wel kon voorthelpen. Daar is zijn liefde voor Renault ontstaan. âZie je dat niet op mijn voorhoofd, dat embleem van Renault?â

Garage Ter Riet is altijd een Renault specialist gebleven. Een bedrijf waar je die autoâs ook nieuw kon kopen, zonder dat ze dealer waren. Het werd hem niet in dank afgenomen door de grote dealers in de regio als hij weer een truck met nieuwe Renaults uit het buitenland haalde. Maar zijn slogan âeerlijk en betrouwbaarâ stond immer hoog in het vaandel. Om zijn pols zit een horloge dat hij kreeg toen het merk Daihatsu 100 jaar bestond. Daar was hij wel erkende dealer van.

Kapsalon
Bijzonder moment was toen hij in 1994 terugkwam van een korte vakantie. Er was ineens een hoek van de showroom afgetimmerd voor de kapsalon in van zijn dochter: Estherâs Hair Drive-in. âHad mijn vrouw Hannie geregeld. Onze dochter wilde een kapsalon beginnen, dat kon wel op die plek.â

Na een jaar of veertien is de kapsalon verplaatst naar de Korte Haaksbergerstraat, ze nam daar de zaak over van de jongste broer van haar moeder. Zijn andere dochter Caroline zit samen met haar vader in de directie. Zij heeft in tegenstelling tot hem wel de autotechniekopleiding in Driebergen gevolgd.

De man die dierenarts wilde worden en autodokter werd, is inmiddels 71. Hij is de langstzittende Enschedese directeur-eigenaar van een vakgarage. Stoppen? Hij moet er niet aan denken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.