Verkeer
Stuur appje
Zoek
PODCAST header fallback algemeen

De Kettingreactie: Singer-Songwriter

Elke week praat Henk Ketting op 1Twente radio met Singer Songwriters. Niet alleen beginnende maar ook gevorderde artiesten maken hun opwachting. Wanneer kwam muziek in hun leven, hadden ze musicale ouders? Waar willen ze heen met hun muziek en waar zouden ze graag willen zijn over een aantal jaren.. Dit zijn zo maar een paar onderwerpen die we bespreken. De podcast hoor je ook elke week in het radioprogramma De Kettingreactie: Elke doordeweekse dag vanaf 15 uur op 1Twente.nl Jouw verhaal ook eens in de podcast geef je dan op via henkketting.nl/singer-songwriter

Afleveringen

Chris Egbers
S1 E39
Chris Egbers

Singer-songwriter Chris Egbers combineert zijn passie voor muziek met de drive om maatschappelijk betrokken te zijn. Hij wil dat zijn muziek niet alleen entertainment is, maar ook een instrument om een brug te slaan tussen mensen die elkaar anders misschien liever uit de weg zouden gaan. Contact en nuance stimuleren is zijn hoofddoel. De folk pop die Chris maakt is toegankelijk en sfeervol. De liedjes hebben een duidelijk kop en staart, maar er is ruimte om weg te dromen. In zijn teksten combineert hij zijn fascinatie voor andersdenkenden en onderbelichte verhalen met zijn eigen belevingswereld. Inspiratiebronnen voor hem zijn artiesten als Bertolf, Kings Of Convenience en Madison Cunningham, de bijzondere verhalen van andere mensen, de TV-serie ‘100 Dagen In Je Hoofd en zijn loopje naar de supermarkt.  Jarenlang was Chris in Friesland actief als frontman in verschillende bands en als solo-artiest. Hij deed ervaring op door met zijn acts shows te spelen van het lokale buurtcafé tot aan Tivoli Vredenburg en de Q-Factory.  In 2018 maakte Chris de stap naar de Popacademie in Enschede, waar hij een band vormde rondom zijn werk als singer-songwriter. In 2021 bracht hij met deze band zijn eerste single ‘Cracks’ uit die gereleased werd door middel van een shortfilm. Deze single speelde hij ook live op 3FM. In 2022 releaset Chris zijn debuut-EP en is hij de focusact van Poppodium Metropool in het talentontwikkelingstraject Metro’s Finest.(Dit gesprek is 5-9-2022 uitgezonden op 1twente)

JP deKlerk
S1 E38
JP deKlerk

JP deKlerk is een Engelstalige singer-songwriter uit het Zeeuwse Middelburg. Na succesvol jaren als frontman van JP & The Seeger Session Band bracht JP in 2017 zijn eerste solo album Old Cold Church Road uit. “Prachtige songs op het snijvlak van Country, Folk en Rootsrock” stelt Lust For Live, dat het album bekroont met 4 sterren. Het nummer ‘Home Town’, waarin JP deKlerk zijn vroegste herinneringen aan het Middelburgse uitgaansleven bezingt, gooide hoge ogen en wordt door oa BLØF-zanger Paskal Jakobsen geroemd.In november 2019 volgt een tweede album getiteld Rock & Roll Principal. Het bevat onder andere de singles Fragile Paradise en Top of the World, die beiden met videoclip eerder dat jaar werden uitgebracht.3voor12 bestempelt JPdeKlerk als ‘De Zeeuwse Boss’ en ‘cultheld die met zijn fantastische rockband, een rasp in zijn stem en een enorm charisma iedereen in de zaal zo weet in te pakken, alsof je in zijn woonkamer staat’. Liedjes van deKlerk brengen je van een Middelburgse kroeg naar de Vlissingse Boulevard en van Parijs naar New York. Ze gaan over liefde en trots, zorg om de klimaatverandering, onrecht of wereldvrede. Altijd recht uit het hart en altijd met passie vertolkt.( Deze aflevering was 23-9-2021 op de radio te horen. 1twente.nl)

