20200903 1 TWENTE COENKRUKKERT 23

1Twente Vandaag Uitgelicht

Niels Veurink

Afleveringen

Eerste Bodematlas Twente geeft betekenis aan onzichtbare wereld

Een uniek inkijkje in een onzichtbare wereld. De allereerste Bodematlas Twente is uit en onthult de grond onder onze voeten. Het boek gaat 250 miljoen jaar terug en laat zien hoe die Twentse bodem ontstond, maar vertelt ook wat we daar nú, anno 2021 aan hebben en welke uitdagingen er liggen.

Waar komt de eerste Herenboerderij van Twente?

Tweehonderd Twentse huishoudens die samen één boerderij hebben die hen voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. De eerste Herenboerderij Twente komt eraan; nu is het alleen nog zoeken naar huishoudens die mee willen doen.

Voorzitter Comité herdenking 1915 over de Aramese genocide

De genocide op de Arameeërs in 1915 wordt vanavond herdacht in het Volkspark in Enschede. Op het programma staan toespraken van politici en optredens van artiesten. De genocide is een dieptepunt in de vervolging van Arameeërs; ongeveer 65.000 van hen werden in 1915 vermoord.

Gedeputeerde over vertrek Omtzigt

Pieter Omtzigt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Aanleiding: uitgelekte notities met keiharde kritiek van Omtzigt aan het adres van de partij uit een onderzoek naar de lijsttrekkersverkiezing. Jeweetwel: die verkiezing waarbij Ayfer Koç, Omtzigt’s vrouw, op Hugo de Jonge zou hebben gestemd... Dat was hèt politieke nieuws van de afgelopen dagen. Aan de lijn: CDA-gedeputeerde in Overijssel, Eddy van Hijum...

Theater Sonnevanck wint prestigieuze prijs

Wel eens gehoord van de Zilveren Krekel? Nou, we gaan u iets vertellen. Het Enschedese Theater Sonnevanck en de Reisopera hebben ‘m gewonnen. Het gezelschap maakt daardoor kans op een nog veel grotere prijs: De Gouden Krekel voor de beste jeugdtheatervoorstelling van Nederland. We blijken gewoon enorme theatertalenten in onze stad te hebben.

Regine, Lies en Jet over hun nieuwe kinderboek 'Morgen ben je een ander kind'

Eigenaren ‘t Bölke overspoeld met reacties na bericht over sluiting

Discotheek ‘t Bölke sluit definitief de deuren. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk van bijna 50 jaar, waarin de club uitgroeide tot een icoon voor de LHBT-community in Enschede, Nederland en zelfs ver daarbuiten.

AKI-student ontpopte zich tot menselijke klok

Voorzitter Rigtersbleek heeft dubbel gevoel bij verfactie zebrapad

Gebruikers van de G.J. Van Heekstraat in Enschede kregen vanochtend ineens te maken met een illegaal zebrapad, ter hoogte van de ingang van voetbalvereniging Rigtersbleek. De strepen zijn in de nachtelijke uren heimelijk op de weg geverfd. Door wie is nog onbekend. In ieder geval wist die persoon of groep wat-ie deed; het zebrapad leek net echt. Bovendien was de verf van zo’n goede kwaliteit dat schoonmaakdiensten urenlang bezig zijn geweest om alles weer weg te krijgen.

UT onderzoekt waarop vaccinatietwijfelaars hun keuze baseren

Vaccinatietwijfelaars. Dat ze er zijn, is zeker. Maar waar komt hun twijfel nou precies vandaan? Die vraag willen onderzoekers van de Universiteit Twente beantwoorden. Niet met een lange vragenlijst, maar met een bus vol bijzondere experimenten. Afgelopen week gingen onderzoekers er bijvoorbeeld mee de hort op in Enschede.

Archeoloog over ‘zijn’ zoektocht naar de oude stadsmuur van Oldenzaal

Vorige week begon het avontuur van archeoloog Thomas Spitzers, die hoopt met een speurtocht naar de oude stadspoort van Oldenzaal, stukje voor stukje de puzzel te leggen. Voordat we naar de man zelf gaan, kijken we naar hoe archeologie anno 2021 er nou precies uitziet, en wat er al gevonden is aan de Deurningerstraat in Oldenzaal.

Zes ton beschikbaar voor beste idee om Enschede weer op te fleuren

Zes ton stopt Enschede in het fonds Wederopbloei. Bedoeld om de stad, na corona, weer op te laten bloeien. Het plan werd een paar maanden geleden bedacht door politici als Hadassa Meijer van de ChristenUnie, Ayfer Koc van het CDA en Marc Teutelink van Burgerbelangen Enschede. De raad moet nog toestemming geven, maar daarna kunnen de Enschedeërs losgaan en initiatieven ontwikkelen om de stad na corona sterker te maken. Een jury beoordeelt de plannen. De uitverkorenen krijgen zomaar geld om hun plan uit te voeren.

Rijksmuseum Twenthe en de MuseumFabriek compleet vernieuwd voor heropening

Bedenker draaibaar slim minihuis voor bouwonderzoek

Ixta Noa wint de Grote Appel van Oranje

Enschede opzoek naar burgemeester: Maar hoe werkt dat?

Enschede zoekt een nieuwe burgemeester. Twee weken geleden dropte de huidige – Onno van Veldhuizen – namelijk een bommetje: hij gaat stoppen. Dat verraste vriend, vijand en zelfs de commissie die bezig was met zijn herbenoeming. Hij zou namelijk in oktober zijn tweede termijn van zes jaar beginnen. Nu moet de stad dus op zoek naar een ander. Maar, hoe werkt dat eigenlijk?

VVD wil seksuele intimidatie in Enschede strafbaar maken

Enschede gaat seksuele intimidatie strafbaar stellen, dat is gisteren door de gemeenteraad besloten. Er wordt ook aan een meldpunt gewerkt, waar mensen die seksueel geïntimideerd worden zich kunnen melden. Seksuele intimidatie werd vorig jaar stevig op de kaart gezet door studente Myrthe van der Houwen. Zometeen spreken we haar, eerst gaan de collega’s van RTV Oost de straat op om te onderzoeken hoe het nu – een jaar later gaat.

Tex Town Tigers is hofleverancier van Oranje-softballers

Financiële resultaten Enschede in 2020: 'Dit zijn wel grote verschillen'

De jaarrekening van gemeente Enschede in 2020 werd gister gepresenteerd. Collega Wilco Louwes zag hoe het coronajaar een stuk positiever uitpakt dan vooraf gedacht voor de gemeente. En.. diep in de krochten van het accountantsverslag ontdekte hij nog een opmerkelijkheid...

