Enschede

Platanen groeien door de warmte massaal uit hun jasje

De vele platanen in de stad verliezen momenteel massaal hun schors. En dat is een goed teken.

358156 platanen
Het is geen alledaags gezicht. Overal in de stad laten platanen momenteel massaal hun karakteristieke grillige schors vallen. Wegen en grasvelden liggen bezaaid met grote stukken hout in die typische 'camouflagekleuren'.

Je zou denken dat ook platanen ernstig te lijden hebben van het warme droge weer, maar het tegenovergestelde is het geval. Dit soort bomen voelt zich juist helemaal in zijn element en groeit beter dan ooit door het warme weer. Elk jaar gebeurt het dat platanen schors verliezen, maar volgens boomdeskundigen is het ruim tien jaar geleden dat dat zo massaal gebeurde.

Schors scheurt
De bomen groeien letterlijk uit hun jasje. Ze worden dikker en door de groei scheurt de schors. Die laat los van de stam en komt op de grond terecht. Voor negen van de tien bomen is het slecht als ze hun schors verliezen, maar bij platanen is het een goed teken. Het natuurlijke proces gebeurt wel heel opvallend bij de plataan, omdat hij zulke dunne maar grote stukken omhulsel verliest en er daardoor ineens erg kaal uit ziet.

Platanen komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Dat de mediterrane boom in Nederland veel is aangeplant op openbaar terrein is niet zo gek. Ze stelt niet veel eisen aan de bodem en verdraagt verschuivingen in de grond goed.

Wel geldt dat hoe kleiner en slechter de groeiplek is, hoe sneller de plataan zijn schors verliest. Hoe meer de standplaats versteend is, hoe gevoeliger de boom is voor droogte.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.