Enschede

Rem op zonneparken in Twente

In Twente kunnen de komende jaren minder gemakkelijk zonneparken in gebruik worden genomen. Netbeheerder Enexis meldt capaciteitsproblemen bij meerdere Twentse hoogspanningsstations. Transport van de elektriciteit is hierdoor nauwelijks of niet mogelijk.

425622 867851
Bouwers van zonneparken en - mocht het ooit zover komen - windmolens in Twente, moeten er steeds vaker rekening mee houden dat ze de opgewekte stroom niet kwijt kunnen. Hoogspanningsstations in Almelo, Tubbergen, Hengelo, Goor, Enschede en Losser hebben nog maar beperkte transportcapaciteit. Vroomshoop zelfs niets meer.

Aanpassingen
Het middenspanningsnet van de regionale netbeheerder Enexis, maar deels ook het hoogspanningsnet van landelijk beheerder Tennet, moet aangepast worden om alle toekomstige aanvragen voor teruglevering van stroom te kunnen honoreren. Daarvoor zijn omvangrijke investeringen nodig, die in de miljoenen lopen.

De capaciteitsuitbreiding van de midden- en hoogspanningsstations kost bovendien tijd. Een woordvoerder van Enexis spreekt van een termijn van 3 tot 5 jaar voor uitbreiding van de capaciteit van een middenspanningsstation. Wanneer Tennet een nieuwe hoogspanningsstation wil aanleggen, kan dat wel 8 tot 10 jaar duren.

âGeen investering'
De problemen zitten in deze regio zowel bij Tennet als Enexis. Bouwers van zonneparken kunnen overigens nog wel een aansluiting krijgen, omdat netbeheerders wettelijk verplicht zijn die te realiseren. Maar volgens de woordvoerder Enexis is dat slechts een theoretische situatie. âWanneer er geen stroom teruggeleverd kan worden, krijgt de ontwikkelaar geen SDE+-subsidie en verdient hij niets op zijn investering. In de praktijk zie je dat die investering dan ook niet gedaan wordt.â

Offertes die al zijn goedgekeurd, worden volgens Enexis nog gehonoreerd. âNieuwe aanvragen worden op volgorde van binnenkomst verwerktâ, aldus de woordvoerder. Zijn advies aan initiatiefnemers voor een zonnepark: âBouw het park daar waar nog wel capaciteit is.â

Voor huishoudens die zonnepanelen op het dak willen plaatsen, hebben de capaciteitsproblemen geen gevolg. Een woordvoerder van bijvoorbeeld Coteq (voorheen Cogas), zegt dat op lokaal niveau nog voldoende ruimte bestaat om stroom terug te leveren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.