Enschede

Van gaskachel tot led-tv: Enschedees familiebedrijf bestaat 90 jaar

Noem de naam Piest, en mensen tot ver buiten Enschede denken meteen aan elektronica en fietsen. Geen logische combinatie, maar historisch zo gegroeid. Het familiebedrijf bestaat negentig jaar en is nog steeds gevestigd aan de Olieslagweg.

439596 wasmachine
Anja Kruise | Tubantia
De geschiedenis van de zaak begint in 1929 met het taxibedrijf van opa Lute Piest, wat in die auto-schaarse jaren een bijzondere nering was. Rond de Tweede Wereldoorlog gaat Piest massieve fietsbanden vullen. Daarmee wordt de basis gelegd van de fietsenwinkel die nog altijd bestaat.

Oma Dien Piest-Kwekkeboom verkoopt ondertussen vanaf de vensterbank potten en pannen. âHet was net de winkel van Sinkelâ, schreef een oude buurtbewoonster ooit in een brief aan de familie. De brief is uitvergroot op een herinneringsbord en heeft een prominente plek in de winkel gekregen.

Roer omgegooid
In de loop der jaren is het roer geregeld omgegooid om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Het taxibedrijf bestaat al lang niet meer, de potten en pannen zijn de deur uit. De kolenkachels raakten uit de gratie toen de gaskachel populair werd. Dat was overigens het moment dat de zoon van de grondlegger in de zaak kwam. Hij beschikte destijds als enige over een gasfittersdiploma.

Tegenwoordig zijn het de klimaatsveranderingen die een belangrijke rol spelen in het assortiment van Piest. We moeten van het gas af, en dus zal de verkoop van alternatieven als inductiekookplaten een boost krijgen. En dankzij de hete zomers van de laatste twee jaar is er een groeiende belangstelling voor aircosystemen, die vakkundig gemonteerd moeten worden. Daarnaast zijn er de steeds luxer wordende e-bikes, als milieuvriendelijk alternatief voor de auto. De nieuwste modellen voor 2020 staan al in de showroom aan de Olieslagweg.

Enorme sprongen
âDe technologie maakt enorme sprongen. Je moet overal van op de hoogte blijvenâ, stelt Marion Schutten-Piest, die tot de derde generatie van het familiebedrijf behoort en al ruim 20 jaar samen met haar man het bedrijf en zijn twaalf medewerkers aanstuurt. Zo heeft de zaak sinds 2015 een webshop, omdat de moderne consument zich online wil oriënteren en 24/7 wil kunnen bestellen.

Inderdaad - het is in die negentig jaar hard gegaan. Opa Piest zou nooit geloofd hebben dat het mogelijk is dat je eten in de oven klaar staat als je thuis komt van je werk. Tegenwoordig is het geen hocus pocus meer, dankzij een speciale app. De ICT-medewerker van de zaak kan de klant daar alles over vertellen.

De eerste centrifuges, stofzuigers en radiotoestellen - allemaal nostalgie die de zaak van dichtbij heeft meegemaakt. Marion Schutten: âIk herinner me de verhalen van mijn vader en opa over de eerste televisie die hier in de etalage stond. Bleven mensen buiten naar kijken, dat hadden ze nog nooit gezien. Hetzelfde met de kleurentelevisie.â

Moordend
Witgoed, bruingoed en fietsen, het is sinds mensenheugenis de core business van Piest. Hoe kan je als zelfstandig familiebedrijf overleven in een branche waarin dat heel bijzonder en de concurrentie moordend is? Het lijkt vooral een kwestie van een goede ondernemersneus: aanvoelen wat de consument wil en daar tijdig op anticiperen.

âJe moet vragen van de consument serieus nemen en je permanent laten informeren. En je moet zorgen dat je blijft investeren in opleiding voor je medewerkers, zodat je gekwalificeerd blijft om bepaalde werkzaamheden uit te kunnen voeren.â

Zelfstandige speler
Daarnaast heeft Piest als zelfstandige speler in de markt het voordeel dat die uit voorraad kan leveren, zegt ze. âAls bij een klant op zaterdag de koelkast stuk gaat, zetten wij alles op alles om nog diezelfde dag een andere te leveren en weer aan te sluiten.â Dat kan ook een âleen-apparaatâ zijn uit het magazijn waar altijd een voorraadje staat.

Overigens betekent de naamsbekendheid van de zaak niet dat de klanten vanzelf wel komen. âAcht keer per jaar verspreiden we 100.000 folders in Twente, we adverteren actief en organiseren regelmatig inspiratiedagen in de winkel, bijvoorbeeld om de nieuwste OLED-tvâs te showen. Het werpt vruchten af. âMensen zijn bereid voor ons een stukje om te rijden.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.