De Provincie Overijssel is op zoek naar groene ideeën

Spanning zit er op, eindexamens afgelopen

De spannende weken zijn eindelijk voorbij voor de eindexamenleerlingen. Vandaag werden de laatste examens gehouden. We volgden deze periode drie leerlingen uit onze regio, ze hielden ons op de hoogte van hun examen-avonturen. Nu het erop zit, zijn ze bij ons om nog eens met z’n allen terug- en vooruit te blikken.

Studenten-denktank Create Tomorrow gaat internationaal in tiende editie

Het is de grootste studentendenktank van Europa – en wordt al jaren gehouden in Enschede: Create Tomorrow. Vandaag en morgen kraken er weer volop studentenhersentjes in de jacht naar de beste oplossing voor een voorgelegd probleem. En de daarbij behorende hoofdprijs van 3000 euro. Dat gebeurt voor het tweede jaar op rij niet op het terrein van Universiteit Twente, maar online. ‘Jammer’, zou je kunnen denken, maar dat online blijkt ook hele nieuwe kansen te bieden...

Eigenaar Stevenhagen Energietechniek over kleine windturbine

En er zijn nog meer innovatieve oplossingen. Niet iedereen kan zomaar een grote windturbine in de tuin zetten. Daarom is Wim Stevenhagen zijn eigen bedrijf begonnen in de distributie van windturbines.

Enschedeër zet samen met zus oorlogsmuseum van zijn vader voort

Sander Boschker: "Eerste prijs die je wint, vergeet je nooit"

Op het moment dat Sander Boschker op donderdag 24 mei 2001 de strafschop van Jonas Kolkka keert in de bekerfinale tegen PSV wordt Enschede opnieuw bevrijd. Ruim een jaar na de Vuurwerkramp geeft FC Twente de stad en het achterland dát waar de Tukkers zo vurig naar verlangden: een prijs met een prachtig verhaal. Boschker was de man die die dag, nu precies twintig jaar geleden, kleur gaf door drie achtereenvolgende strafschoppen te stoppen.

Enschede heeft een nieuwe stadsdichter, maar wie is het?

Number Nine... da’s een bizar nummer van The Beatles, een soort soundscape avant la lettre, op het White Album. Maar het is ook de nieuwe stadsdichter van Enschede. Dick Schlüter in dit geval. Zaterdagavond nam hij het stokje over van Jos Eertink – daarmee werd hij de negende stadsdichter. Tweemaal eerder deed hij een gooi, dit keer lukte het. Driemaal is scheepsrecht. Maar wie is hij echt? Wat gaat er schuil achter die stadsdichtersnevel?

A Mili straalt op Songfestival: 'Trots dat Suriname op de kaart wordt gezet!'

De halve finales zijn achter de rug en dat betekent dat de finalisten druk in de weer zijn de mooiste kleding klaar te leggen en de stembanden te sparen voor de finale op zaterdag. Nederland is vertegenwoordig met het nummer Birth of a New Age van Jeangu Macrooy. De afgestudeerde van Artez in Enschede doet het echter niet alleen. Julian sprak eerder met de achtergrondzangeres van de inzending van Nederland tijdens dit Songfestival.

Bassist van songfestivalwinnaar Teach-In haalt herinneringen op

In 1975 won de Enschedese band Teach-In met Ding-a-dong het Eurovisie Songfestival. Bassist John Gaasbeek - en lover van Teach-In-zangeres Getty Kaspers - haalt herinneringen op.

Onno van Veldhuizen over vertrek: 'Er gingen dingen schuiven'

Na bijna zes jaar burgemeesterschap van Enschede kondigde Onno van Veldhuizen gisteren aan te stoppen. In de aanloop naar een tweede ambtstermijn. In een open brief stelde hij ‘niet meer zo onbarmhartig hard in de volle openbaarheid’ te willen werken en sprak hij van een ‘nieuwe bestemming’. Wij spraken met Van Veldhuizen over zijn vertrek en die brief.

"De bibliotheek moet een echte ontmoetingsplek worden"

Eigenaar Los Sueños over noodbrief vanuit de Enschedese horeca aan de gemeente

Een aantal horecaondernemers in Enschede staat het water aan de lippen. Zij komen voor geen enkele corona-steunmaatregel in aanmerking en dreigen failliet te gaan. Zij roepen nu in een brandbrief de gemeente op om een noodfonds in het leven te roepen voor die ondernemers die tussen wal en schip vallen. Bas Linders, eigenaar van Bistro Dreams en restaurant Los Sueños, is een van de getroffen ondernemers.

Rachel Denneboom en Enes Sariakçe in gesprek over conflict Israël-Gaza

Beschietingen over en weer. Instortende flatgebouwen, burgerslachtoffers en oorlogstaal. Het conflict tussen Israël en Hamas laaide in de afgelopen dagen in alle hevigheid los. Zondag werd er in Enschede gedemonstreerd. In 1Twente Vandaag spraken Enes Sariakçe en Rachel Denneboom elkaar. Over die demonstratie, over het conflict en over de vraag waarom de vonken daarvan tot in Twente reiken.

Hengelose TikTokker Marije Bruinsma brengt haar debuutnummer uit

'All you need is Saxion' : Mick gaat opzoek naar mooie studentenverhalen

De 22-jarige Mick van Halst uit Hengelo is student creator bij Saxion. Dat betekent dat hij media maakt met en voor Saxion-studenten en medewerkers. Nu is hij – als een soort Robert ten Brink - op zoek naar bijzondere studentenverhalen.

Stadsdichter van Enschede over zijn 2 jaar als stadsdichter

Morgenavond kiest een clubje wijze en belezen dames en heren een nieuwe stadsdichter. Eén van hen is de huidige stadsdichter, die daarmee dus zijn eigen ondergang tekent. Is dat nou een hondebaan of juist leuk, stadsdichter zijn?

Vuurwerkramp-App: Verhalen vertellen van mensen dichtbij de ramp

13 mei is het 21 jaar geleden dat Enschede één van de grootste rampen in de geschiedenis van de stad meemaakte. Een brand, een aantal enorme explosies en een complete wijk weggevaagd. Enschede kan er niet uitgepraat over raken. Iedere Enschedeër heeft zo zijn eigen verhaal, zijn eigen perspectief. Ter gelegenheid van de herdenking van de Vuurwerkramp is er een app gemaakt waarmee geïnteresseerden een route door de wijk Roombeek kunnen lopen. De route is uitgezet met GPS-markers op bijzondere plekken in de wijk. In de studio één van de makers van de app, Jasper Schütz.

