20200903 1 TWENTE COENKRUKKERT 23

1Twente Vandaag Uitgelicht

Elke dag vind je hier de beste fragmenten uit de uitzending van 1Twente Vandaag

Niels Veurink

Afleveringen

>>> Wethouder Jeroen Diepemaat over (niet-)legaal kamerverhuur in Enschede

NN Mission Marathon: 'Beste atleten van de wereld naar Enschede'

Ineens was daar gisteravond bijzonder sportnieuws voor Twente: de NN Mission Marathon wordt dit jaar niet gelopen in Hamburg, maar... in Enschede. En da’s niet zomaar een marathon; ‘s werelds allerbeste marathonloper van het moment, Eliud Kipchoge, zal aan de start verschijnen; 70 lopers uit de absolute wereldtop zullen er een gooi doen naar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Japan deze zomer. Wanneer: 18 april, de dag dat eigenlijk de Enschede Marathon zou zijn. Dat ging niet door, maar nu speelt de organisatie een belangrijke rol in de organisatie van de NN Mission Marathon.

Projectleider Fietsstad Enschede over gratis snelle fietsen

Enschede vs Oldenzaal in NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK tegelwippen is weer van start gegaan. Gemeenten in het hele land gaan de uitdaging aan om de meeste (tuin)tegels te verwisselen voor groen. De wedstrijd is bedacht om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Dit jaar is extra speciaal, er is namelijk een onderlinge strijd tussen Enschede en Oldenzaal.

Ben Coelman over Bachs Matthäus-Passion in mini-docu 'Aus Liebe'

Voor sommigen is het iets dat ze geen jaar willen missen rond de paastijd: de Matthäus Passion. Nou zullen die mensen ongetwijfeld weten waar ze eigenlijk naar luisteren. Maar er is ook een groep die er ooit wel eens van heeft gehoord, maar eigenlijk niet echt een idee hebben. En er is een groep die er nog nooit van heeft gehoord. Waar hoor jij bij?

Wibout Dragt: 'Leden TVO hebben massaal voor nieuwbouw en dus leefbaarheid Beckum gestemd'

Een belangrijke horde richting nieuwbouw in Beckum is maandagavond genomen. De leden van omnisportclub TVO hebben massaal vóór verkoop van veld 3 aan de gemeente Hengelo gestemd. Op die kavel moeten 17 woningen verrijzen, waaronder 7 starterswoningen. Met name die laatste zijn essentieel voor de leefbaarheid van het kerkdorp. In de studio Wibout Dragt, vice-voorzitter van de Stichting Samen Bouwen aan Beckum.

Cliënt Twentse zorgcentra over Wereld Autismedag

Mocht je vandaag een blauw belicht gebouw zien.. Dat is om aandacht te vragen voor autisme. Het is vandaag namelijk Wereld Autismedag.. Ook op Bij de Twentse zorgcentra is er vandaag genoeg aandacht voor deze speciale dag. Bij ons in de studio is iemand die dagelijks te maken heeft met ADHD en autisme, want hij heeft het zelf: Thijs Fleer.

Wethouder Hengelo over nieuw marktplein

Het marktplein in Hengelo gaat definitief op de schop. Woensdag stemde de gemeenteraad vrijwel unaniem in met het plan dat de afgelopen maanden in samenwerking met inwoners tot stand is gekomen. Een historisch besluit, want het wederopbouwplein ondergaat een totale gedaantewisseling.

CDA-raadslid over onrust rondom growshops in Enschede

De winkeliers in de binnenstad van Enschede maken zich grote zorgen over de toename van growshops. Dat zijn winkels die producten voor wietteelt verkopen. Enschede telt er nu 17 volgens winkeliersvereniging Winkelhart Enschede en als het aan hen ligt blijft het daarbij. Ze schreven in november al een brief aan de gemeenteraad, maar vonden geen gehoor. Nu brengt het Enschedees CDA-raadslid Mart van Lagen deze brief opnieuw aan het licht.

