Enschede

Twents bedrijf steekt 1,6 miljard in bouw Chinese megafabriek

Batterijenfabrikant Lithium Werks uit Hengelo en het Chinese bedrijf Zhejiang Jiashan hebben dinsdagmiddag een contract ondertekend voor de bouw van een nieuwe fabriek in China. Er is 1,6 miljard euro mee gemoeid.

374279 875453 1
De fabriek in China, die wordt gebouwd in de delta van de rivier Yangtze, gaat cellen produceren voor lithium-ion accuâs. De accuâs worden gebruikt voor de opslag van energie die is opgewekt door windmolens en zonnepanelen. De accuâs van Lithium Werks zullen vooral worden gebruikt in de industrie, energiecentrales en schepen.

160.000 batterijen
De mega investering in China wordt opgebracht door de Chinese overheid, Chinese banken en door investeerders, die Lithium Werks zelf heeft geworven. Topman Kees Koolen van Lithium Werks zei gistermiddag dat het bedrijf wereldwijd in totaal 65 fabrieken wil bouwen voor de productie van batterijen. De nieuwe fabriek in China, die in 2021 in gebruik wordt genomen, krijgt een capaciteit van 8 gigawattuur. Dat staat gelijk aan 1 miljard batterijcellen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld 160.000 accuâs voor de elektrische BMW 1-serie worden geproduceerd. Lithium Werks wil groeien naar een capaciteit van 500 gigawattuur (GWh) in 2030.

Onderzoek in Twente
Zoals bekend, wil Lithium Werks op het terrein van de Luchthaven Twente een campus voor onderzoek en ontwikkeling gaan bouwen. Daar moeten in 2025 circa 2.000 ingenieurs en software-ontwikkelaars werken. Die gaan daar zowel fundamenteel onderzoek doen als samen met klanten batterijen ontwikkelen.

Enschede batterijenhoofdstad
Lithium Werks zal circa 2 procent van zijn omzet investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf verwacht over twee jaar al een omzet van een miljard euro, hetgeen een R&D-budget van 20 miljoen euro zou betekenen. Koolen bevestigde nog eens dat Enschede âde batterijhoofdstad van Europa en misschien wel de wereldâ moet worden. âAlle kennis op het gebied van batterijen die we verzamelen, komt in Enschede bij elkaar.â

200 voetbalvelden
De productie van batterijen wil Lithium Werks over de hele wereld gaan doen. In de VS heeft het al een grote fabriek, evenals kleine fabrieken in China, Polen en Hengelo. De fabriek in China gaat 60 hectare (120 voetbalvelden) beslaan, er gaan tussen de 1.500 en 2.000 mensen aan de slag.

Topman Kees Koolen van Lithium Werks daagde gedeputeerde Eddy van Hijum van Overijssel vorige week uit om in Twente, of elders in Overijssel, te zoeken naar een perceel bouwgrond om een fabriek met een dergelijk omvang te kunnen bouwen. Hij herhaalde die oproep gisteren. Maar Koolen verwacht niet, dat waar dan ook in West-Europa gaat lukken een fabriek van de grond te tillen met âChinese omvangâ.

Binnen maand geregeld
âBestemmingsplanprocedures en vergunningstrajecten voor een dergelijke fabriek duren in Europa acht jaar. In China was het binnen een maand geregeld. Als ze daar iets willen, doen ze het gewoon. Het eerste gesprek met onze Chinese partners was begin september en zes weken later is het plantechnisch en financieel geregeld.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.