Enschede

Ondanks regenval van laatste weken nog steeds neerslagtekort in Enschede

Na de regenval van de laatste weken onderzoekt Waterschap Vechtstromen of de onttrekkingsverboden, die in de zomer ingesteld zijn, aangepast kunnen worden. Die gelden namelijk nog steeds.

437779 Schermafbeelding 2019 10 21 om 083300
Er mag nog steeds geen water uit vijvers in bebouwde kom gehaald worden, uit beken en sloten in vooral Noord-Oost Twente en ten zuiden van het Twentekanaal. Ook geldt er nog een grondwateronttrekkingsverbod binnen 200 meter van kwetsbare natuur.

Nauwkeuriger kijken
Hoewel Vechtstromen de grondwaterstanden voortdurend in de gaten houdt, is de regenval van de laatste weken wel aanleiding nog nauwkeuriger te kijken of de onttrekkingsverboden aangepast kunnen worden. Overigens zijn de gevolgen van die verboden nu minder belastend, omdat het groeiseizoen geëindigd is.

Maar, zo legt een woordvoerder van Vechtstromen uit, dat betekent niet dat de grondwaterstand weer op peil is. Ondanks de vele regen die de laatste tijd is gevallen, is er namelijk nog steeds sprake van een neerslagtekort in Twente. Dat is met 200 millimeter weliswaar minder dan in oktober 2018, toen het nog meer dan 300 millimeter was, maar nog steeds ruim meer dan het gemiddelde van de 5% droogste jaren tussen 1987 en 2018.

Droog
Dat betekent dat vooral de hoge zandgronden in Noord-Oost Twente nog steeds erg droog zijn. Ook daar valt weliswaar veel regen, en lijkt alles weer groen door een natte bovenlaag, maar wanneer het water doordringt in de bodem stroomt het in de eerste plaats naar de lagere delen van Twente. Pas als daar de grondwaterstand weer op peil is, vult ook het grondwater in Noord-Oost Twente zich weer aan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Eric Brinkhorst

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.