Assistent professor UT vindt slimme oplossingen voor gehandicapten

‘We gaan het maken’. Dat is de titel van een televisieprogramma waarin vijf uitvinders – slash – knappe koppen van de UT slimme oplossingen zoeken voor mensen met een handicap. Het BNN/VARA-programma startte begin deze maand. De laatste van de vier afleveringen werd vorige week uitgezonden.

Eddy van Hijum (CDA-gedeputeerde Overijssel) over positie Pieter Omtzigt

Een bijzondere steunbetuiging voor Enschedeër Pieter Omtzigt zondag in Enschede. Het Tweede Kamerlid kwam de afgelopen tijd herhaaldelijk in het nieuws. De eigen partijtop zou met hem in de maag zitten, en afgelopen donderdag werd de zinsnede ‘Positie Omtzigt, functie elders’ op papieren van de verkenners gezien. Alsof ze het kritische kamerlid liever kwijt dan rijk zijn. Voor 300 mensen was dat genoeg reden om als protest mee te lopen in een mars in het centrum van Enschede. Ook vanuit de Overijsselse gelederen van het CDA verscheen een steunverklaring voor Pieter Omtzigt. Mede ondertekend door gedeputeerde Eddy van Hijum.

UT-promovenda: Virtual Reality helpt forensisch psychiatrische patiënt

Technologie kan forensisch psychiatrische patiënten enorm helpen om van hun problemen af te komen. Die patiënten laten agressief of seksueel grensoverschrijdend gedrag zien en hebben tegelijkertijd een psychische aandoening. Hun behandeling zou erg geholpen zijn met technologieën als Virtual Reality en mobiele apps. Dat concludeert Hanneke Kip na haar promotie-onderzoek aan de Universiteit Twente.

In de bres voor Twentse ondernemers: "De Twentse economie in stand houden"

Stefan Jacobs uit Enschede gaat zich inzetten voor Twentse ondernemers die financieel geraakt worden door de coronacrisis. Met het lopen van een hele marathon hoopt hij genoeg geld binnen te halen om vijf tot twintig ondernemers te helpen. De teller staat momenteel op ruim tweeduizend euro, maar hij hoopt dat dat bedrag de komende weken nog oploopt: "het zou heel gaaf zijn als wij tienduizend euro bij elkaar kunnen sprokkelen."

Carine van AdoptIDee Haaksbergen over koppeling kinderen aan bedrijven

'Hoe jonger, hoe creatiever'. Dat is de gedachte achter het concept AdoptIDee. Kinderen denken veel makkelijker out of the box, dan volwassenen, die vanaf een bepaalde leeftijd 'terminaal serieus' genoemd kunnen worden. Woorden die wij niet hebben bedacht, maar afkomstig zijn van de mensen achter AdoptIDee, dat de creatieve geest van basisschoolleerlingen verbindt met innovatieve ondernemers uit de regio, om te beginnen in Haaksbergen.

ZGT-chirurg Claassen trots op predikaat, maar ‘het echte werk begin nu pas’

Ziekenhuis ZGT kreeg deze week de status ‘topklinisch ziekenhuis’ en mag nu deel uitmaken van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. ZGT, met vestigingen in Hengelo en Almelo, is dolblij met de erkenning. Naar eigen zeggen treedt het nu toe tot de ‘eredivisie van Nederlandse ziekenhuizen’. Ad Claassen, chirurg en voorzitter van de Coöperatie Medisch Specialisten bij ZGT, legt in 1Twente Vandaag uit wat deze promotie inhoudt en dat het nog maar een begin is.

Prya Rampersad hoopt via EO-programma aan donornier te komen

Vorig jaar zomer trad de nieuwe Donorwet in werking. Iedereen is donor, tenzij... Komen hierdoor meer organen beschikbaar? En zorgt dit voor kortere wachtlijsten? De Hengelose Prya Rampersad leeft al jaren zonder nieren, moet dagelijks dialyseren en wil dolgraag een donornier. Daarom meldde ze zich aan voor het EO-programma 'De 100: wachten op een donor'. Daarin worden 100 mensen gevolgd die een donororgaan zoeken.