Terugbetalen bijstandsboetes: Barmhartigheid of rechtvaardig?

het stuurde B&W een brief naar de Enschedese gemeenteraad met de melding dat 90% van de bijstandsboetes die van 2013 tot en met 2015 zijn opgelegd niet klopten. Het ministerie heeft, na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, opdracht gegeven de boetes over die periode opnieuw te beoordelen. In Enschede gaat het om zo’n 700 bijstandsgerechtigden. Met die herziening is een bedrag van ruim 400.000 euro gemoeid.

Pleitbezorger oude panden Langelermaatweg klimt op de barricaden

Aan de Langelermaatweg staat een aantal panden op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor luxe appartementen. De eigenaar wil de boel graag overdragen aan een projectontwikkelaar, maar een stel krakers zit hem in de weg. Henk van de Wetering neemt het voor hen op.

Oud-directeur SE-Fireworks over vrijgeven van documenten VWS

We gaan praten met oud-directeur van SE Fireworks Rudi Bakker. Hij zat ooit een jaar in de cel, maar vindt dat hij onterecht veroordeeld is. Dat vindt hij altijd al, maar nu is daar volgens hem ook klinkklaar bewijs voor, omdat informatie die eerder geheim was nu is vrijgegeven.

Mede-oprichter van InkBeams over naaldloos prikken

Zoals zojuist ook besproken zitten we wereldwijd miljoenen prikken in schouders te zetten om dit virus aan te gaan. En daarmee ook miljoenen mensen die angstzweet in hun bilnaad krijgen, want: prikangst. Voor hen is er in de toekomst mogelijk een uitkomst. Bij de Universiteit Twente zijn ze namelijk al sinds 2014 bezig met een techniek om te kunnen vaccineren, zonder naald of prik. Bij ons in de studio is mede-oprichter van InkBeams, Lea Milovich, die al tijden betrokken is bij dit project

Vechtsportschool Angelogym krijgt geen overheidssteun en is bijna knock-out

De sportscholen zijn inmiddels al een jaar nauwelijks in gebruik. Ondernemers houden hun hoofd boven water, maar ook daar beginnen zij te verdrinken. Dat geldt zeker ook voor Angelo Meola, eigenaar van AngeloGym, vechtsportschool in Enschede. Vorig jaar is zijn gym geopend in een nieuwe pand: Centurion. Hoewel er al gesport kan worden, mag dit niet in verband met het coronavirus. Centurion is dus nog niet in gebruik. Alleen het buitensporten wordt toegelaten, maar dit is lang niet genoeg.

Merel van der Stelt won Vooijs-award met UT-onderzoek naar 3D-geprinte armen en benen

Dat we inkt op papier kunnen printen weet iedereen. Dat we huizen kunnen printen is sinds kort ook bekender geworden. Maar Merel van der Stelt neemt de 3D-techniek naar een nieuw level: met geprinte armen en benen helpt ze arme mensen in Sierra Leone letterlijk weer op de been. Haar afstudeeronderzoek aan de Universiteit Twente is zo praktisch relevant, dat ze er afgelopen week een Vooijs-award en 1000 euro mee won.

Karin-Marijke Vis over haar reis door Zuidoost-Azië en haar boek.

Voorzitter Comité 4 en 5 mei Enschede fel in ‘vrijheidsdiscussie’

Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid. Daarbij de bekende bevrijdingsfakkel en de jaartallen: 1945 – 2020, bedoelende dat vrijheid op 1945 geboren werd en op 2020 stierf. Het zijn de teksten en symbolen op een poster, ondertekend door onder meer Forum voor Democratie en Viruswaarheid. Het affiche riep een stormvloed aan reacties op.. Uit Den Haag, maar ook uit Enschede.

Jongste en oudste generatie van Enschede in gesprek over vrijheid

Directeur Crematoria Twente ‘viert’ 50-jarig jubileum

Crematoria Twente bestaat 50 jaar. In 1971 opende de eerste locatie in Enschede. Inmiddels zijn er vier locaties in Twente en verzorgt de organisatie een groot deel van de crematies in de regio. Gister werd het jubileum ‘gevierd’, met de onthulling van een kunstwerk en de opening van een speciale poëziewandeling voor de achterblijvers.

Voorstelling Ludmilla op 4 mei in Wilminktheater

Dat is de opera Ludmilla... die opera is vooral ook bijzonder om de context waarin die voorstelling ooit werd gespeeld. Dat was namelijk in 1944 in Kamp Westerbork. Sinds toen is-ie niet meer gespeeld.. tot twee jaar geleden. En aankomende dinsdagavond is de voorstelling dus ook online te zien bij het Wilminktheater.

Jelle Kort, raadslid GroenLinks in Enschede, over megaverlies Twente Airport

De gezamenlijke fracties van GroenLinks in Enschede en Zwolle – de Provincie – willen een grondige herijking van de visie voor Airport Twente, slash Technology Base. De groenen waren altijd al kritisch over de beoogde ontwikkelingen van de voormalige militaire luchthaven. Nu daar vorig jaar een recordverlies is geleden van maar liefst 1,6 miljoen euro, is het tijd de plannen grondig tegen het licht te houden, vinden zij.

Gedonder rond De Spinnerij; 'Er zijn nog te veel vraagtekens'

Vier dagen geleden werd Gerben van Straaten, baas van vastgoed-ontwikkelaar Walas, door de Ondernemerskamer geschorst en vervangen omdat hij miljoenen zou hebben weggesluisd via De Spinnerij in Enschede. Gistermiddag maakte Walas bekend dat Van Straaten ‘volkomen onverwacht’ is overleden. Een dramatische wending aan een verhaal dat al opmerkelijk was. Collega Ernst Bergboer schreef een analyse over de verkoop van die Spinnerij – van de gemeente Enschede – aan Walas in 2016/2017. Een partij die destijds al de wenkbrauwen deed fronzen.

Enschedeër meldde wifi-tracking-zaak bij privacywaakhond AP

Enschede krijgt een boete van 600.000 euro voor het toepassen van wifi-tracking. Een manier waarop de stad het aantal inwoners op een bepaalde plek op een bepaald moment kon tellen. Maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens ook een werkwijze waarmee de privacy van inwoners wordt geschaad.

