Enschede

Verwarring over sluiting zwembaden in Enschede is compleet

De gevolgen van de bezuinigingen voor de zwembaden in Enschede zijn volstrekt onduidelijk. Oppositiepartijen vragen de wethouder in een noodbrief om binnen een week met een cijfermatige onderbouwing te komen.

437601 751244 1
Moeten Enschedeërs het, na een fikse bezuiniging van 4 ton, doen met slechts een instructiebad? Of is er nog budget genoeg om Het Slagman in stand te houden en ook nog een klein zwembad te bouwen op Het Diekman?

Visies lopen uiteen
De visies van Sportaal en de gemeente lopen uiteen. Het verzelfstandigde sportbedrijf schetste vorige week een situatie waarbij zwemclubs geen plek meer hebben in hun eigen stad en waarbij er tot 35 (parttime) banen en 200 stageplekken voor ROC-studenten op de tocht staan.

Wethouder Niels van den Berg reageerde 7 dagen later dat de ontstane onrust te voorbarig is en dat er met het overgebleven budget van 1 miljoen euro genoeg zwemwater overblijft om in ieder geval zwemlessen, zwemclubs en doelgroepen (senioren of gehandicapten) ruimte te bieden.

Verwarring compleet
De verwarring is compleet, zelfs bij de lokale politici. Want wie spreekt de waarheid? Zet directeur Bas Morsink van Sportaal met een onheilsprofetie de boel bewust op scherp of bagatelliseert Van den Berg de mogelijke gevolgen van zijn eigen bezuiniging? Feit is dat er twee totaal verschillende scenarioâs zijn opgevoerd.

Datzelfde gebeurde donderdag rond de toekomst van het per 2018 gesloten zwembad De Brug. Waar de wethouder inzet op een ontmoetingsplek - en heropening van het bad min of meer uitsluit - spreekt de Dorpsraad Glanerbrug van een geïnteresseerde partij die de zwemvoorziening in het grensdorp nieuw leven wil inblazen.

Geen update
Omdat de gemeenteraad al vier maanden geen update van het college heeft gekregen, constateert de oppositie dat als zij op 11 november de begroting (en dus ook de bezuiniging) accepteert, zij de gevolgen ervan niet kan overzien. In juni kreeg de raad voor het laatst informatie over de zwembadperikelen. Aanleiding was toen het intrekken van het voorstel waarin nog werd uitgegaan van de bouw van drie nieuwe baden op Het Diekman.

De gestegen bouwkosten en financiële tekorten bij de gemeente maakten dat plan onhaalbaar. De exploitatie werd zelfs gehalveerd tot 7 ton, waarmee nieuwbouw van de baan leek. Behalve het einde van het recreatiebad van Aquadrome in 2023, werd ineens ook Het Slagman met sluiting bedreigd. In de begroting is de bezuiniging teruggebracht tot 400.000 euro.

Gefronste wenkbrauwen
Wat bij oppositiepartijen (en zelfs binnen de coalitie) tot gefronste wenkbrauwen leidde, was dat de wethouder donderdag in deze krant zijn verhaal deed, zonder eerst de gemeenteraad te informeren. CDA, GroenLinks, SP, PVV, DENK, EnschedeAnders, Democratisch Platform en Groep Versteeg willen voor de commissievergadering (4 november) duidelijkheid.

âWij en de andere partijen krijgen mailtjes van inwoners met de vraag of ze straks nog naar zwemles kunnenâ, zegt CDA-raadslid Mart van Lagen. Gerust stellen kan niet. âSportaal en de wethouder zeggen iets totaal anders. Wat moeten we geloven? We willen graag meedenken over de toekomst van de zwembaden, maar wel zorgvuldig. Dat betekent onderbouwing van de uitspraken van de wethouder. Een noodbrief is het enige middel dat we op zoân korte termijn kunnen inzetten.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.