Rijksmuseum Twenthe behoudt meesterwerk na miljoenenroof

In 2018 dacht het museum in Enschede 2,6 miljoen euro over te maken naar Dickinson om dít meesterwerk van landschapsschilder John Constable te kopen, maar in werkelijkheid gingen die miljoenen naar een hacker in Hong Kong. Rijksmuseum vond: wij hebben betaald, dus het schilderij is van ons. Maar Dickinson had die betaling dus nooit ontvangen. Meer dan twee jaar vechten en meer dan vierduizend mailtjes volgden, maar... die zijn uiteindelijk niet voor niets geweest. Er is nu een deal; het schilderij blijft definitief in Enschede!

Windmolens in Boekelo 'Mensen willen wel hun steentje bijdragen'

Inwoners van Enschede West, Usselo en Boekelo vragen met een petitie aandacht voor hun bezwaren tegen windmolenjoekels in hun omgeving. Twee en half keer de Alphatoren – da’s inderdaad best hoog... In vier dagen tijd haalden ze achthonderd tegen-handtekeningen op. BurgerBelangen-raadslid Barry Overink stelde er vragen over aan het college.

Coördinator EnschedeLAB over cultuursteun corona

Meestal komt Enschede er karig van af, maar soms bedeelt het rijk de stad bijna uitbundig. In dit geval: bijna 3 miljoen euro voor de noodlijdende culturele sector. Maar: wie behoren daartoe? Hoe vind je die makers die hun kop niet of nog maar net boven water kunnen houden? Hoeveel zijn dat er, waar zitten ze en weten ze hier van?

Gladjakker Bram Agterbos speelt hoofdrol in bioscoopfilm One of Us

Bram Agterbos is vooral bekend als één van De Gladjakkers, waarmee hij grappige Twentse sketches maakt voor het gelijknamige YouTube-kanaal. Deze zomer gaat hij een nieuw avontuur aan. De Oldenzaler heeft een hoofdrol te pakken in de bioscoopfilm ‘One Of Us’.

Wasbare luiers Jeffrey Scholten vallen in de smaak bij 'dragon' Shawn Harris

Het is de Hengelose ondernemer Jeffrey Scholten gelukt om een investering los te peuteren bij de investeerders van de Dragons' Den om zijn wasbare luiers verder in de markt te zetten. Scholten, eigenaar van Kidzstore en HappyBear Diapers, was donderdag te zien in het gelijknamige televisieprogramma op NPO1, waarin startende ondernemers de kans krijgen om hun ideeën te pitchen bij vijf succesvolle en in Nederland actieve zakenmensen. Vrijdag 19 maart was hij te gast in 1Twente Vandaag.

Arjan Brouwer en Thomas van der Meer over winst FvD en Volt in Enschede

We zijn jarig: 1Twente Vandaag bestaat één jaar

1Twente bestaat vandaag (17 maart 2021) 1 jaar!

Journalist RTV Oost over podcast ‘De Keuze’

Wat is de energiecoöperatie Enschede Energie?

Ze schieten als paddestoeltjes uit de grond: overal in het land trekken inwoners gezamenlijke projecten van de grond om energie op te wekken. Ze kopen samen een windmolen of leggen zonneparken aan. Niet commercieel, de opbrengst is voor die inwoners zelf. In Enschede timmert Enschede Energie aan de weg, al een jaar of vijf. En het begint serious bussiness te worden...

Lid weidevogelwerkgroep over het eerste kievitsei van het jaar

Het eerste kievitsei van Overijssel werd afgelopen zaterdag gevonden in Kampen. Met de vondst is nu ook in onze provincie het weidevogelseizoen begonnen. In het algemeen is de Kievitsei-jacht in Nederland vooral in Friesland een populair fenomeen, maar het aantal kieviten daalt. Bij ons zit Jelle van der Meulen, lid van de weidevogelwerkgroep.

Topkok over groeituin met ‘vergeten’ groenten in Enschede

Enschede krijgt een speciale moestuin met 'vergeten’ groenten. Bij ons is topchef Emiel Kwekkeboom, van restaurant Jo-Enn in Enschede. Hij is één van de initiatiefnemers van 'De Enschedese groeituin', zoals de tuin vorige week werd gedoopt.

