Enschede

Slagerij Busscher bij Lonneker gaat voor een eerlijk stuk vlees

Je hebt ook slagerswinkels waar de niet-vegetariër aanvankelijk langs zou lopen. Ware het niet dat hij of zij, geïnspireerd door het al dan niet wervende uithangbord en/of etalage, denkt: ach ja, ik kon wel eens vlees kopen. Of worst.

398873 busscher
Zo'n winkel is Busscher bepaald niet. Busscher moet het niet hebben van passanten, want die komen gewoon niet naar een slagerij die zich diep in het buitengebied van Enschede bevindt. Het is een onverwachte plek voor een winkel. Midden in de landerijen, ergens tussen Lonneker en Oldenzaal, bevindt zich al sinds Herman Busscher er in 1931 mee begon, een slagerij. Aanvankelijk was het een afgetimmerd deel van de boerderij. Herman was agrariër en hield melkkoeien en varkens. Als er wat geslacht moest worden, dan deed Herman dat zelf. Het vlees dat niet met paard en wagen bij de klanten werd langsgebracht, werd in eigen slagerij verkocht.

Van kinds af aanEen goede formule. Het vlees dat er werd verkocht hadden de klanten immers eerder zelf in het weiland zien scharrelen. Zijn zoons Gerrit en Herman namen de winkel en de boerderij ergens in de jaren 50, 60 over. Kleinzoon Ivo weet niet precies wanneer. Hij is slager, geen historicus. Maar wel weet hij dat hij de zaak inrolde toen zijn oom Herman in 1991 overleed.

Als kind heeft hij wel geholpen in de zaak. Maar omdat geen van zijn broers en zussen trek had in het slagersbestaan, was hij uiteindelijk de gedoodverfde opvolger. Samen met zijn vrouw Wendy staat hij aan het roer.

De roodbonte en zwart-witte koeien van weleer hebben inmiddels al jaren geleden plaatsgemaakt voor het Franse koeienras blonde d'aquitaine. Een soort rund waarbij je de melk kunt vergeten, maar dat vlees met bijzondere eigenschappen oplevert: malsheid, weinig vet, fijne vleesdraad en cholesterolarm. Zelf slachten doet Ivo Busschers niet. Eens per week brengt hij zelf een koe naar de slachterij. Zelf staat hij vervolgens in voor de verwerking. Het zijn geen lichte beestjes. Van de week bracht hij een 530 kilo wegend rund weg.

Eigen kweekAlleen het rundvlees van Busscher is van eigen kweek. Het varkens- en kippenvlees koopt hij in, maar niet voor hij zich ervan heeft vergewist dat het om beesten gaat die gescharreld hebben.

Wie de slagerij binnenloopt ziet een winkel met een toonbank en vitrines zoals je ze ook in winkelstraten treft. Naast het vlees en vleeswarenassortiment bestaat het uit verse hamburgers, salades, stamppotten en soepen. Het hele pakket. Passanten zijn er niet, maar de zaken gaan goed. Zo goed dat Ivo en zijn vrouw sinds begin dit jaar slagerij Luijerink in Losser hebben overgenomen. Ivo heeft de buiten de stad gelegen locatie nooit als een probleem ervaren. "De mensen weten ons te vinden. Ook voor catering of barbecues."

Parkeerproblemen kennen ze niet aan de Landweerweg. Wie er behoefte aan heeft, kan tijdens het bezoek aan de winkel de autosleutels nog in het contact laten zitten ook.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.