Kinderen met autisme leren met robot

We gaan praten over sociale robot Zeno. UT-onderzoekers Daniel Davison en Bob Schadenberg vonden namelijk uit dat basisschoolkinderen geholpen zijn als ze leren sámen met Zeno. Ze deden beide onderzoek met de robot in verschillende contexten.

Missie volbracht voor Enschedeër Stefan Jacobs: "42 km is niet grappig"

Hij heeft het hem geflikt. Ondernemer Stefan Jacobs liep gisteren een hele marathon om geld binnen te halen voor Twentse ondernemers die financieel getroffen zijn door de coronacrisis. Samen met Aron Schilder en Marthijn Koorn liep hij in 4,5 uur de, iets meer dan, 42 kilometer uit. En nu heb ik vernomen dat het zwaar was. Heel zwaar.

Zelfs na overlijden zet Lotte van der Zee zich in tegen Loverboys

De oud Miss Teenager Universe nam in het jaar voor haar overlijden -twee jaar geleden- nog een video op als ambassadrice voor het meldpunt, nadat een mede-miss in de handen viel van Loverboys. Die video was vandaag op grote LED-schermen te zien in de binnenstad van Enschede. In haar voetsporen hielpen oud-hockeyvriendinnen en de ouders van Lotte om haar boodschap te verspreiden.

Privacy-advocaat over gevaar van nonchalance rondom datalekken

RTL Nieuws schrijft dat in een uitgelekte mail van Facebook naar hun Europese PR-medewerkers de PR-strategie van het bedrijf staat beschreven. Op korte termijn wil het bedrijf vooral zo min mogelijk op het lek ingaan, in de hoop dat de aandacht van publiek en media zal verslappen. Quote: "Het is belangrijk om te onthouden dat media-aandacht en gesprekken op sociale media geleidelijk zullen afnemen", zegt Facebook tegen zijn personeel. Het bedrijf houdt ook met percentages de mate van media-aandacht rond dergelijke schandalen bij.

Dorpsraad Boekelo en wethouder over buurtenergieplan

Dorpsraad Boekelo, Vereniging Behoud Twekkelo, Buurtkring Usselo en de gemeente Enschede hebben een intentieverklaring getekend: bewoners gaan profiteren van de plannen rond hernieuwbare energie en die plannen worden gezamenlijk gesmeed. Da’s, na jaren van verwoede discussies, een andere toon. Is het ook een doorbraak? We vragen het aan Jeroen Verhaak, voorzitter van de dorpsraad Boekelo.

Knuffelactie voor zieke Faelin

Studenten van Saxion steken hun armen uit de mouwen voor Faelin, een drie-jarig meisje met een zeldzame en levensgevaarlijke vorm van epilepsie. Maar er is hoop; Faelin krijgt namelijk de mogelijkheid voor een behandeling, al is dat niet zo makkelijk. De behandeling moet namelijk worden uitgevoerd in Amerika. Door knuffels te maken en te verkopen proberen de studenten van het Saxion een opbrengst op te halen zodat Faelin naar Amerika kan, in de hoop dat ze haar leven terugkrijgt zoals elk kind dat verdient.

Dirk Stemerding leidde gesprek over de Green New Deal en Twente

Had je nog niet van de Green New Deal gehoord, dan gaat het vast gebeuren. Wat die inhoudt en vooral ook wat-ie betekent voor Twente, daarover werd gisteravond gesproken tijdens een debat van Pakhuis Oost. Gespreksleider Dirk Stemerding is bij ons.

Voetbalclub Sparta Enschede viert 100 jarig jubileum

We gaan een feestje vieren, want voetbalclub Sparta uit Enschede bestaat vandaag precíes 100 jaar. Ik praat met verenigingsmanager Tom van Veen en met jubileumcommissielid Hans Haveman over de club, de geschiedenis en een feestjaar in coronatijd.

UT-docent economie over oneerlijke Super League

Future of Twente: De rol van vrouwen is cruciaal voor de Twentse toekomst.

De rol van vrouwen is cruciaal voor de Twentse toekomst. Regionaal vrouwelijk talent moet dan ook maximaal worden gestimuleerd en ingezet. Dat vindt Future of Twente, een samenwerkingsverband van tien ambitieuze vrouwen, een aantal bedrijven uit de regio en FC Twente. Vrijdag werd het initiatief officieel gelanceerd. In de Grolsch Veste. Future of Twente is namelijk meteen ook maar hoofdsponsor geworden van FC Twente Vrouwen.

Wilminktheater Enschede over Testen voor Toegang-voorstelling

Enschede wil Roze Zaterdag 2023 naar de stad halen

Advocaat ziet klassenjustitie door tekort sociaal advocaten

Eigenaar Dragonheart heeft alleen nog een webshop over

Tot eind vorig jaar waande je je op Erve 't Stroink in Enschede in de middeleeuwen. Sinds 2007 was dat namelijk het thuis van Dragonheart. Bekend van de roofvogelshows, ridderwinkel en middeleeuwse rollenspellen. Maar ik zei het al: WAS dat hun thuis. Want inmiddels is de publiekstrekker verdwenen en bestaat alleen de winkel nog, digitaal. En dat doet pijn in het hart van eigenaar Martin Kuyer, want er zit nogal een verhaal aan vast.

Voorzitter Batavierenrace over de editie van 2021

De Batavierenrace met deelname van honderden hardlopende studenten komt volgende week op 22, 23 en 24 april weer langs. Normaal gesproken beginnen de studenten in Nijmegen te lopen en komen ze uit op de atletiekbaan op de Universiteit Twente. Vorig en dit jaar gaat het onder invloed van corona heel anders.

Hengelose islamdeskundige over de ramadan

Op 13 april begint de negende maand van de islamitische maankalender. Wellicht doet dat nog geen belletje rinkelen.. Dat wordt waarschijnlijk beter als ik de naam van die maand noem. Die is namelijk beter bekend als: de ramadan. Veel niet-moslims associëren de maand met vasten, maar de ramadan is meer dan dat.

Moskeebestuurder over rechtszaak tegen raadsbesluit

De Enschedese gemeenteraad schoot in december het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuwe moskee aan de Kuipersdijk af. Een zoveelste teleurstelling voor het hoofdzakelijk Turkse bevolkingsdeel van de stad, dat al negen jaar pogingen waagt om ergens een nieuw gebedshuis te kunnen bouwen. Het bestuur van de moskee stapte onlangs naar de Raad van State om recht te halen.

