Enschede

Techbedrijf Xsens breidt uit in Enschede: tachtig banen erbij

Xsens, producent en ontwikkelaar van bewegingssensoren, gaat zijn vestiging in Enschede fors uitbreiden. De uitbreiding leidt tot een aanzienlijke stijging van omzet en werkgelegenheid. Er komen tachtig banen bij.

457675 610047
Gerben Kuitert | Tubantia

Nog deze maand wordt de fundering gelegd voor de bouw van een drie verdiepingen tellend gebouw, pal naast het huidige hoofdkantoor aan het Pantheon op het Kennispark in Enschede. De uitbreiding leidt tot een aanzienlijke stijging van omzet en werkgelegenheid. Door de uitbreiding met 1800 vierkante meter kan Xsens de productie en het personeelsbestand bijna verdubbelen.

Groeien naar 25 miljoen omzetHiermee speelt het bedrijf in op een wereldwijd groeiende vraag naar zijn innovatieve bewegingssensoren en software. âHet plan is om de komende jaren in Enschede door te groeien van 120 naar 200 personeelsleden en een omzet van 25 miljoen dollarâ, zegt Boele de Bie, algemeen directeur van Xsens. Die personele uitbreiding betreft niet alleen software-ontwikkelaars, maar ook medewerkers voor de administratie, financiën en verkoop. Xsens denkt als werkgever genoeg aantrekkelijk te zijn om die vacatures te kunnen invullen.

Nieuwe vestigingen in buitenlandSinds Xsens in 2017 is overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot mCube, is de omzet gegroeid tot 19 miljoen dollar vorig jaar. Klanten zitten vooral in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Naast de hoofdvestiging in Enschede heeft Xsens al ruim tien jaar een vestiging in Californië (VS). Door de snel groeiende vraag in Azië heeft Xsens recent nieuwe vestigingen geopend in Hong Kong, Bangalore (India) en Shanghai (China). In China vindt ook een deel van de productie plaats. Van de in totaal 150 personeelsleden werken er 30 in het buitenland.

Bewust voor Enschede gekozenEr is bewust gekozen voor uitbreiding van de productie in Enschede vanwege de goede faciliteiten in de regio op het gebied van de hightechindustrie. Xsens werkt nauw samen met onder meer de Universiteit Twente, digitaal marketingbureau TriMM in Enschede en Roessingh R&D.

Regionale partnersOok de nieuwbouw wordt gerealiseerd door regionale partners. Het ontwerp van de nieuwe vleugel is van IAA architecten uit Enschede en Droste Bouwgroep (Hengelo) is verantwoordelijk voor de realisatie. Naar verwachting is de bouw in maart 2021 afgerond. De opening moet samenvallen met de viering van het 21-jarig bestaan op 6 april 2021.

Wereldspeler in bewegingssensorenXsens, in 2000 begonnen als spin-off van de Universiteit Twente, is wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling en productie van bewegingssensoren en ondersteunende software. De â3D motion trackingâ- sensoren, niet groter dan enkele centimeters, registreren bewegingen uitermate nauwkeurig en leggen de verkregen data vast in een computer. De sensortechnologie van Xsens wordt toegepast in machines en voertuigen, maar registreert ook bewegingen van het menselijk lichaam. Zo is de filmindustrie een belangrijke afnemer; de sensoren uit Enschede worden in Hollywood gebruikt bij de productie van animatiefilms.

Terug in de sportmarktDe draadloze sensortechnologie wordt ook gebruikt in de gezondheidszorg en in de industrie. Het eerste product van Xsens was in 2000 een sensor die aan de hardloopschoen bevestigd kon worden. Het bedrijf verliet die sportmarkt daarna, omdat het de producten voor die branche niet gecompliceerd genoeg vond om zich mee te kunnen onderscheiden. Maar begin dit jaar introduceerde Xsens toch weer een draagbare sensor voor de sectoren sport- en gezondheid, de Xsens DOT. Die wordt verkocht aan onder andere producenten van bewegingsapps. âDaarmee zijn we terug bij waar het ooit begon, op de consumentenmarktâ, aldus woordvoerder Remco Sikkema.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Toma Tudor

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.