Jetlag Jenny
S1 E37
Jetlag Jenny

Energieke, pakkende poppunk over gebroken harten, eenzame nachten en nostalgische herinneringen, dat is Jetlag Jenny. Dit viertal is hard op weg om de nieuwe poppunksensatie van Nederland te worden. In 2022 zagen verschillende nieuwe singles het levenslicht, met airplay op KINK, en in april 2023 verscheen het debuutalbum ‘Loser When It Comes To Love’, waaronder een uitverkochte releaseshow in Hedon Zwolle. Ook deed de band een supportshow voor De Dijk in een uitverkocht TivoliVredenburg en speelde Pinguin Radio Showcase tijdens Eurosonic 2023. Jetlag Jenny is daarmee een band om in de gaten te houden. (Deze aflevering is eerder te horen geweest in april 2021 op 1twente.nl)

Angie Flare
S1 E36
Angie Flare

Angie Flare is geboren in het Brabantse Gemert als Inge van Asseldonk. Zingen gaat haar beter af dan praten zegt ze zelf en door de jaren heen heeft ze dan ook verschillende stijlen gedaan. Van musicals tot klassiek en rock. Maar haar eigen geluid vond ze echt toen ze zelf muziek ging schrijven. Ze is geen grote verschijning maar "grote dingen komen in kleine verpakkingen"zegt ze zelf. Ze zeggen ook mooie dingen komen uit obrvachte hoeken, Nu maakt ze aanstekleijk countrypop. Wie zegt dat land niet leeft in Nederland. Met haar muziek wil Angie zich richten op de internationale markt en hopen dat veel mensen een positief gevoel geven met haar muziek. Maak kennis met Angie en haar muziek....( Deze aflevering was al eerder te beluisteren op 1twente.nl mei 2022)

Sandra Vriese
S1 E35
Sandra Vriese

Zingen is een passie die Sandra Vriese op verschillende manieren voor het voetlicht brengt. Met de Perfect Showband stond zij 3,5  jaar zo'n 100 keer per jaar op het podium. Tijdens corona kwam ook voor Sandra een lange periode van niets doen. En wat nu?  Jaren heeft ze vooral in coverbands gezongen. Iets waar ze op het gebied van performance enorm veel van heb geleerd, maar het was geen plek om haar  eigen repertoire en muzikale identiteit  te ontwikkelen. En daar kreeg ze steeds meer moeite mee.”Ze trok de stoute schoenen aan en ging naar het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, waar zij een opleiding heeft afgrond in 2021, ontmoet Sandra andere singer-songwriters en krijgt zij nieuwe impuls. “Ik ben zelf weer meer gaan schrijven, wil mijn eigen stempel drukken, eigen muziek maken. Haar eerste EP 'Won't Stop' kwam uit en  markeert voor Sandra Vriese een nieuwe stap in haar loopbaan. Als zangeres is zij al meer dan 10 jaar actief op het podium, maar van echte studio-opnamen was het nog nooit gekomen. Pas toen stemproblemen haar dwongen om opnieuw te gaan zingen, nam zij echt de tijd voor het schrijven van eigen repertoire. Op 'Won't Stop' staan vijf eigen nummers in haar eigen stijl: rock met een randje soul.  Wil je meer weten van Sandra of weten hoe haar muziek klinkt luister dan nu haar verhaal in de podcast. 

Maris Mae
S1 E34
Maris Mae

Maris Mae ( Mariska Veringmeijer) is een singer-songwriter uit Enschede die haar opleiding doet aan het Artez Conservatorium. Muziek is net al bij vele een enorme drijfveer in haar leven. Van jongs af aan al beïnvloed door muziek en gaande weg steeds meer op zoek gegaan naar haar roots. Nu maakt ze vrolijke countryfolk. Ze schrijft haar nummers samen met haar uitgestrekte gitaar en de insteek zijn de bergen en de bossen. De ruimte, stilte en het oneindige van het landschap weet waar ze zijn om haar muziek te pakken. Naast dit alles is ze ook nog een zangcoach. En zegt dat vele mensen denken dat het allemaal zo gemakkelijk is om artiest te zijn, maar het is verdomd hard werken. !4 uur per dag is niet aan.. Maar ze doet het met liefde. Maris haar muziek is ook al te beluisteren bij het populaire Music from the hardlands het beste radioprogramma op het gebied van New Country. Weten wat ze nog meer heeft te vertellen en hoe haar liedjes klinken... Beluister dan deze podcast. 

