Enschede

Parkeren in Enschede wordt steeds duurder: 3,30 euro in 2022

Even de auto langs de Kuipersdijk of Oldenzaalsestraat in Enschede zetten kost de automobilist volgend jaar 3 euro per uur. Daarmee wordt het parkeren 10 cent duurder. De komende jaren stijgen de parkeerprijzen nog verder.

377098 download 30
Niet alleen de tarieven voor straatparkeren in de parkeerzones in -grofweg- de binnenstad gaan omhoog. Ook het parkeren in de gemeentelijke parkeergarages (Van Heekplein, Stationsplein, Irenepromenade, Mooienhof en Hermandad) wordt vanaf de jaarwisseling 10 cent per uur duurder, namelijk 2,90 euro per uur. Omdat in de gemeentelijke garages in blokken van 50 cent wordt gerekend, betekent deze verhoging in feite dat de teller elke ruim tien minuten een halve euro oploopt. Op dit moment is er nog sprake van tariefblokken van 11 minuten.

Stijging tarieven
De stijging van de parkeertarieven zet ook de rest van deze collegeperiode door. Dat betekent dat in 2022 een uurtje parkeren aan straat 3,30 euro kost en in de gemeentelijke parkeergarages 3,20 euro (ofwel afgerond 50 cent per 9 minuten). Het college zegt zich te beseffen dat een verhoging van parkeertarieven kan leiden tot onvrede en onbegrip onder bezoekers en ondernemers van de binnenstad.

Maar een van de argumenten om deze maatregelen wel door te voeren is dat een deel van de opbrengsten wordt gebruikt om te investeren in een betere bereikbaarheid en verkeersveiligheid in de stad. Ook wil de gemeente het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer stimuleren onder bezoekers van de binnenstad.

Opbrengsten
De gemeente verwacht dat de verhoging van de parkeertarieven, in combinatie met het uitbreiden van het aantal koopzondagen, volgend jaar 535.000 euro meer oplevert dan in 2018. Dat loopt op tot 1,6 miljoen euro meer inkomsten in 2022, in vergelijking met dit jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.