Twentse koordirigent spreekt met Koningin Maxima

geen concerten, geen repetities en geen zang meer, al een hele tijd. Het publiek mist ‘t, maar ook de zangers en koren zelf hebben het te verduren. Marielle Effing uit Wierden geeft als dirigent leiding aan meerdere koren in Overijssel .. om haar en haar koren een hart onder de riem te steken had ze gister wel een heel bijzonder gesprek, namelijk.. Met Koningin Maxima!

Raadslid waarschuwt voor gezondheidsrisico’s windmolens

Terwijl de geesten van de Twentenaren rijp worden gemaakt voor de plaatsing van tientallen windmolens, omdat we die opdracht nu eenmaal hebben en volgens Louis Koopmans -opperhoofd van de Regionale Energie Strategie – die ook verplicht moeten uitvoeren, vecht VVD-raadslid Joost Nijhuis tegen de komst van die vermaledijde verstoorders van ons landschap en nu ook onze gezondheid. Vraag is of hij nog veel te makken heeft en zich niet opstelt als een soort Don Quichotte, die ook tegen windmolens vocht.

Errol Herder wil Hengelose basisschooljeugd laten bewegen in meivakantie

Door de coronamaatregelen zijn we minder gaan bewegen. In 2019 waren er wekelijks zo'n 10,4 miljoen Nederlanders aan het sporten, dat zijn er nu nog zo'n 8,7 miljoen. Vooral jonge kinderen scoren slecht. En door minder te bewegen, holt ook hun mentale gezondheid achteruit. Errol Herder weet daar alles van hen. Hij is niet alleen leerkracht aan een basisschool in Enschede, maar verzorgt ook gymlessen bij de Hengelose Gymnastiek Vereniging. Hij wil de Hengelose jeugd in de meivakantie massaal in beweging krijgen.

Wethouder Jeroen Diepemaat over (niet-)legaal kamerverhuur in Enschede

NN Mission Marathon: 'Beste atleten van de wereld naar Enschede'

Ineens was daar gisteravond bijzonder sportnieuws voor Twente: de NN Mission Marathon wordt dit jaar niet gelopen in Hamburg, maar... in Enschede. En da’s niet zomaar een marathon; ‘s werelds allerbeste marathonloper van het moment, Eliud Kipchoge, zal aan de start verschijnen; 70 lopers uit de absolute wereldtop zullen er een gooi doen naar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Japan deze zomer. Wanneer: 18 april, de dag dat eigenlijk de Enschede Marathon zou zijn. Dat ging niet door, maar nu speelt de organisatie een belangrijke rol in de organisatie van de NN Mission Marathon.

Projectleider Fietsstad Enschede over gratis snelle fietsen

Enschede vs Oldenzaal in NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK tegelwippen is weer van start gegaan. Gemeenten in het hele land gaan de uitdaging aan om de meeste (tuin)tegels te verwisselen voor groen. De wedstrijd is bedacht om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Dit jaar is extra speciaal, er is namelijk een onderlinge strijd tussen Enschede en Oldenzaal.

Ben Coelman over Bachs Matthäus-Passion in mini-docu 'Aus Liebe'

Voor sommigen is het iets dat ze geen jaar willen missen rond de paastijd: de Matthäus Passion. Nou zullen die mensen ongetwijfeld weten waar ze eigenlijk naar luisteren. Maar er is ook een groep die er ooit wel eens van heeft gehoord, maar eigenlijk niet echt een idee hebben. En er is een groep die er nog nooit van heeft gehoord. Waar hoor jij bij?

Wibout Dragt: 'Leden TVO hebben massaal voor nieuwbouw en dus leefbaarheid Beckum gestemd'

Een belangrijke horde richting nieuwbouw in Beckum is maandagavond genomen. De leden van omnisportclub TVO hebben massaal vóór verkoop van veld 3 aan de gemeente Hengelo gestemd. Op die kavel moeten 17 woningen verrijzen, waaronder 7 starterswoningen. Met name die laatste zijn essentieel voor de leefbaarheid van het kerkdorp. In de studio Wibout Dragt, vice-voorzitter van de Stichting Samen Bouwen aan Beckum.

Cliënt Twentse zorgcentra over Wereld Autismedag

Mocht je vandaag een blauw belicht gebouw zien.. Dat is om aandacht te vragen voor autisme. Het is vandaag namelijk Wereld Autismedag.. Ook op Bij de Twentse zorgcentra is er vandaag genoeg aandacht voor deze speciale dag. Bij ons in de studio is iemand die dagelijks te maken heeft met ADHD en autisme, want hij heeft het zelf: Thijs Fleer.

Wethouder Hengelo over nieuw marktplein

Het marktplein in Hengelo gaat definitief op de schop. Woensdag stemde de gemeenteraad vrijwel unaniem in met het plan dat de afgelopen maanden in samenwerking met inwoners tot stand is gekomen. Een historisch besluit, want het wederopbouwplein ondergaat een totale gedaantewisseling.

CDA-raadslid over onrust rondom growshops in Enschede

De winkeliers in de binnenstad van Enschede maken zich grote zorgen over de toename van growshops. Dat zijn winkels die producten voor wietteelt verkopen. Enschede telt er nu 17 volgens winkeliersvereniging Winkelhart Enschede en als het aan hen ligt blijft het daarbij. Ze schreven in november al een brief aan de gemeenteraad, maar vonden geen gehoor. Nu brengt het Enschedees CDA-raadslid Mart van Lagen deze brief opnieuw aan het licht.

Assistent professor UT vindt slimme oplossingen voor gehandicapten

‘We gaan het maken’. Dat is de titel van een televisieprogramma waarin vijf uitvinders – slash – knappe koppen van de UT slimme oplossingen zoeken voor mensen met een handicap. Het BNN/VARA-programma startte begin deze maand. De laatste van de vier afleveringen werd vorige week uitgezonden.

Eddy van Hijum (CDA-gedeputeerde Overijssel) over positie Pieter Omtzigt

Een bijzondere steunbetuiging voor Enschedeër Pieter Omtzigt zondag in Enschede. Het Tweede Kamerlid kwam de afgelopen tijd herhaaldelijk in het nieuws. De eigen partijtop zou met hem in de maag zitten, en afgelopen donderdag werd de zinsnede ‘Positie Omtzigt, functie elders’ op papieren van de verkenners gezien. Alsof ze het kritische kamerlid liever kwijt dan rijk zijn. Voor 300 mensen was dat genoeg reden om als protest mee te lopen in een mars in het centrum van Enschede. Ook vanuit de Overijsselse gelederen van het CDA verscheen een steunverklaring voor Pieter Omtzigt. Mede ondertekend door gedeputeerde Eddy van Hijum.

