Enschede

Twente loopt banen mis door getreuzel bij uitbouw The Gallery op UT

Enschede loopt de komst van bedrijven van buiten de stad mis, omdat de uitbouw van het bedrijvencentrum The Gallery op de Universiteit Twente maar niet van de grond komt. Dat zegt directeur Rob de Koning van het Bedrijfs Technologisch Centrum (BTC) Twente, dat momenteel wordt gesloopt.

342437 ut 8
Een aantrekkelijk alternatief voor het BTC, dat schuin tegenover de UT aan de Hengelosestraat ligt en sinds 1983 aan 700 starters onderdak bood, is er volgens De Koning niet. Start-ups moeten buiten of elders in Enschede zoeken en techbedrijven die vanwege de UT graag in Enschede willen komen, blijven weg. De Koning: "Ik ga geen namen noemen, maar geloof me: ik heb de laatste twee jaar voor 3.000 vierkante meter aanvragen voor kantoorruimte moeten weigeren. En de huidige huurders in The Gallery kunnen ook niet doorgroeien. Er is sprake van een vastgoedprobleem."

âSchieten onszelf in de voetâ
De vennootschap BTC Twente is ook een van de zeven aandeelhouders en tevens exploitant van The Gallery. The Gallery is het bedrijvencentrum dat in 2014 naast de ingang van de UT is gebouwd. De eerste fase van The Gallery (10.000 vierkante meter) is vol en nu het BTC wordt gesloopt, hadden de laatste huurders daarvan naar The Gallery moeten verhuizen. Nu zijn ze echter verdeeld over twee kantoren op het Kennispark. De Koning: "Dat is verre van ideaal. We schieten onszelf in de voet. Het duurt allemaal veel te lang met de ontwikkeling van de tweede bouwfase (20.000 vierkante meter) van The Gallery."

2020
Het gaat zeker nog tot 2020 duren voordat daar verandering in komt, zo meldt een woordvoerder van de UT. Het college van bestuur van de universiteit heeft de ontwikkeling van de tweede fase naar zich toegetrokken vanwege 'het grote belang er van'. "Maar het is een omvangrijk project en het college heeft een drukke agenda", zo laat de woordvoerder weten.

Er wordt al anderhalf jaar gebroed op het concept voor uitbreiding van The Gallery. Na de vakantie moet dat eindelijk worden gepresenteerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lenneke Lingmont

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.