Lebruce
S1 E33
Lebruce

Lebruce is een danser/mc/rapper. Zijn opleiding tot dans heeft hij gevolgd aan het Artez in Zwolle. Dans was zijn eerste liefde tot hij de kans kreeg om MC te zijn bij een dj. Dit beviel hem goed en hij kon het nog combineren met zijn dansen. Later kwam daar ook meer rap bij. Gevolg dat hij via een kennis van hem in contact kwam met Gers Pardoel. In Antwerpen in de Lotto Arena mocht hij zelfs het voorprogramma verzorgen. Het smaakt allemaal naar meer. Zijn rap is vrolijk opgewekt en is zelfs goed te beluisteren op de radio, iets waar veel rap nummers moeite mee hebben om gedraaid te worden. Hij woont nu deels in Antwerpen, alwaar hij op de Belgische radio vaak gedraaid wordt. Het andere deel verblijft hij in Amsterdam en hoopt zo ook Nederland meer met hem kennis te laten maken.. Maak kennis met de dansende rapper/mc Lebruce in deze podcast. 

Ellie Jenna.
S1 E32
Ellie Jenna.

Ellie Jenna is een jonge singer/songwriter geboren in Engeland en met zowel Nederlandse als Engelse roots. Ze ontdekten op jonge leeftijd haar passie voor muziek in het pittoreske stadje Borculo in Nederland. Met haar unieke stemgeluid en hartverwarmende akoestische nummers ze de harten van haar luisteraars te raken.Ze bracht onlangs haar eerste single uit:  "Laatste Trein". Het nummer is geproduceerd door Luc Weegels van Music Mates. Ellie Jenna's stem en subtiele muzikale begeleiding creëren een nummer dat niet alleen mooi is om naar te luisteren, maar ook emoties oproept en je raakt tot in het diepst van je ziel. Ellie Jenna is een getalenteerde artiest om in de gaten te houden en we kijken uit naar wat de toekomst voor haar in petto heeft. Maak kennis met Ellie en haar muziek..

Van Garritsen
S1 E31
Van Garritsen

Als (peter)Van Garritsen speelt, schrijft, mixt, mastert en producer hij zijn eigen liedjes die schommelen tussen diverse genres in Pop, Rock, Country en Stonerrock gebied. Eigenlijk een heel breed repertoire dat niet is uitgestrekt om aan een genre te leggen. De ene keer nijgt het meer naar Country en de andere keer weer naar Bluesrock of zelfs naar Stonerrock. Tijdens zijn gehele muziekcarrière probeerde hij er een hele studie van te maken van waar elk nummer thuis hoort, maar een alles overkoepelend moederschip was er nog niet. Dat is ‘Van Garritsen’ en daar valt alles nu onder, of het nou een smerig garage rocknummer is, een chill zomerliedje of een country ballade. De stapel werd steeds hoger, maar er kwam weinig uit. Nu is het gewoon tijd om muziek uit te brengen, het komt allemaal toch van dezelfde maker af. Verder omscchrijf hij het ook wel als prairie Muziek, maar dan uit de Achterhoek want daar komt hij vandaan. Wie is hij en wat drijft hem je hoort het in deze podcast.

Yara Beeks
S1 E30
Yara Beeks

Yara Beeks geboren in Doetinchem. Is een countryzanger/singer songwriter. Yara weet heel goed wat ze willen. Vanaf haar 13de wist ze al dat muziek maken het leukste is wat je kunt doen en ze doet veel om dit goed te doen en haar doelen te bereiken. Op haar elfde akte ze mee met talentenjachten en verschillende prijzen gewonnen. Op haar twaalf mocht ze een videoclip die ze had gewonnen bij een talentenjacht. Ze heeft al wat leuke voorprogramma's die zo op het podium staan ​​van Emma Heesters. En in 2022 stonden ze onder andere op Mañana Mañana en speelden ze in België. Ook verzorgde ik het voorprogramma van de Amerikaanse countryzangeres Whitney Rose. Maar ze hebben ook al kennis gemaakt met de lege beloften van mensen. Maak kennis met Yara een zeer ambitieuze singer-songwriter.

