Enschede

Kapsalon Weltevreden uit Enschede is geknipt voor het vak

Weltevreden is zoân buurtkapper waarvan de buitenstaander al gauw denkt aan een zelfbedachte naam met een soort ingebouwde âsuccesformuleâ. Maar je hoeft maar even rond te kijken in de pas verbouwde zaak of je ziet een certificaat aan de muur hangen met daarop de dagtekening 17 maart 1924. Het is een ingelijst diploma van âMonsieur Herman Weltevredenâ die op 19-jarige leeftijd met succes zijn kappersexamen had volbracht.

400223 Weltevreden Annina romita
Weltevreden is de naam van een kappersgeslacht. Grootvader begon in 1931 in de winkel onder zijn woonhuis aan de Roomweg een kapperszaak. Dat ging lang goed, tot Grolsch meer parkeerruimte wilde. Een heel rijtje huizen en winkels moest daarvoor tegen de vlakte, waaronder kapper Weltevreden. Op steenworp afstand aan de andere kant van de Deurningerstraat waren twee panden vrij. Zoon Frits die de zaak inmiddels had overgenomen had zijn zinnen gezet op Walhofstraat 64. Maar dat vond grootvader te groot. Nummer 20, dat was mooi zat. Ze waren nog maar net gevestigd in het nieuwe onderkomen of er waren ook huurders voor nummer 64. Die begonnen daar kapsalon Carré.

Familie
Fritsâ dochter Sandra kwam in 1981 in de zaak. Ze had lang getwijfeld of ze dat wel wilde. Als klein meisje had ze bij opa Herman krulspelden in het haar gedraaid, waarbij hij steevast in slaap viel. Maar misschien moest ze wel heel iets anders doen. Goed, dan blijkt dat ook kappersbloed stroomt waar het niet gaan kan. De hele familie is zoân beetje geknipt voor het kappersvak. Herry Weltevreden, de broer van haar vader was kapper te Varsseveld. En haar tante Kunny had een kapsalon in Hengelo. Het kwam erop neer dat ze de zaak van haar vader in 1981 overnam. Haar broer Edwin wilde ook het kappersvak in, maar die begon liever een zaak in de binnenstad: Capelli Kappers aan de Noorderhagen.

Dat Sandra op korfbal Peter Klein was tegengekomen met wie het buitengewoon goed klikte, dat trof goed. Door met hem te trouwen was ze van haar achternaam af. Op de winkelruit geen probleem, maar ze heeft het nooit erg leuk gevonden zelf die naam te dragen. Het kappersvirus bleek besmettelijk, want Peter Klein die aanvankelijk nog niet wist hoe hij zijn arbeidzame leven zou invullen werd ook kapper.

Kappersechtpaar
Samen met kapster Joyce vormen ze de âbemanningâ van kapsalon Weltevreden aan de Walhofstraat 64. Want inderdaad, het pand dat ooit al naar vader Frits had gelonkt kwam vrij. En precies op tijd ook, want door de vuurwerkramp in 2000 had het pand op nummer 20 zodanige schade opgelopen dat uitgekeken moest worden naar een andere plek.

Eén van de kenmerken van een kappersechtpaar is dat ze zelf nooit naar de kapper hoeven. Ze knippen elkaar. Waarbij Sandra opmerkt dat het voor haar steeds gemakkelijker wordt, gezien de gestaag oprukkende haargrens van haar man. En Peter laat weten dat zijn vrouw zijn moeilijkste klant is. Maar dat moet natuurlijk niet worden opgeschreven...

W.O.G. - Wegens Omstandigheden Geopend. Een serie verhalen over bijzondere Enschedese winkels met bijzondere Enschedeërs. Vandaag Kapsalon Weltevreden, Walhofstraat 64, 7522 BM Enschede
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.