UT-promovenda: Virtual Reality helpt forensisch psychiatrische patiënt

Technologie kan forensisch psychiatrische patiënten enorm helpen om van hun problemen af te komen. Die patiënten laten agressief of seksueel grensoverschrijdend gedrag zien en hebben tegelijkertijd een psychische aandoening. Hun behandeling zou erg geholpen zijn met technologieën als Virtual Reality en mobiele apps. Dat concludeert Hanneke Kip na haar promotie-onderzoek aan de Universiteit Twente.

In de bres voor Twentse ondernemers: "De Twentse economie in stand houden"

Stefan Jacobs uit Enschede gaat zich inzetten voor Twentse ondernemers die financieel geraakt worden door de coronacrisis. Met het lopen van een hele marathon hoopt hij genoeg geld binnen te halen om vijf tot twintig ondernemers te helpen. De teller staat momenteel op ruim tweeduizend euro, maar hij hoopt dat dat bedrag de komende weken nog oploopt: "het zou heel gaaf zijn als wij tienduizend euro bij elkaar kunnen sprokkelen."

Carine van AdoptIDee Haaksbergen over koppeling kinderen aan bedrijven

'Hoe jonger, hoe creatiever'. Dat is de gedachte achter het concept AdoptIDee. Kinderen denken veel makkelijker out of the box, dan volwassenen, die vanaf een bepaalde leeftijd 'terminaal serieus' genoemd kunnen worden. Woorden die wij niet hebben bedacht, maar afkomstig zijn van de mensen achter AdoptIDee, dat de creatieve geest van basisschoolleerlingen verbindt met innovatieve ondernemers uit de regio, om te beginnen in Haaksbergen.

ZGT-chirurg Claassen trots op predikaat, maar ‘het echte werk begin nu pas’

Ziekenhuis ZGT kreeg deze week de status ‘topklinisch ziekenhuis’ en mag nu deel uitmaken van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. ZGT, met vestigingen in Hengelo en Almelo, is dolblij met de erkenning. Naar eigen zeggen treedt het nu toe tot de ‘eredivisie van Nederlandse ziekenhuizen’. Ad Claassen, chirurg en voorzitter van de Coöperatie Medisch Specialisten bij ZGT, legt in 1Twente Vandaag uit wat deze promotie inhoudt en dat het nog maar een begin is.

Prya Rampersad hoopt via EO-programma aan donornier te komen

Vorig jaar zomer trad de nieuwe Donorwet in werking. Iedereen is donor, tenzij... Komen hierdoor meer organen beschikbaar? En zorgt dit voor kortere wachtlijsten? De Hengelose Prya Rampersad leeft al jaren zonder nieren, moet dagelijks dialyseren en wil dolgraag een donornier. Daarom meldde ze zich aan voor het EO-programma 'De 100: wachten op een donor'. Daarin worden 100 mensen gevolgd die een donororgaan zoeken.

Rijksmuseum Twenthe behoudt meesterwerk na miljoenenroof

In 2018 dacht het museum in Enschede 2,6 miljoen euro over te maken naar Dickinson om dít meesterwerk van landschapsschilder John Constable te kopen, maar in werkelijkheid gingen die miljoenen naar een hacker in Hong Kong. Rijksmuseum vond: wij hebben betaald, dus het schilderij is van ons. Maar Dickinson had die betaling dus nooit ontvangen. Meer dan twee jaar vechten en meer dan vierduizend mailtjes volgden, maar... die zijn uiteindelijk niet voor niets geweest. Er is nu een deal; het schilderij blijft definitief in Enschede!

Windmolens in Boekelo 'Mensen willen wel hun steentje bijdragen'

Inwoners van Enschede West, Usselo en Boekelo vragen met een petitie aandacht voor hun bezwaren tegen windmolenjoekels in hun omgeving. Twee en half keer de Alphatoren – da’s inderdaad best hoog... In vier dagen tijd haalden ze achthonderd tegen-handtekeningen op. BurgerBelangen-raadslid Barry Overink stelde er vragen over aan het college.

Coördinator EnschedeLAB over cultuursteun corona

Meestal komt Enschede er karig van af, maar soms bedeelt het rijk de stad bijna uitbundig. In dit geval: bijna 3 miljoen euro voor de noodlijdende culturele sector. Maar: wie behoren daartoe? Hoe vind je die makers die hun kop niet of nog maar net boven water kunnen houden? Hoeveel zijn dat er, waar zitten ze en weten ze hier van?

Gladjakker Bram Agterbos speelt hoofdrol in bioscoopfilm One of Us

Bram Agterbos is vooral bekend als één van De Gladjakkers, waarmee hij grappige Twentse sketches maakt voor het gelijknamige YouTube-kanaal. Deze zomer gaat hij een nieuw avontuur aan. De Oldenzaler heeft een hoofdrol te pakken in de bioscoopfilm ‘One Of Us’.

Wasbare luiers Jeffrey Scholten vallen in de smaak bij 'dragon' Shawn Harris

Het is de Hengelose ondernemer Jeffrey Scholten gelukt om een investering los te peuteren bij de investeerders van de Dragons' Den om zijn wasbare luiers verder in de markt te zetten. Scholten, eigenaar van Kidzstore en HappyBear Diapers, was donderdag te zien in het gelijknamige televisieprogramma op NPO1, waarin startende ondernemers de kans krijgen om hun ideeën te pitchen bij vijf succesvolle en in Nederland actieve zakenmensen. Vrijdag 19 maart was hij te gast in 1Twente Vandaag.

Arjan Brouwer en Thomas van der Meer over winst FvD en Volt in Enschede

We zijn jarig: 1Twente Vandaag bestaat één jaar

1Twente bestaat vandaag (17 maart 2021) 1 jaar!

Journalist RTV Oost over podcast ‘De Keuze’

Wat is de energiecoöperatie Enschede Energie?

Ze schieten als paddestoeltjes uit de grond: overal in het land trekken inwoners gezamenlijke projecten van de grond om energie op te wekken. Ze kopen samen een windmolen of leggen zonneparken aan. Niet commercieel, de opbrengst is voor die inwoners zelf. In Enschede timmert Enschede Energie aan de weg, al een jaar of vijf. En het begint serious bussiness te worden...