Hans Grondel
S1 E29
Hans Grondel

Hans Grondel droomde van een carrière in muziek. Twijfel, onzekerheid, kiezen voor het veilige heeft hem er van weerhouden te gaan voor zijn droom. Omdat we niet voor altijd blijven leven en omdat hij wist dat hij spijt zou krijgen, besloot de 36 jarige kroegbaas achter de bar vandaan te stappen en zijn hart te volgen. Hij werkt harder aan zijn muziek dan ooit tevoren! Hans zingt over dromen najagen, liefde en geluk. Americana dat klinkt als een mix tussen Danny Vera en Waylon. Laat je meeslepen door het gitaarwerk en catchy melodieën.

WinWel
S1 E28
WinWel

WinWel is een elektronische popproducer en een multi-instrumentalist. Achter WinWel gaat Gijs schuilen. Iemand die al heel lang bezig is met media. In het begin met het maken van filmpjes voor op school waarop hij heel veel leuke reacties kreeg. Ook hij heeft een opleiding gevolgd aan het ArteZZ Conservatorium in Enschede. En dat heeft een basis om nog meer met muziek bezig te zijn, al laat vormgeving hem ook nog steeds niet los. Aan het begin van ons gesprek vroeg hij ook of er beeld was bij deze podcast anders had hij met licht enz aan de gang gegaan. Op mijn vraag of hij nu meer een producer van zanger was was hij heel duidelijk, producer. Ik kan wel zingen maar vind mezelf niet goed genoeg omdat hij bij zijn projecten vaak anders vraagt ​​naar zijn mening gewoon echt kunnen zingen. Wil je trouwens weten waar de naam WinWel vandaan komt? Dan moet je de podcast zelfs beluisteren, want dat heeft Gijs ons allemaal verteld. 

ANN
S1 E27
ANN

ANN van te wel Anouk Post is niet onbekend in de Kettingreactie. Regelmatig kwam ze al haar muziek op de radio af. Verwacht van haar geen Up tempo dance maar muziek met een verhaal. Een boodschap vooral over sterke vrouwen uit de mythologie. Neem bv haar verhaal over de eerste beschrijvende serie moordenares. Vraag je aan mensen naam haar weet niemand dat, maar wel Jack the Ripper. En toch doet ze niet voor hem eronder. Duistere muziek met een enorme boodschap. Zo brengt ze graag haar muziek. En natuurlijk is niet alles duister gelukkig in haar leven. Als zangdocent helpt ze anderen bij het vinden van hun uitdagingen. Toch heeft ze een moment gehad dat ze minder positief tegen het leven aan keek en ze vertelde ook heel openhartig in deze podcast. Maak kennis met ANN een singer-songwriter met een duidelijke boodschap.

Maerten
S1 E26
Maerten

Maerten is de artiestennaam van Rick Tempelaar. Maar ook van de band. Het was gewoon weg een goede naam om te gebruiken. Rick groeide op en nog aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle waar hij nog steeds woont. Met een liefde voor Nederlandse popmuziek probeert hij nu steeds meer bekendheid te krijgen. Rick weet wat hij wel en niet wil en je zult hem niet snel iets Engels horen zingen omdat je nu ineens beter kunt uiten in de Nederlandse taal. Wie is Maerten, wat wil hij en hoe klinkt zijn muziek. Je hoort het in deze podcast maak kennis met de singer-songwriter uit Zwolle.

Meyendel
S1 E25
Meyendel

Meyendel, zijn Jesse en Ingmar. Een Nederlandstalig duo, waar de werelden van schrijver Jesse Evers en producer Ingmar Spaaij zich verenigen in de magische Haagse duinpan: Meyendel. Waar de één tekst laat dansen, doet de andere instrumenten spreken. Samen zijn zij Meyendel: een melancholisch samenspel op het snijvlak tussen indie en pop. Denk aan een Nederlandse Ben Howard, een ontmoeting met Spinvis en het moderne Meetsysteem. Meyendel verweeft analoge gitaren met drumcomputers en warme 80s synths. Frontman Jesse deelt met charme observaties uit zijn leven. Goed lachs en vrolijk horen we alles over deze band uit de mond van Jesse. 

