Enschede

Lonnekermolen en Synagoge winnen Enschedese Monumentenprijs

De Enschedese Monumentenprijs ging zaterdagochtend naar de Lonnekermolen en de synagoge. De winnaars ontvingen elk een cheque van 1.250 euro en een schildje.

433181 809135
De jury moest niet alleen appels met pere vergelijken, maar ook appels, peren, kiwiâs en kersen. Allemaal even lekker, maar wie geef je dan de prijs?, zo werd zaterdagochtend gezegd. Matthijs Schaap van de organisatie zag dat de jury het er dit jaar moeilijk mee had. Het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag en dus ook van de Enschedese monumentenprijs was dit jaar Plekken van plezier. Naast de Lonnekermolen en de synagoge waren ook Huize Hölterhof, het Van Heekpark, het landgoed Teesinkbos en het voormalige vliegveld genomineerd.

Geen harde wetenschap
âZie het niet als een wedstrijd, maar als een blijk van waardering voor de mensen die panden en landschappen met liefde onderhoudenâ, zei jurylid Hein Jan Geerdink van het Architectuurcentrum Twente eerder tijdens de jurering. âDit is geen harde wetenschap.â

Eén beeldje
Twee winnaars, maar één beeldje. Schaap: âDe jury stelde dat de synagoge een gebouw is dat bolstaat van de symboliek. De Lonnekermolen is een werkomgeving en daar zou het symbolische beeld nog beter staan.âHet beeldje ging dus naar de Lonnekermolen. De prijs werd uitgereikt door wethouder Jeroen Diepemaat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.