Lid weidevogelwerkgroep over het eerste kievitsei van het jaar

Het eerste kievitsei van Overijssel werd afgelopen zaterdag gevonden in Kampen. Met de vondst is nu ook in onze provincie het weidevogelseizoen begonnen. In het algemeen is de Kievitsei-jacht in Nederland vooral in Friesland een populair fenomeen, maar het aantal kieviten daalt. Bij ons zit Jelle van der Meulen, lid van de weidevogelwerkgroep.

Topkok over groeituin met ‘vergeten’ groenten in Enschede

Enschede krijgt een speciale moestuin met 'vergeten’ groenten. Bij ons is topchef Emiel Kwekkeboom, van restaurant Jo-Enn in Enschede. Hij is één van de initiatiefnemers van 'De Enschedese groeituin', zoals de tuin vorige week werd gedoopt.

Stichting Jongerenhuisvesting Twente loofde een prijs uit voor huurders met de beste ideeën

Stichting Jongerenhuisvesting Twente loofde een prijs uit voor de huurders met de beste ideeën om met kleine aanpassingen duurzamer te leven en te wonen. Sybren Merkus, bouwkundestudent en huurder bij de stichting, won de eerste prijs, die live in het programma werd uitgereikt.

DJ Jelmex steekt jeugd hart onder de riem met livestream

Om jongeren een hart onder de riem te steken in deze lastige tijd heeft de gemeente Hengelo samen met Metropool en DJ Jelmex een livestream op touw gezet die zaterdag 13 maart 's avonds mee te beleven is vanuit de luie stoel. Jelmer Boersma (13) schuift aan en vertelt meer over deze bijzondere livestream.

Plannen voor windmolens en zonneparken gemaakt

49 windmolens, 580 voetbalvelden aan zonnepanelen op land en nog eens 304 voetbalvelden aan zonnepanelen op daken. Dat is het voorlopige ontwerp om duurzaam energie op te wekken in Twente. De stuurgroep Regionale energiestrategie is verantwoordelijk voor het Twentse plan. Voorzitter van die stuurgroep is Louis Koopman. 

Dolf Ruesink over zijn ervaringen met politieke kopstukken

We zitten een week voor de Tweede Kamerverkiezingen. De campagne draait op volle toeren, we zien de lijsttrekkers vaker dan onze eigen gezinsleden en bij 1Twente zat elke week wel een kandidaat uit de regio in de uitzending. Dan hoor je natuurlijk alleen wat zij willen dat wij horen, maar .. wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen?! Oud-journalist Dolf Ruesink weet er alles van.

EK-goud voor Marit Dopheide

Na een bloedstollende race werd atlete Marit Dopheide uit Enschede gisteren Europees kampioen op de 4x400 meter estafette indoor. In de studio zit Harry Dost, werkzaam bij AC Tion en ziet Marit Dopheide zo nu en dan nog gebruik maken van de atletiekbaan in Enschede.

Jan Paalman over 2Doc 'De Waarheid' (over de Vuurwerkramp)

“De Waarheid”. Zo luidt de titel van de documentaire over de vuurwerkramp van Pieter Fleury, die vrijdagavond werd uitgezonden. Oud-inspecteur Jan Paalman van het Tolteam vindt het verhaal in de docu echter niet De Waarheid, maar: “de Halve Waarheid”.

Ton Andringa over Twentse buurtbussen

Vanaf morgen gaan de meeste buurtbussen in Twente weer rijden, na een gedwongen 'coronapauze'. In de studio de secretaris van Buurtbus Boekelo, Ton Andringa, die zelf ook regelmatig achter het stuur van de bus te vinden is.

HokjesHoppers Emma en Nine willen jongeren laten stemmen

Zwerfvuilinzamelingsgoeroe over het succes van zijn app 'Helemaal Groen'

Enschedees raadslid ontvangt internationale vrouwenaward

Het Women Economic Forum stimuleert gesprek, gemeenschap, verbinding en samenwerking tussen vrouwen, wereldwijd. Dat ecosysteem van uitwisseling en zusterschap wakkert het vlammetje aan en is een inspiratiebron van en voor meer ondernemerschap en leiderschap en versterkt de economische positie en invloed van vrouwen uit alle windstreken en levensovertuigingen.

Bestuurslid WOON Twente over scheef woonbeleid

Journalisten schreven boek over ‘Kwartetmoord’ in Enschede

13 november 2018 worden er 4 mensen vermoord in een growshop in Enschede. Twente was in shock. Een jaar later worden een vader en zijn twee zoons veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De journalisten Jan Colijn en Tom Meerbeek schreven er een boek over dat de toepasselijke naam Kwartetmoord meekreeg.

11.949 Enschedeërs bestelden al gratis energiebesparende producten

Leegstand in Enschedese binnenstad valt nog mee

America Today vertrekt uit de Enschedese Marktstraat. Zara Home is al weg. Maar voor het overige valt het nog erg mee met de leegstand. Maar het water staat veel ondernemers wel degelijk aan de lippen en de overheidssteun verhult vooralsnog veel leed. Binnenstadmanager Duco Hoek smeert knersende lagers zo goed hij kan, maar realiseert zich dat meer leegstand en omvallende ondernemers heel waarschijnlijk zijn.

Hendrik Jan Bökkers gaat door met boerenrockband Bökkers

Oud-boswachter over voor- en nadelen van vroeg ingetreden voorjaar

Het Lichtatelier hangt aan een zijden draadje

Het licht dreigt te doven voor het Lichtatelier in Enschede. De winkel zit in een pand waarvoor in principe gewoon huur betaald moet worden, en de vrijwilligers die er aan het werk zijn maken gebruik van gas, water en licht dat betaald moet worden. Maar inkomsten zijn er niet. En voor steun van de landelijke overheid komt de stichting niet in aanmerking. Dat zegt bestuurslid Ronald van Dorland.. Hij slaat nu alarm.

Jeroen Hatenboer kreeg als wethouder veel met agressie te maken

Agressie, bedreigingen, geweld - het lijken steeds normalere omgangsvormen te worden. Zelfs ambulancepersoneel wordt getraind om ermee om te gaan. Gisteren zond de NPO een 2Doc-film uit waarin onder andere Jurgen van Houdt, wethouder in Enschede, vertelt over ervaringen die hij had rond de mogelijke komst van een AZC. Want ook voor bestuurders is het onderhand onderdeel van hun ambt.

Lijstduwer van de Piratenpartij over privacyveiligheid

Afgelopen zaterdag was het Cyber Saturday en dat was reden genoeg voor Hackerspace TkkrLab Enschede, om workshops te geven over hoe jij veilig omgaat met je privacy. Maar hoe zit dat nou in de praktijk.. Hoe goed of hoe slecht is onze persoonlijke informatie eigenlijk vindbaar? En welke rol speelt sociale media hierin? We vroegen het aan Dave Borghuis, oprichter van Hackerspace TkkrLab Enschede.