Elle Hollis
S1 E24
Elle Hollis

Singer-songwriter Elle Hollis ontwikkelde zich in een klein dorp in Limburg, maar haalde haar inspiratie uit de hele wereld. De ambitieuze blonde uit Brunssum zingt en schrijft al van jongs af aan. Ze baanden zich een weg door de muziekindustrie na een reis naar Stockholm, een absoluut Mekka voor popmuziek. Daarna volgden ze de popcultuur, werkten ze aan haar songwriting en tekenden ze een publishing deal met Warner/Chappell. Haar talent zorgde ervoor dat ze op 'schrijfreizen' naar Los Angeles en New York konden, waar ze verder ontwikkelden. Het resultaat hiervan is het onmiskenbare kosmopolitische geluid van Elle, die aangrijpende teksten met meeslepende producties. Ze stonden al op PinkPop hoe stoer is dat en vele radiostations die al haar muziek draaien.In deKettingreactie was ze al een week lang te horen als Airplaytrack en nu gaan we nog meer van haar te weten komen in deze podcast..

Mick Stender
S1 E23
Mick Stender

Mick Stender is het nieuwe Rock 'n Roll-symbool van de 21e eeuw. Deze singer-songwriter geboren in 1997 is een ambitieuze muzikant die zijn eigen liedjes schrijft in de stijl Americana, Rock 'n Roll. Hij is geïnspireerd door muzikanten als Elvis Presley, Johnny Cash en Danny Vera die als laatste hoor je als je ogen sluiten en alleen luisterend als hij zingt. Mick werd genomineerd voor de Jacques de Leeuw prijs en viel hij op bij Giel Beelen waardoor Mick elke week te gast was bij radio NPO 2. What you see is what you get! Zo zegt ook de jury van de Jacques de Leeuw prijs. Een nuchtere jongen die de mensen graag onderdompelt in een toffe show. Mick's missie is duidelijk: de stevige Americana sound naar Nederland brengen. Dit is Mick Stender.

YME
S1 E22
YME

Ymkje de Bijl oftewel YME is een onafhankelijke artiest uit Nederland. Ze komt uit een familie! YME is namelijk de dochter van Esther de Bijl alias E-Starr, die bekend werd als de zangeres van de jaren '80 hitgroep Ottawan.  YME maakt sfeervolle alternatieve elektronische muziek. Alle nummers worden door haarzelf geschreven en geproduceerd door Marco Roosink. Haar liedjes gaan vooral over haar persoonlijke ervaringen en worstelingen (ze krijgen een zeer jonge leeftijd de diagnose autisme) en ze hopen dat haar publiek kracht zal putten uit de strijd die zij doorstond. Ze heeft veel lol in het leven en weet heel duidelijk welke kant ze graag op wil met haar muziek. Maak kennis met YME in deze podcast.

Carston
S1 E21
Carston

Heb jij wel eens van hem gevonden? Carston (Karsten) een singer-songwriter die het beste al een tijdje aan de weg timmert maar nog geen hit heeft gehad. En toch wordt zijn muziek enorm beluisterd op Spotify. Met meer dan 10.000 downloads. Wie is deze Carston. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan. En wat zijn toekomstplannen zijn. In deze podcast vertelde hij je alles. Open en eerlijk willen niet alles wat hij maakt zo geweldig zijn, maar al doende leert hij de kneepjes van het vak wel steeds beter. Het liefst zou hij een hit schrijven, is het niet voor zichzelf dan heel graag voor iemand anders.. 

Sanne Wies
S1 E20
Sanne Wies

Sanne Wies is te gast in deze aflevering van de podcast. Sanne deed twee keer auditie voor het conservatorium. Niet dat ze zo slecht was maar na een korte periode moest ze zelfs wat anders doen en daarna gewoon nog een keer. En de tweede keer was enger dan de eerste vertelde ze. Haar moeder is totaal niet wetenschappelijk maar gelukkig bespeelt haar vader wel wat instrumenten. Sanne is niet de enige die een muziekopleiding volgt, ook haar zus zit lekker in de muziek. Ze weet duidelijk welke kant ze op willen gaan, en Nederlandse popmuziek heeft haar voorkeur. Maak kennis met Sanne Wies...

Luister extern

Presentator

Henk Ketting