Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede

Werk aan de winkel in Haverstraatpassage in Enschede

Er staan veel winkelpanden in de Haverstraatpassage te huur. Een teken van teloorgang? Juist niet. De straat ondergaat een facelift en wordt nog mooier.

400663 898771
Op de ruiten van vier winkels aan het begin in de Haverstraatpassage hangen plakkaten van makelaar Snelder-Zijlstra. Die zoekt nieuwe huurders voor de panden met de huisnummers 16 tot en met 22. Elders in de straat worden nog eens een stuk of acht winkels te huur aangeboden, inclusief de drie nieuwe ruimtes die in de voormalige zaak van Stolker komen.

De aanblik van de straat doet enigszins denken aan de tijd dat de Haverstraatpassage met een hardnekkige leegstand kampte. Dat wordt nog eens versterkt doordat er flink wordt verbouwd in het hoekpand van Stolker, de beeldbepalende zaak waar de drie âtakkenâ van de Haverstraatpassage samenkomen. Het duurt naar verwachting nog tot half mei voordat de bouwhekken en busjes van werklieden weer weg zijn, tot ongenoegen van een aantal winkeliers dat hierover zijn irritaties uitte op Facebook.

Zorgen
Die winkeliers maken zich toch al zorgen over het aantal panden in de Haverstraatpassage dat te huur wordt aangeboden. De meeste zaken staan leeg, een enkele is nog open, maar stopt er over een tijdje mee (Carine Naafs, Boudoir). De leegstand is tijdelijk en onvermijdelijk, omdat de eigenaar de winkels met bovengelegen woonruimte compleet gaat renoveren. De gevels worden zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke stijl, uit het begin van de vorige eeuw.

De werkzaamheden op nummer 22 zijn bijna afgerond. De pui, die zoals overal in deze straat in de jaren 80 een voor die tijd moderne make over kreeg, heeft zijn historische uitstraling grotendeels terug. Dat gaat ook gebeuren met de panden op 16, 18 en 20, waarvoor de vergunning overigens nog wel moet worden aangevraagd.

Het rijtje leegstaande panden maakt deel uit van het groeiende vastgoedbezit van de Groningse projectontwikkelaars Axel Veldboom en Pieter Bakker in deze straat, een van de oudste winkelstraten van Nederland.

Potentie
Het begon enige jaren geleden met het voormalige blauw-gele Zeeman-pand schuin tegenover Stolker, dat totaal werd verbouwd en een nieuwe, stijlvolle pui kreeg. Nu zit hier herenmodezaak New Zealand Auckland. Veldboom: âWe zagen meteen de potentie van deze straat. Het is de meest sfeervolle straat van de binnenstad, alles klopt hier. Gezellig, niet te breed, nergens saai en een prachtige locatie als verbinding naar het Van Heekplein.â

Samen hebben de Groningers onderhand een stuk of twintig panden in de Haverstraatpassage, allemaal winkels met woonruimte erboven. âHoe meer panden we hier kopen, des te meer er een tijd leeg zullen staanâ, stelt Veldboom.

Meer invulling dan noodzaakNieuwe huurders vinden voor de verbouwde winkels zal geen probleem zijn, verwacht hij. âDe basis van de inkomsten uit onze panden wordt gevormd door de appartementen erboven. Die worden bij een verbouwing ook het eerst aangepakt. De winkelruimtes op de begane grond zien we meer als invulling dan als noodzaak. Om die reden vragen we voor de winkels dan ook niet de hoofdprijs aan huur.â

Hoe erg is de leegstand aan winkels voor de zittende winkeliers? Eigenaar Olav Kelder van New Zealand Ackland en bestuurslid van de winkeliersvereniging, beschouwt die als een voorbode van betere tijden. âHet komt goed. Ik geloof in de charme van deze straat. Er is leegstand ja, maar die is er altijd wel geweest.â

âToen ik hier begon, stond bijna alles leeg en moet je nu zien. Bijna alles vol. Leuke zaken en ondernemers die bereid zijn samen te werken bij activiteiten die we als straat organiseren, zoals modeshows en het plaatsen van fleurige bloembakken.â

Het is wel zaak om te blijven zorgen voor passanten, merkt hij op. âIn dat opzicht merken we echt de komst van Van der Valk en de N18 en de reclame die voor Enschede in Duitsland wordt gemaakt. Zijn we heel blij mee. Januari en februari zijn traditioneel moeilijke maanden, maar als Van der Poel straks weer open is, hebben we weer extra aanloop.â

Leegstand baart ook gemeente zorgenDe winkeliers in de Haverstraatpassage maken zich terecht zorgen om de leegstand in deze straat die groter is dan voorheen. Dat doet de gemeente ook, zegt Duco Hoek, accountmanager voor de detailhandel van de gemeente Enschede. âHet is een charmante straat waar het nu wat tegen zit. Dat doet me echt zeer.â De gemeente heeft regelmatig overleg met de ondernemers en de pandeigenaren.

Hoek tekent overigens aan dat de grotere leegstand in de Haverstraatpassage meer in het aantal (kleinere) panden zit dan in de totale winkeloppervlakte van de hele binnenstad. En hij wijst op het consumentenvertrouwen, dat volgens deze week gepubliceerde cijfers van het CBS voor het eerst in vier jaar licht negatief is.

Hoek merkt bovendien op dat je soms door een mindere periode heen moet voor betere tijden. âZie de Kalanderstraat, waar heel lang is gewerkt aan de nieuwbouw waar vroeger de Hema zat.â

Daghoreca
Een van de instrumenten om winkelstraten als de Haverstraatpassage nog levendiger te maken, is een aantrekkelijk aanbod van daghoreca. âWij krijgen met name vanuit die hoek meer aanvragen voor winkelruimtes.â De gemeente moet heel vaak nee verkopen, ook voor de Haverstraatpassage, omdat het percentage daghorecazaken in een winkelstraat gebonden is aan een quotum. Dat wordt bepaald aan de hand van het totale aantal meter winkelgevels.

De percentages liggen vast in het bestemmingsplan dat is vastgesteld op grond van de Retailvisie. Die Retailvisie wordt momenteel herschreven. Het mogelijk opschroeven van het toegestane percentage daghoreca is een van de discussiepunten.

Vertrouwen
Ook het Actieprogramma voor de binnenstad wordt momenteel herzien. Hierin wordt het gemeentelijk potje voor gevelverbetering bepaald. Hoek: âIk heb er vertrouwen in dat straten die het nodig hebben op dat gebied weer enige lucht krijgen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook