Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede

Scorebord uit Stadion Diekman terug naar oale groond

Het oude scorebord uit Stadion Diekman keert terug op oale groond. Het gevaarte, dat sinds 1998 op de velden van SC Rekken stond, is daar zaterdagochtend afgebroken en wordt na renovatie weer opgebouwd op sportpark Het Diekman. Brand dreigde even roet in het eten te gooien.

428019 tubbb
Er moesten emmers water aan te pas komen om een beginnend brandje in het scorebord, dat tot en met 1998 in het Diekman Stadion stond, te blussen. Snijbranders en de gortdroge vogelnesten, die aan de achterzijde in het houten omhulsel van het scorebord zaten, zijn nu eenmaal geen goede combinatie. De snijbranders waren nodig om de houten bak met elektronisch uurwerk los te snijden van de stalen constructie met twee bogen waaraan het elektronische bord was bevestigd.

UEFA-Cup finale
De stalen bogen, waarin in de periode 1956-1975 in Het Diekman de score werd bijgehouden door leren ballen te hijsen, verhuist eveneens mee naar Enschede. Het elektronisch scorebord werd in 1975, vlak voor de UEFA-Cupfinale tegen Borussia MG, aan de oorspronkelijke stellage bevestigd.

Sportclub Rekken
De hele constructie weegt naar schatting 5000 kilo en werd zaterdagochtend door loonwerker Jan Beusink met behulp van een kraan op de oplegger van Luuk Woolderink getakeld. Woolderink is één van de 155 leden van de pas afgelopen week opgerichte supportersvereniging Glanerbrug van FC Twente. De 29ste supportersclub van Twente stelt meteen een daad door het oude scorebord terug te brengen naar Het Diekman. In ruil daarvoor krijgt SC Rekken het elektronisch scorebord van Sportclub Enschede terug.

Sloopkogel
In de zomer van 1998 bezweek Stadion Diekman onder de slopershamer. Een dag voordat het scorebord door de sloopkogel zou worden geveld, werden de oorspronkelijke stadionklok en de elektronische variant, die er onder hing, gered.

Sportclub Rekken maakte zich meester van stellage en elektronisch bord. âWe hadden een tip gehad dat het zou worden gesloopt en kregen van de gemeente 24 uur de tijd om de hele stellage weg te halenâ, zegt oud-voorzitter Henk Roossink van Sportclub Rekken. âToen we de volgende dag met een demontageploeg en kraan bij het stadion kwamen, was de ronde klok al weg en de afstandsbediening van het elektronische bord ook.â

Stadionklok
Het oorspronkelijke analoge uurwerk, in 1956 bij de in gebruikname van Stadion Diekman geleverd door Jonge Poerink uit Hengelo, was een uur voordat de Rekkenaren arriveerden bij het stadion op al opgetakeld en meegenomen door Sportclub Enschede, moedervereniging van FC Twente. Roossink zegt nooit te hebben geweten, dat de oorspronkelijke stadionklok al sinds 1998 op het complex van Sportclub staat. Hoe het ook zij, oorspronkelijke klok en het elektronisch scorebord worden nu herenigd op Het Diekman.

BrandjeSpannend was de demontage in Rekken wel. Niet alleen vanwege het brandje in de houten omlijsting, maar ook vanwege de deplorabele staat waarin de hele constructie verkeert. Het leek niet ondenkbeeldig, dat het scorebord in de takels in twee stukken zou breken. Wouter Middelhof (35), tweede voorzitter van de Supportersvereniging Glanerbrug, hield dan ook de adem in, terwijl clubgenoot Jeffrey Vogelzang (32) assisteerde bij het werk met de snijbrander.

Uiteindelijk ging alles goed. âEen mooie start voor de Supportersvereniging Glanerbrugâ, vindt Wouter Middelhof. âAndere leden van ons zijn momenteel aan het schilderen op Het Diekman. Er waren afgelopen maandag 60 mensen aanwezig in de oprichtingsvergadering en we hebben na een oproepje op Facebook al 155 leden. Dan mag je wel zeggen dat FC Twente leeft.â

Leren ballen
Willy Berends, marketingmedewerker bij FC Twente, wrijft in zijn handen als de scorebord veilig op de vrachtwagen is getakeld. âPrachtig. Welke club heeft dit? Precies, geen enkele.â Hij heeft nog wel een verzoek: âDe leren ballen die voor 1974 in de stellage werden gehesen zijn allemaal weg. Wie ze op zolder heeft liggen, zou ons er een groot plezier mee doen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tubantia