Zwangerschapsdocent Annette is een hit op TikTok

Waarom zijn de meeste bevallingen 's avonds? En hoe lang kun je de anticonceptiepil gebruiken? Dit is een kleine greep uit de vragen die zwangerschapsdocent Annette Mijnheer krijgt op TikTok. De video's van de Twekkelose worden honderdduizenden keren bekeken.

Twentse wielrenner in Belgische dienst over de start van het wielerseizoen

Het wielerseizoen is officieel al begonnen, maar voor veel mensen begint het seizoen pas écht met de Omloop het Nieuwsblad, op zondag 27 februari. Die Vlaamse voorjaarsklassieker geldt als de aftrap van het klassiekerseizoen. Iemand die dit voorjaar een rol van betekenis wil gaan spelen in deze wedstrijden is Maurits Lammertink. De in Enter geboren renner is nu aan de lijn vanuit zijn trainingskamp in het zonovergoten Spanje.

In memoriam Jan Mans: 'De vuurwerkramp heeft hem groot gemaakt'

Een charmante man die dicht bij de mensen stond en onder druk “uitzonderlijk goed functioneerde”. Zo beschrijft oud-wethouder Dick Buursink Jan Mans die zijn hoogtepunt als burgemeester tijdens de vuurwerkramp beleefde. Mans overleed donderdagavond op 80-jarige leeftijd aan kanker.

Brownies & Downies is nooit open gegaan, maar hoe gaat het nu?

Bandenrecycler Doornberg wel of niet naar Enschede?

Recyclebedrijf Doornberg moet weg uit Almen, Gelderland, en heeft toestemming gevraagd om neer te strijken aan de Enschedese Binnenhaven. De gemeente ziet vooralsnog geen direct bezwaar, maar raadsleden denken daar anders over. Doornberg maalt banden tot rubber korrels. Dat leidt tot herrie, uitstoot van schadelijke stoffen en milieuschade, zo vrezen critici.

1 miljoen euro voor stenen of makers?

Enschede kreeg 3 miljoen los van het rijk voor de noodlijdende culturele sector in de stad. Het college heeft een voorstel gedaan over de besteding daarvan. Over 1 miljoen wordt nu gesteggeld. Het college wil een financiële injectie voor de plannen met het Muziekkwartier. ‘Nee!’ zegt onder andere GroenLinks raadslid Marianne Schouten - ‘dit is noodgeld, dat moet naar waar de nood is – dat zijn de makers en artiesten.’

Gruwelijke moorden op dier en mens: Jan Colijn schrijft er een boek over

Net na de millenniumwisseling houden gruwelijke moorden op dier en mens deze regio in zijn greep. Een voormalig tbs-patiënt blijkt op afschuwelijke wijze tientallen dieren toe takelen. De dieren werden bijvoorbeeld geprikt met een mes, of geslachtsdelen weren weggesneden en mee naar huis genomen... Later wordt ook nog duidelijk dat de man verantwoordelijk is voor een moord en drie pogingen daartoe. Deze “Beul van Twente” wordt uiteindelijk verraden door een blauw stukje plakband. Het is een geschiedenis die aan bod komt in de bundel 'Georganiseerde Misdaad in de Lage Landen'. Auteur is de Twentse auteur Jan Colijn.

Huisarts zag patiënt overlijden na vaccinatie ‘Je moet het heel serieus nemen’

Het corona-vaccinatieprogramma is onder grote druk tot stand gekomen en meer politiek gedreven dan wetenschappelijk verantwoord. Dat vindt Bart van Tienen, huisarts in Enschede. Afgelopen dinsdag overleed een patiënt van hem, na vaccinatie met het Moderna-vaccin. Een oudere, maar gezonde patiënt. Van Tienen had al vragen, en die zijn er niet minder op geworden.

Jazzpodium de Tor bestaat 50 jaar, maar het feest laat nog op zich wachten

Jazzpodium de Tor had zich het 50e jubileumjaar wel anders voorgesteld. Het moest een jaar worden met bijzondere concerten en feestelijke evenementen om te vieren dat Jazzpodium de Tor al een halve eeuw “the place to be” is, als het gaat om jazz van wereldklasse in een ongedwongen ambiance. De plannen lagen klaar, de afspraken waren gemaakt... en toen kwam corona...

Debacle voor het Solar Team Twente: World Solar Challenge gaat niet door

Slecht nieuws voor het Solar Team Twente. De Bridgestone World Solar Challenge in Australië aankomende oktober gaat niet door. Dat betekent dat het nieuw samengestelde team zich niet kan voorbereiden op het wereldkampioenschap. Een flinke domper voor de 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente...

Kun je teveel raadsvragen stellen? Nee, vindt Leo Janssen

Hengelose schrijver Frank Krake brengt 'De laatste getuige' wereldwijd uit

In 1Twente Vandaag spraken we met Hengelose schrijver Frank Krake over het opnieuw uitbrengen van zijn boek 'De laatste getuige'. Dit boek zal wereldwijd in 85 verschillende landen te koop zijn.

BONUS: Arjan Kampman over het spanningsveld tussen Haagse wetten en de behoefte aan lokaal maatwerk

De principes achter sociale wetten deugen niet, stelt wethouder Arjan Kampman. Die wetten gaan uit van wantrouwen, en dat staat haaks op wat de Enschedese coalitie voorstaat. De spanning tussen Haags en lokaal beleid is ingebakken - Kampman wist waar hij aan begon. In dit gesprek benoemt hij een aantal van de dilemma's die daaruit voortvloeien en duidt hij zijn eigen positie.

'Duitse Hengeloër' Jorn Winkelhorst over het OKT in Rotterdam

Een ‘klein wonder’ en een ‘minimale kans’. Zo omschrijft waterpoloër Jorn Winkelhorst de waarschijnlijkheid dat het Nederlandse team zich volgende week gaat kwalificeren voor de Olympische Spelen komende zomer – áls de spelen doorgaan natuurlijk. Dat de Hengeloër zelf van de partij is op het Olympisch Kwalificatie Toernooi. We spraken hem in 1Twente Vandaag

PvdA bestaat 75 jaar

In 1Twente Vandaag spraken we met Dick Buursink over het 75 jarig bestaan van de PvdA in Enschede.