Stichting Jongerenhuisvesting Twente loofde een prijs uit voor huurders met de beste ideeën

Stichting Jongerenhuisvesting Twente loofde een prijs uit voor de huurders met de beste ideeën om met kleine aanpassingen duurzamer te leven en te wonen. Sybren Merkus, bouwkundestudent en huurder bij de stichting, won de eerste prijs, die live in het programma werd uitgereikt.

DJ Jelmex steekt jeugd hart onder de riem met livestream

Om jongeren een hart onder de riem te steken in deze lastige tijd heeft de gemeente Hengelo samen met Metropool en DJ Jelmex een livestream op touw gezet die zaterdag 13 maart 's avonds mee te beleven is vanuit de luie stoel. Jelmer Boersma (13) schuift aan en vertelt meer over deze bijzondere livestream.

Plannen voor windmolens en zonneparken gemaakt

49 windmolens, 580 voetbalvelden aan zonnepanelen op land en nog eens 304 voetbalvelden aan zonnepanelen op daken. Dat is het voorlopige ontwerp om duurzaam energie op te wekken in Twente. De stuurgroep Regionale energiestrategie is verantwoordelijk voor het Twentse plan. Voorzitter van die stuurgroep is Louis Koopman. 

Dolf Ruesink over zijn ervaringen met politieke kopstukken

We zitten een week voor de Tweede Kamerverkiezingen. De campagne draait op volle toeren, we zien de lijsttrekkers vaker dan onze eigen gezinsleden en bij 1Twente zat elke week wel een kandidaat uit de regio in de uitzending. Dan hoor je natuurlijk alleen wat zij willen dat wij horen, maar .. wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen?! Oud-journalist Dolf Ruesink weet er alles van.

EK-goud voor Marit Dopheide

Na een bloedstollende race werd atlete Marit Dopheide uit Enschede gisteren Europees kampioen op de 4x400 meter estafette indoor. In de studio zit Harry Dost, werkzaam bij AC Tion en ziet Marit Dopheide zo nu en dan nog gebruik maken van de atletiekbaan in Enschede.

Jan Paalman over 2Doc 'De Waarheid' (over de Vuurwerkramp)

“De Waarheid”. Zo luidt de titel van de documentaire over de vuurwerkramp van Pieter Fleury, die vrijdagavond werd uitgezonden. Oud-inspecteur Jan Paalman van het Tolteam vindt het verhaal in de docu echter niet De Waarheid, maar: “de Halve Waarheid”.

Ton Andringa over Twentse buurtbussen

Vanaf morgen gaan de meeste buurtbussen in Twente weer rijden, na een gedwongen 'coronapauze'. In de studio de secretaris van Buurtbus Boekelo, Ton Andringa, die zelf ook regelmatig achter het stuur van de bus te vinden is.

HokjesHoppers Emma en Nine willen jongeren laten stemmen

Zwerfvuilinzamelingsgoeroe over het succes van zijn app 'Helemaal Groen'

Enschedees raadslid ontvangt internationale vrouwenaward

Het Women Economic Forum stimuleert gesprek, gemeenschap, verbinding en samenwerking tussen vrouwen, wereldwijd. Dat ecosysteem van uitwisseling en zusterschap wakkert het vlammetje aan en is een inspiratiebron van en voor meer ondernemerschap en leiderschap en versterkt de economische positie en invloed van vrouwen uit alle windstreken en levensovertuigingen.

Bestuurslid WOON Twente over scheef woonbeleid

Journalisten schreven boek over ‘Kwartetmoord’ in Enschede

13 november 2018 worden er 4 mensen vermoord in een growshop in Enschede. Twente was in shock. Een jaar later worden een vader en zijn twee zoons veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De journalisten Jan Colijn en Tom Meerbeek schreven er een boek over dat de toepasselijke naam Kwartetmoord meekreeg.

11.949 Enschedeërs bestelden al gratis energiebesparende producten

Leegstand in Enschedese binnenstad valt nog mee

America Today vertrekt uit de Enschedese Marktstraat. Zara Home is al weg. Maar voor het overige valt het nog erg mee met de leegstand. Maar het water staat veel ondernemers wel degelijk aan de lippen en de overheidssteun verhult vooralsnog veel leed. Binnenstadmanager Duco Hoek smeert knersende lagers zo goed hij kan, maar realiseert zich dat meer leegstand en omvallende ondernemers heel waarschijnlijk zijn.

