Enschede

UT-student lijdt onder studiedruk: 'Je mag gewoon niet falen'

Studenten van de Universiteit Twente hebben forse kritiek op het Twents Onderwijsmodel. Het zorgt volgens hen voor druk, stress en psychologische klachten. "Je mag gewoon niet falen."

361867 866250 1
'Het studeermodel van de toekomst.' Die kwalificatie gaf toenmalig rector magnificus Ed Brinksma in 2014 aan het Twents Onderwijsmodel. De tijd van hoorcolleges volgen en thuis verder leren was voorbij, zo legde hij uit. De methode, waarbij studenten in modules intensief samen aan projecten werken en zo opgedane kennis direct toepassen, zou het studietempo verhogen, onderwijs efficiënter maken en uitval beperken.

Psychische klachten
Over de kwaliteit van het onderwijs hoor je de studenten niet, over de werkdruk wel. Afgelopen week werd bekend dat steeds meer studenten zich met psychische klachten melden bij de huisarts op de campus. Meerdere bestuurders van studentenverenigingen stellen nu dat het systeem zorgt voor stress en hoge druk. Stuk voor stuk kennen ze studenten die bij de psycholoog lopen, er na een semester volledig doorheen zaten of een burn-out kregen.

All-or-nothing
Het Twentse Onderwijsmodel gaat in tegenstelling tot andere universiteiten uit van het principe 'all-or-nothing'. Een voorbeeld: wanneer je in een semester (goed voor 15 studiepunten) één van de vier tentamens of projecten niet haalt, krijg je nul studiepunten. Herkansen mag, maar haal je het alsnog niet, dan heb je pech en moeten ook de onderdelen die wel gehaald zijn, opnieuw.

Ontevreden
"Daar zit de grootste ontevredenheid", zegt Sanne Berns (23). Al sinds de intrede is het model in de universiteitsraad onderwerp van gesprek. "De enige aanpassing waarmee we studenten tegemoet konden komen, is dat voor eerstejaars de studiepunten van losse vakken worden geteld." Daar geldt de 'all-or-nothing' werkwijze dus niet. Maar in de ogen van Berns is deze maatregel niet afdoende, het zou ook voor andere leerjaren moeten gelden. "Voor ons is het duidelijk; studenten zijn ontevreden, docenten zijn ontevreden. Het werkt niet op deze manier."

De UT laat weten dat het algemeen bekend is dat de druk op studenten hoog is door 'het bindend studieadvies, het afschaffen van de studiebeurs en de veeleisende maatschappij', en noemt dat zorgwekkend. Of het Twents Onderwijsmodel op de UT voor meer stress zorgt, is niet bekend; cijfers heeft de UT hierover niet.'

Veel stress
70 tot 80 procent van de tentamens en opdrachten halen, maar aan het eind van het jaar toch zonder punten zitten. Studenten snappen er niets van. Zo ook Dirk Koelewijn (21), voorzitter van Fact, de koepel van Enschedese studentenverenigingen. "Ik spreek veel studenten, je hoort dat het onderwijsmodel niet geliefd is. Je mag echt niet falen. Als het even niet loopt, en je kiest ervoor om een vak te laten schieten, dan ben je meteen 15 studiepunten kwijt. Dat levert veel stress op, merken wij."

Prestaties worden gevraagd terwijl ook de portemonnee gevuld moet blijven. Om de studie betaalbaar te houden, werken velen naast hun fulltime opleiding nog en willen ze een beetje sporten én een sociaal leven hebben. Die combinatie trekken velen niet. "De druk loopt al aardig snel op."

No-mercy
Arjen Kruize (20), secretaris van de christelijke studentenvereniging Navigators, vertelt dat hij binnen de vereniging zo vier mensen kan noemen die stressklachten hebben door het 'no-mercy' onderwijsmodel. "Je moet presteren, je moet al je vakken tegelijkertijd halen, anders moet je het hele kwartiel overdoen. En dan zit je in het jaar daarna weer met hetzelfde kwartiel, met dezelfde vakken. Dat brengt druk met zich mee."

Trein

Het uit zich op allerlei manieren. Zo is de afgelopen jaren het aantal verenigingsavondjes bij studentenvereniging Taste minder geworden, vertelt voorzitter Niels Borst (23). "Mensen moeten meer studeren. Dat is niet erg, maar er is minder tijd voor persoonlijke vrijetijdsbesteding. Als je een klein beetje uitloop hebt, zit je al onder het normale prestatiegedrag. Terwijl het vroeger normaal was als je ergens een half jaar of jaar langer over deed. Nu kom je in een trein waar je bijna niet uit kan stappen."

Ritalin

Om de zware weken door te komen, zouden studenten geregeld naar concentratieverhogende middelen als Ritalin grijpen, meldde het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vorig jaar. Saskia Schipper, praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg van Tactus op de UT, zegt dat bij 50 procent van de studenten met burn-outachtige klachten middelengebruik een rol speelt. Maar de bestuurders van studentenverenigingen zeggen daar geen weet van te hebben. Zelf kennen ze, stuk voor stuk, niemand die op die manier studeren dragelijk maakt.

Stephan Braams (23) begint eind deze maand aan zijn zesde studiejaar. De oud-voorzitter van Fact heeft met eigen ogen 'de student' zien veranderen. Vóór de invoering van het Twents Onderwijsmodel en de afschaffing van de basisbeurs was het avondje kroeg belangrijker dan de volgende ochtend.

Maatregelen
De maatregelen vanuit de overheid en de universiteit zijn volgens Braams wel effectief geweest maar brengen ook nadelen mee. "De studententijd staat ook in het teken van jezelf ontdekken. Als je nauwelijks de tijd hebt gehad om daarbij stil te staan... Misschien is dat wel te linken aan burnouts bij starters. Dan zit je daar, bij een mooie baan, met je leasebak en dan pas realiseer je je; is dit wel wat ik echt wil?"

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.