Hendrik Jan Bökkers gaat door met boerenrockband Bökkers

Oud-boswachter over voor- en nadelen van vroeg ingetreden voorjaar

Het Lichtatelier hangt aan een zijden draadje

Het licht dreigt te doven voor het Lichtatelier in Enschede. De winkel zit in een pand waarvoor in principe gewoon huur betaald moet worden, en de vrijwilligers die er aan het werk zijn maken gebruik van gas, water en licht dat betaald moet worden. Maar inkomsten zijn er niet. En voor steun van de landelijke overheid komt de stichting niet in aanmerking. Dat zegt bestuurslid Ronald van Dorland.. Hij slaat nu alarm.

Jeroen Hatenboer kreeg als wethouder veel met agressie te maken

Agressie, bedreigingen, geweld - het lijken steeds normalere omgangsvormen te worden. Zelfs ambulancepersoneel wordt getraind om ermee om te gaan. Gisteren zond de NPO een 2Doc-film uit waarin onder andere Jurgen van Houdt, wethouder in Enschede, vertelt over ervaringen die hij had rond de mogelijke komst van een AZC. Want ook voor bestuurders is het onderhand onderdeel van hun ambt.

Lijstduwer van de Piratenpartij over privacyveiligheid

Afgelopen zaterdag was het Cyber Saturday en dat was reden genoeg voor Hackerspace TkkrLab Enschede, om workshops te geven over hoe jij veilig omgaat met je privacy. Maar hoe zit dat nou in de praktijk.. Hoe goed of hoe slecht is onze persoonlijke informatie eigenlijk vindbaar? En welke rol speelt sociale media hierin? We vroegen het aan Dave Borghuis, oprichter van Hackerspace TkkrLab Enschede.

Zwangerschapsdocent Annette is een hit op TikTok

Waarom zijn de meeste bevallingen 's avonds? En hoe lang kun je de anticonceptiepil gebruiken? Dit is een kleine greep uit de vragen die zwangerschapsdocent Annette Mijnheer krijgt op TikTok. De video's van de Twekkelose worden honderdduizenden keren bekeken.

Twentse wielrenner in Belgische dienst over de start van het wielerseizoen

Het wielerseizoen is officieel al begonnen, maar voor veel mensen begint het seizoen pas écht met de Omloop het Nieuwsblad, op zondag 27 februari. Die Vlaamse voorjaarsklassieker geldt als de aftrap van het klassiekerseizoen. Iemand die dit voorjaar een rol van betekenis wil gaan spelen in deze wedstrijden is Maurits Lammertink. De in Enter geboren renner is nu aan de lijn vanuit zijn trainingskamp in het zonovergoten Spanje.

In memoriam Jan Mans: 'De vuurwerkramp heeft hem groot gemaakt'

Een charmante man die dicht bij de mensen stond en onder druk “uitzonderlijk goed functioneerde”. Zo beschrijft oud-wethouder Dick Buursink Jan Mans die zijn hoogtepunt als burgemeester tijdens de vuurwerkramp beleefde. Mans overleed donderdagavond op 80-jarige leeftijd aan kanker.

Brownies & Downies is nooit open gegaan, maar hoe gaat het nu?

Bandenrecycler Doornberg wel of niet naar Enschede?

Recyclebedrijf Doornberg moet weg uit Almen, Gelderland, en heeft toestemming gevraagd om neer te strijken aan de Enschedese Binnenhaven. De gemeente ziet vooralsnog geen direct bezwaar, maar raadsleden denken daar anders over. Doornberg maalt banden tot rubber korrels. Dat leidt tot herrie, uitstoot van schadelijke stoffen en milieuschade, zo vrezen critici.

1 miljoen euro voor stenen of makers?

Enschede kreeg 3 miljoen los van het rijk voor de noodlijdende culturele sector in de stad. Het college heeft een voorstel gedaan over de besteding daarvan. Over 1 miljoen wordt nu gesteggeld. Het college wil een financiële injectie voor de plannen met het Muziekkwartier. ‘Nee!’ zegt onder andere GroenLinks raadslid Marianne Schouten - ‘dit is noodgeld, dat moet naar waar de nood is – dat zijn de makers en artiesten.’

Gruwelijke moorden op dier en mens: Jan Colijn schrijft er een boek over

Net na de millenniumwisseling houden gruwelijke moorden op dier en mens deze regio in zijn greep. Een voormalig tbs-patiënt blijkt op afschuwelijke wijze tientallen dieren toe takelen. De dieren werden bijvoorbeeld geprikt met een mes, of geslachtsdelen weren weggesneden en mee naar huis genomen... Later wordt ook nog duidelijk dat de man verantwoordelijk is voor een moord en drie pogingen daartoe. Deze “Beul van Twente” wordt uiteindelijk verraden door een blauw stukje plakband. Het is een geschiedenis die aan bod komt in de bundel 'Georganiseerde Misdaad in de Lage Landen'. Auteur is de Twentse auteur Jan Colijn.

Huisarts zag patiënt overlijden na vaccinatie ‘Je moet het heel serieus nemen’

Het corona-vaccinatieprogramma is onder grote druk tot stand gekomen en meer politiek gedreven dan wetenschappelijk verantwoord. Dat vindt Bart van Tienen, huisarts in Enschede. Afgelopen dinsdag overleed een patiënt van hem, na vaccinatie met het Moderna-vaccin. Een oudere, maar gezonde patiënt. Van Tienen had al vragen, en die zijn er niet minder op geworden.

Jazzpodium de Tor bestaat 50 jaar, maar het feest laat nog op zich wachten

Jazzpodium de Tor had zich het 50e jubileumjaar wel anders voorgesteld. Het moest een jaar worden met bijzondere concerten en feestelijke evenementen om te vieren dat Jazzpodium de Tor al een halve eeuw “the place to be” is, als het gaat om jazz van wereldklasse in een ongedwongen ambiance. De plannen lagen klaar, de afspraken waren gemaakt... en toen kwam corona...

Debacle voor het Solar Team Twente: World Solar Challenge gaat niet door

Slecht nieuws voor het Solar Team Twente. De Bridgestone World Solar Challenge in Australië aankomende oktober gaat niet door. Dat betekent dat het nieuw samengestelde team zich niet kan voorbereiden op het wereldkampioenschap. Een flinke domper voor de 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente...

Kun je teveel raadsvragen stellen? Nee, vindt Leo Janssen

Hengelose schrijver Frank Krake brengt 'De laatste getuige' wereldwijd uit

In 1Twente Vandaag spraken we met Hengelose schrijver Frank Krake over het opnieuw uitbrengen van zijn boek 'De laatste getuige'. Dit boek zal wereldwijd in 85 verschillende landen te koop zijn.

BONUS: Arjan Kampman over het spanningsveld tussen Haagse wetten en de behoefte aan lokaal maatwerk

De principes achter sociale wetten deugen niet, stelt wethouder Arjan Kampman. Die wetten gaan uit van wantrouwen, en dat staat haaks op wat de Enschedese coalitie voorstaat. De spanning tussen Haags en lokaal beleid is ingebakken - Kampman wist waar hij aan begon. In dit gesprek benoemt hij een aantal van de dilemma's die daaruit voortvloeien en duidt hij zijn eigen positie.

'Duitse Hengeloër' Jorn Winkelhorst over het OKT in Rotterdam

Een ‘klein wonder’ en een ‘minimale kans’. Zo omschrijft waterpoloër Jorn Winkelhorst de waarschijnlijkheid dat het Nederlandse team zich volgende week gaat kwalificeren voor de Olympische Spelen komende zomer – áls de spelen doorgaan natuurlijk. Dat de Hengeloër zelf van de partij is op het Olympisch Kwalificatie Toernooi. We spraken hem in 1Twente Vandaag

PvdA bestaat 75 jaar

In 1Twente Vandaag spraken we met Dick Buursink over het 75 jarig bestaan van de PvdA in Enschede.